Kevesebb afganisztáni bevetést ígér Obama

2013. január 12. 9:57
Barack Obama amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok tavasztól kezdve inkább kiképző, támogató feladatot látnak el, és egyre kevesebb harci bevetésben vesznek majd részt.
Obama a Washingtonban tartózkodó Hamid Karzai afgán államfővel folytatott tárgyalásait követő sajtótájékoztatón beszélt a mintegy 66 ezer fős amerikai katonaság módosuló szerepvállalásáról. 
 
A két vezető megállapodott abban, hogy valamelyest felgyorsítják azt a folyamatot, amelynek során az afgán erők veszik át az irányítást a harci feladatokban, az amerikaiak szerepvállalása pedig alapvetően a támogatásra korlátozódik. 
 
Karzai megelégedését fejezte ki az egyezséggel kapcsolatban, és kijelentette: ez azt jelenti, hogy tavaszra már nem lesznek külföldi csapatok az afgán falvakban.
 
Megállapodás született arról is, hogy a harci cselekményekben elfogottak őrizetét is az afgán kormány ellenőrzése alá helyezik.  
 
Barack Obama közölte: a következő hónapokban jelenti majd be a csapatkivonás következő lépéseit. 
 
Obama elmondta, hogy csak akkor maradnak 2014 után amerikai katonák a közép-ázsiai országban, ha teljes mentességet kapnak az afgán törvények hatálya alól. Addigra az afgán erőknek elméletileg képessé kellene válniuk arra, hogy az egész ország területén szavatolják a biztonságot, a szövetséges erők támogatása nélkül.
 
Az amerikai elnök hangoztatta: az afgán megbékéléshez feltétlenül kell az, hogy a tálibok elhatárolódjanak a terrorizmustól. Az iszlamista fegyveres ellenzékkel megkezdett párbeszéd folytatását mindkét vezető szükségesnek nevezte.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kettővel csökken az afgán, hárommal nő a pakisztáni bevetések száma. Ígéret teljesítve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés