Bajnai: A minimálbér miatt 50 ezer munkahely szűnik meg

2013. január 17. 18:31
Bajnai Gordon szerint az elkövetkező két évben 50 ezer munkahely szűnik meg Magyarországon a minimálbért növelő adóterhek következtében. A volt kormányfő cáfolta, hogy az Együtt 2014 választási mozgalom alapítói külön alapítanának pártot.

A Haza és Haladás Egyesület elnöke, az Együtt 2014 választási mozgalom társalapítója csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón azt mondta, a Bajnai-kormány idején 98 ezer forint bruttó jövedelemből 75 ezer forint maradt a borítékban, ma az ugyanilyen összegű minimálbérből 64 ezer forint a nettó jövedelem. A volt miniszterelnök szerint a vállalkozások számára drámaian megdrágították a minimálbért, aminek következményeként 50 ezer munkahely szűnik meg a következő két évben.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón és az azt követő fórumon sürgette a minimálbért terhelő adók csökkentését, az egykulcsos személyi jövedelemadó megszüntetését. A Haza és Haladás Egyesület elnöke újságírói kérdésre cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint külön-külön alakítanak pártot az Együtt 2014 választási mozgalom alapítói.

Az ellenkezője az igaz: szorosabbra vonják az együttműködést, a politikában való megjelenést. Ezzel összefüggésben Bajnai Gordon bejelentette: február 9-én Budapesten a Millenáris parkban az Együtt 2014 három alapító szervezete közös szezonnyitó nagygyűlést tart, ahol támogatóikkal együtt értékelik az ország helyzetét, hogyan lehet leváltani a mostani rezsimet, s visszahozni a jó kormányzást a politikai ámokfutás helyett. Bajnai Gordon – ugyancsak kérdésre válaszolva – műbalhénak, figyelemelterelő akciónak nevezte a kormánynak az IMF-hez való viszonyát.

Megjegyezte, hogy az IMF-megállapodás híján Magyarországnak tavaly 130 milliárd forinttal több kamatot kellett fizetnie, mint tervezte, ez csaknem az éves felsőoktatási költségvetés. A volt kormányfőt az Aranybika szálló előtt néhány tüntető fogadta, míg a szállodában rendezett fórumon több százan vastapssal köszöntötték.

Összesen 164 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Bajnai Gordon szerint az elkövetkező két évben 50 ezer munkahely szűnik meg Magyarországon a minimálbért növelő adóterhek következtében. "

Ugyebár a Hajdú-Bét és beszállítói is a minimálbér miatt mentek csődbe. Vagy mégse?

A 15–64 éves népesség tekintetében a foglalkoztatottak létszáma; 2008 évben 3.849.100 fő 2009 évben 3.750.300, amely 98.800 csökkenésnek felel meg.
2008 évben a munkanélküliek létszáma 328.800 fő, 2009 évben 420.300, amely 91.500 fő növekedésnek felel meg.
(Az adatok forrása: KSH)

2004 évtől uniós források is rendelkezésre álltak, növekedett az adósságállomány a foglalkoztatottak (állami beruházások) száma lényegében stagnált.
Természetesen ekkor is a nagymértékű minimálbér-emelés okozta. Vagy mégsem?

A minimálbér magas szerinte de Simor fizetése (a minimálbér 100-szorosa) nem volt magas neki!
Ha a minimálbér van akkor legyen már maximálbér is.

Nem igazán tűnik úgy nekem, hogy az egykulcsos adóval premizált réteg olyan nagyon igyekezne munkahelyet teremteni. Sőt, még a fogyasztásuk növekedése se lendített számottevően az ÁFA-bevételen.

2009 szeptemberében egy háromgyerekes emberke aki 98 ezret keresett és minden pluszt megkapott ezért, az két ezerrel többet vitt haza, mint most...

de nem is tudod hányan veszik igénybe..legalább egy jelzést tennének, hogy igénybe veszi a nyugdijasok 20%-a

Van egy alternatív azok számára, akiknek a a tudása és képességei gyengébbek, valamint lakhelye is kedvezőtlen adottságú ahhoz, hogy a munkaerőpiacon a minimálbért + járulékot + üzemi profitot ki tudja termelni - a közmunka.
Nagyon alaposan meg kellene vizsgálni a munkaerőpiaci folyamatokat, hogy nem lenne-e szükség-e valami csökkentett minimálbérre bizonyos térségekben, szakmákban, ahogy pl. a Budapest Intézet javasolta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés