Elvitték a rendőrök a budapesti házfoglalókat

2013. január 20. 9:33
A rendőrség véget vetett annak a fővárosi demonstrációnak, amelynek keretében civil és hajléktalan aktivisták szombat délután a VII. kerületi Csányi utcában elfoglaltak egy üresen álló, önkormányzat tulajdonú épületet - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A ház előtt élőláncot alkotó aktivistákat a rendőrség előbb arra szólította fel, hogy engedjék be az épületbe a kerületi önkormányzat képviselőjét. Ő, miután bent járt, kérte a ház kiürítését, hogy azt le tudják zárni. A többi között arra hivatkozott, hogy az aktivisták önkényesen foglalták el a műemlék épület, amelyben egyébként életveszélyes tartózkodni.

A rendőrök ezután többször is felszólították a demonstrálókat, hogy hagyják el a helyszínt. Miután azok a kérésnek nem tettek eleget, egyesével vitték őket a rendőrségi járművekhez. Az intézkedést az aktivistákkal szimpatizáló, az utca túloldalán álldogáló csoport – amelyhez fél hét körül a Hallgatói Hálózat néhány tagja is csatlakozott – „Lakhatást, ne zaklatást, szociális bérlakást!” illetve „Veletek vagyunk!” kiáltásokkal fogadta.

A rendőri beavatkozás kezdetén, nem sokkal este hét óra után, egy csoport jelent meg dobokkal és egyéb ütőhangszerekkel a helyszínen, így, miközben a házfoglalókat a járművekhez vitték, a szimpatizánsok már a dobosok által diktált ütemre skandálták, hogy „Börtön helyett lakhatást!”, illetve „Az erőszak nem megoldás!”.

Az épületet kora délután foglalták el hajléktalan és civil aktivisták, akik közül néhányan átmenetileg beköltöztek az egyik lakásba. Közlésük szerint tettükkel a többi között arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben a fővárosban körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll.

A Város Mindenkié elnevezésű civil szervezet késő este közleményt juttatott el az MTI-hez. Ebben beszámolt arról, hogy a rendőrség harminc, a lakhatási jogért küzdő aktivistát vitt el, majd állított elő a VII. kerületi Rendőrkapitányságon és a Gyorskocsi utcában. A házfoglalók – mint írta – rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását követelték. A szervezet támogatja a hajléktalan aktivisták követeléseit - szögezte le a nyilatkozat.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kormány úgy foghatná ki az ellenzéktől indíttatott megmozdulásból a szelet, ha az Apró villát,Biszku és mások házát , lakását kiutalná társbérletként a hajléktalanoknak.

De hát értsétek meg, hogy nincsen ingyenebéd! Megmondta Simor András, megmondta Kóka János.

Márpedig, ha ez vonatkozik dolgozó, problémáikra megoldást kerső emberekre, akkor gondolom ez áll a lakásfoglalókra, az utcán jogszerűen, ombudsmani segédlettel tartózkodókra is. A Hallgatói Hálózat pedig miért üti bele az orrát ebbe az egészbe? Talán azért, mert nem a hallgatók érdekképviseletére, hanem alapvetően rendbontásra hozták őket létre?

A lakhatáshoz való jog pedig szintén ingyenebéd, mert ettől kezdve miért is törné bárki is magát azért, hogy lakása legyen? Majd megoldja az állam. Hogyan is állunk akkor a Fidesz ellen felhozott kádárista vádakkal? Hogyan is állunk a populizmussal? Hogyan is állunk az öngondoskodás liberális eszméjével?

Mit képviselnek tulajdonképpen a hőbörgők?

Emlékszel még a gyurcsányi, a proletárdiktatúra utódjaként létrehozott demokratikus diktatúra, csúvos bukására?

"körülbelül tízezren élnek az utcákon, kétezer önkormányzati lakás üresen áll."

ez pont ugyanolyan sajnalatos teny, minthogy amig a vilag egyik felen emberek halnak ehen addig a masik felen kidobjak az etelmaradekot.

De ez csak addig sajnalatos teny, amig nem fogjak magukat nehanyan es tornek be, rabolnak ki, mondvan hogy "ugyse eszed meg mindet".
Onnantol ugyanis buncselekmeny, es minden erovel uldozendo.

ott a kordon allitasa, nem a lebontasa volt buncselekmeny a demokracia ellen.

a 2006os csocselek pedig az volt aki bantalmazott es agybafobe vert artatlan embereket. Leesett azonositoval.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés