Bekamerázzák a BKK-járművek egy részét

2013. február 15. 14:55

A májustól forgalomba álló új Mercedes Citaro buszokon, valamint a 2014-től érkező új trolikon és villamosokon is lesz már kamera, a 2-es metrón forgalomban lévő Alstomokon pedig már működik a rendszer. Szintén bekamerázzák a Combino villamosokat, de további járművek felszerelése is tervben van.

2013. február 15. 14:55

Májustól több, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megbízása alapján üzemeltetett járművön is lesz térfigyelő kamerarendszer – közölte a BKK pénteken az MTI-vel. Emlékeztettek, hogy utasok, a járművezetők sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények, a lopások, járműrongálások, graffitik drasztikus növekedésének visszaszorítása érdekében, a külföldi tapasztalatokat is figyelembe véve született döntés korábban a járművek bekamerázásáról, de a személyiségi jogi szabályozás ezt akkor megakadályozta.

Most egy 2012-ben elfogadott törvény teszi lehetővé a kamerás térfigyelést a közösségi közlekedés járművein, így a BKK új járművek beszerzésekor követelményként írja majd elő a fedélzeti kamerarendszer meglétét. A májustól forgalomba álló új Mercedes Citaro buszokon, valamint a 2014-től érkező új trolikon és villamosokon is lesz már kamera, a 2-es metrón forgalomban lévő Alstomokon pedig már működik a rendszer.

A BKK a szükséges források rendelkezésre állása esetén a beépítést folyamatosan végzi majd, a Combino villamosokon májustól kezdik meg a telepítést. Emellett a központ a TW6000/6100-as (hannoveri) és Tátra villamosokon, a használtan beszerzett és felújított autóbuszokon, továbbá a MAN, a Solaris és a felújított Ikarus 412T trolikon tervezi a kamerák felszerelését. A pontos költség egyelőre nem ismert, a 40 Combino esetében a BKK 100 millió forint feletti összeggel számol.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2013. február 15. 22:44
Na majd a TASZ erről is elmondja, hogy lábbal tiporják a szabadságjogokat, meg amúgy is alkotmányellenes.
xoxoro
2013. február 15. 20:32
Ez az! Még több kamerát! Az Örs vezér téri aluljáró is be van kamerázva, de ha nincs rendőr, a paprika-, esernyő- és az egyéb lopott holmikat áruló cigányoktól szinte nem lehet közlekedni. Nem kamera kéne, hanem megfelelő törvények.
WLaci
2013. február 15. 20:06
Jó üzlet. Simicska építi a rendszert?
egyszómintszáz
2013. február 15. 18:08
http://youtu.be/0fNvhztM3Aw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik