Mesterházy bocsánatot kért a határon túli magyaroktól

2013. január 16. 17:16

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás során „egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak”.

Mesterházy Attila elmondta, ma már úgy látják, a pragmatizmus mellett szükség van szimbolikus lépésekre is a nemzetpolitika tekintetében.

A Kolozsváron a nemzetpolitikai stratégiáról tartott elnökségi ülést az MSZP történelmi jelentőségűnek tartja, azon öt pontba szedve határoztak a követendő irányvonalról. Ezek között ott van, hogy a hazai belpolitikai vitákat nem akarják a határon túli területekre „exportálni”; hogy egyenlő távolságot tartanak a határon túl megválasztott magyar képviselőkkel és szervezetekkel szemben; hogy nem avatkoznak be az ottani belpolitikai eseményekbe; hogy partneri viszonyra törekszenek és ötödikként, hogy folyamatos párbeszédre készülnek a határon túli magyarok életét meghatározó történésekben.

Az ülésen az MSZP képviselői belátták, hogy korábban a nemzetpolitika az MSZP politikájában nem kapott kellő hangsúlyt, és hogy hibáztak a 2004 december 5-ei népszavazás során, amikor „egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/46709

Ajánljuk még a témában