Hajléktalan aktivisták foglaltak el egy üres házat

2013. január 19. 16:25
Rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert és a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követeli A Város Mindenkié-csoport, akik szombat délután elfoglaltak egy már évek óta üresen álló erzsébetvárosi házat.

Civil és hajléktalan aktivisták foglaltak el egy üresen álló, önkormányzati tulajdonban lévő kétszintes házat szombaton kora délután a főváros VII. kerületében, a Csányi utcában. A ház bejáratánál tíz fiatal alkot élőláncot, védve az aktivistákat a kilakoltatástól, míg néhányan bementek az egyik üres lakásba.

Az épülethez érkező újságírókhoz Dombóvári László, a Város Mindenkié csoport aktivistája szólt az egyik ablakból, egy megafonon. Közlése szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy miközben lakások állnak üresen, embereknek kell az utcán élniük. A csoport kiadott egy közleményt, amely szerint a házfoglalók rendészeti eszközök és tömegszállók helyett kiterjedt szociális bérlakásrendszert, valamint a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását és érvényesítését követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől és Tarlós István főpolgármestertől.

A demonstrálók az utcán egy Lakhatást! Demokráciát! Jogállamot! feliratú transzparenst kötöztek a falra, és a házfoglalók egy üres lakás ablakaiból két óriási festett szemet lógattak ki. Miközben a sajtó munkatársai bejutottak a házba, a teljesen üres, rendkívül leromlott állapotú épületbe, ott gyors sürgés-forgás kezdődött. Az udvarra több lepedőt akasztottak ki, amelyeken az Emberi jogokat és otthonokat és a Hol vagyok otthon a világban, ha nem a saját szobámban? felirat, illetve egy bibliai idézet áll. Az aktivisták közül néhányan beköltöztek az egyik emeleti lakásba, amelynek a padlójára lepedőket terítettek le. A ház belülről sivár, a falak mállanak, több helyen hiányoznak az ajtók és a belső lépcsőn sincs korlát, áll az MTI tudósításában.

Keresztes Jenő, a Város Mindenkié csoport egy másik aktivistája, aki társaival együtt beköltözött az egyik üres lakásba, azt hangsúlyozta, hogy a fővárosban körülbelül tízezren hajléktalanok, miközben több mint kétezer önkormányzati lakás üresen áll.

A tragikus szociális helyzetről beszélő férfi azt kérte, hogy a politikaformálók tegyenek valamit, mert a 24. órában vagyunk. Azt mondta, szeretnék, ha a döntéshozók egy olyan átfogó szociálpolitikai elképzelést alakítanának ki, amelybe az érintetteket, vagyis a hajléktalanokat is bevonnák. A férfi közölte, tettüket figyelemfelhívásnak szánták, nem akarják hosszú távon birtokba venni a lakást. Azt viszont hozzátette: addig maradnak az épületben, amíg onnan ki nem költöztetik őket.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Munkát most jócskán adott az ég! Hótakarítót biztos mindenhol keresnek.

Remélem nem így lesz!

Romániában már eljött a Kánaán?
Ide köll jönni lázitani?

Jönni kell, ha küldenek...

Eddig a hajléktalan szállók ellen azzal érveltek, hogy fürdés vagy alvás közben ellophatják egymástól az értékeiket, ezért nem szeretnek oda menni. Nincsenek ott kulcsra zárható szekrénykék vagy efféle, ahova az értékesebb motyót be lehetne tenni? Lehetne a szállónak olyan alkalmazottja aki beveszi, kiadja ezeket, akkor még a kulccsal sem kellene bajlódni. Vannak megoldások minden problémára, feltéve ha a megoldást keressük és nem az állandó feszültség keltés a cél.

Újabb (megrendelt) hőbörgés. Érdekes, az elmúlt évtizedben csak most lett ily sanyarú a hajléktalanok sorsa, mióta tömegesen alakítanak ki számukra szállásokat.
Az Apró-villában biztosan van még egy-két üres szoba. Csak kérni kell a féleszű jótevőtől!

A házfoglalásról pedig @Papuska hsz-je jutott eszembe, a Hollandiai tapasztalatokról.Egy ottani városban többször kiutaltak szükséglakást a hajléktalanoknak, de ők újra és újra tönkretették, randalíroztak, zavarták, inzultálták a környéken lakókat. Szóval ez közel sem megoldás,főleg nem az antiszociális személyeknek. Azoknak a hajléktalanoknak kellene megadni minden segítséget akik még vissza szeretnének kerülni a társadalomba.

Andrássyn is van vagy három...

amúgy ha nem óbégatnak, nem megy a rendőr..szóval..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés