Olasz államfő: Heteken belül megalakul az új kormány

2013. február 28. 15:58
Az olaszországi politikai helyzet nem veszélyezteti az európai pénzügyi piacokat, Itália új kormánya pedig heteken belül megalakulhat – jelentette ki Giorgio Napolitano olasz államfő csütörtökön Berlinben.

Olaszország „nem esik szét”, hiszen az ügyvezető kabinet továbbra is dolgozik és hivatalban marad egészen az új kormány megalakulásáig – hangsúlyozta a németországi látogatáson tartózkodó olasz köztársasági elnök. Giorgio Napolitano a Joachim Gauck német szövetségi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kifejtette: az alkotmány szerint a választás és a parlament alakuló ülése között húsz napnak kell eltelnie. Ennek alapján az új parlament március 15-én ülésezik először, ő pedig ezt követően kezdi meg az egyeztetéseket arról, hogy miként lehet többségi parlamenti támogatással rendelkező kormányt alakítani. „Nem hiszem, hogy a folyamatot fel lehet gyorsítani” – mondta Napolitano. A demokrácia szabályait tiszteletben kell tartani, és a választási eredményről nem lehet „hátsó szobákban egyezkedni csak azért, hogy néhányan nyugodtabbak legyenek” – tette hozzá az olasz államfő.

A pénzügyi piacok nyugtalansággal fogadták, hogy a választási eredmény nyomán politikai patthelyzet alakult ki. A piacok értékelése szerint kétségesnek tűnik a Mario Monti vezette szakértői kormány által elindított államháztartási reformok folytatása, ami akár az euróövezeti államdósság-válság újbóli elmélyüléséhez is vezethet. Giorgio Napolitano ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Olaszország támogatja az uniós integráció elmélyítését, és az olasz lakosság továbbra is részt vállal az euróövezeti stabilitás helyreállítását célzó erőfeszítésekben. Úgy vélte, nem megalapozott az aggodalom amiatt, hogy egy esetleges olasz válság átterjedhet más országokra, hiszen „fertőzésveszélyhez betegség is kell, Itália pedig nem beteg”.

Az olasz államfő szerdán Münchenben kezdte meg háromnapos hivatalos németországi látogatását. Csütörtökön a német államfővel folytatott megbeszélése után Angela Merkel német kancellárral találkozott. Ezen a találkozón az olasz belpolitikai helyzet mellett elsősorban az uniós integráció aktuális kérdéseit tekintették át. Angela Merkel a megbeszélésen kiemelte: szilárd meggyőződése, hogy az olasz politika szereplői felelősségteljesen járnak el a jelenlegi, igen összetett helyzetben, amelyben egy cselekvőképes kormányt kell az ország élére állítani – közölte a találkozó után Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Giorgio Napolitano eredetileg a szeptemberi választáson Merkelt kihívó Peer Steinbrück szociáldemokrata kancellárjelölttel is találkozott volna Berlinben. Steinbrück azonban egy nyilatkozatában Silvio Berlusconira, a jobbközép pártszövetség vezetőjére és Beppe Grillóra, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) vezetőjére utalva úgy vélekedett, hogy az olasz választást „két bohóc nyerte meg”, mire Napolitano tiltakozásból lemondta a közös programot. Az ügy előkerült a német államfővel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón is. Giorgio Napolitano kifejtette: Steinbrück megjegyezése „nem volt rendben”. Természetesen mindenki azt gondol, amit akar, de „kiegyensúlyozottan kell fogalmazni, amikor egy baráti országról és szabad választások eredményéről van szó” – mondta az olasz államfő. Steinbrück megjegyzésétől a szociáldemokrata párt (SPD) több vezető politikusa és az SPD-vel kormányra készülő Zöldek több képviselője is elhatárolódott, a kancellárjelölt pedig szóvivője tájékoztatása szerint felhívta telefonon az olasz államfőt, és bocsánatot ugyan nem kért, de „tisztázta az ügyet”.
 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Beppe Grillo a nép hangja volt.

Az üzenet pedig az volt, hogy elég volt a politikai elit sikkasztásaiból, a fehér galléros bűnözőkből a parlamentbe, az élet járulékból, ha valaki egyszer az életben bekerült a parlamentbe vagy a szenátusba.

Szóval az "anti politika" győzött meg nagyon sok embert.

Berlusconi-t pedig le bohócozni lehet, de 0,4% nyerni ellen elég nevetséges, amikor két hónappal ezelőtt meg politikai halottnak hittek.

Grillo nem akar sem a bal sem jobb oldallal együtt kormányozni. Matematikailag ha nem szedjük szét a koalíciókat csak a PD-PDL kényszerházasság jöhet létre.(szuper koalíció)
Ha Napolitano azt hiszi, hogy a Aldo Moro idején is alkalmazott "kisebbségi" kormányzást meg lehet valósítani, akkor téved. Az első szavazásnál Grillo meg fogja buktatni.

Válaszok:
Himalája | 2013. február 28. 16:58

Ahol egy Cicciolina kommunista képviselő lehet, ott semmi nem okoz meglepetést.

Az olaszokat az tette tönkre, hogy Mussolini óta nem képsesek megszabadulni a fasiszta baloldaltól.

Európában euró milliáros tulajdonok mennének tönkre, és azok tulajdonosainak hatalma, befolyása csökkenne, ha az Euró elbukna. A népek túlélnék, de a hatalomból a befolyásból e bukás sokat faragna, még ha nem is tűnne el teljesen. A további EU-integráció valóban sokat segítene, az állami hatalmaknak és a hozzájuk közelállóknak, hogy mindez fennmaradjon, hogy tovább követhesék a kialakult kerékágást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés