Mesterházy: Az MSZP visszanyerte váltópárti helyzetét

2013. január 4. 7:54
Az év végére az is egyértelmű lesz, hogy a Fidesz elveszíti a 2014-es választást – fogalmazott az MTI-nek a szocialista párt elnöke. Mesterházy Attila azt várja, hogy a baloldalon 2013 végére megállapodnak a közös jelöltállításról, s csak ezután döntenek a miniszterelnök-jelölt személyéről.

Mesterházy Attila azt mondta, az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt. A szocialista párt a másfélszeresére növelte a szavazótáborát – hangsúlyozta, hozzátéve, arra számít, hogy másfél milliós támogatói bázisuk idén tovább gyarapodik.

„Már ma is többen vannak, akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, mint ahányan a hatalomban tartanák, de a Fidesz még nem vesztette el a választásokat. Ám szerintem az év végére már ez is egyértelmű lesz” – jelentette ki. 2010 a stabilizáció, 2011 az újjászervezés, 2012 pedig a programalkotás éve volt az MSZP-ben, „ezt követi idén a szövetségkötés, majd 2014-ben a választási győzelem” – vázolta.

A szerdán az MSZP kezdeményezésére kezdődött ellenzéki egyeztetésekről elmondta, közjogi kérdésekben nincs lényeges véleménykülönbség a felek között. De Magyarországon „nemcsak demokratikus, hanem gazdasági és szociális válság is van”, ezért az ellenzéki erőknek a szegénység csökkentéséről, a munkahelyteremtésről és a gazdasági növekedés feltételeiről is mielőbb meg kell állapodniuk, különben „az új közjogi keret üres marad” – fűzte hozzá.

Azt mondta, tiszteletben tartják, hogy az Együtt 2014 nem vesz részt gazdaságpolitikai egyeztetéseken, amíg az alkotmányos fejezetet nem zárják le, a gazdasági kérdésekről szóló tárgyalások azonban a választói mozgalom nélkül is elkezdődnek. Az Együtt 2014 bármikor bekapcsolódhat a megbeszélésekbe, s az MSZP az LMP-vel is kész tárgyalni, akár külön, alkotmányossági kérdésekről, ha az ökopárt rendezte belvitáit.

Az MSZP-elnök szerint jó esély van a szakpolitikai elképzelések összehangolására, bár gazdasági, oktatási, foglalkoztatási és vidékfejlesztési programja jelenleg még csak a szocialistáknak van az ellenzéki oldalon.

„Készek vagyunk a kompromisszumra, de baloldali karakterét az MSZP nem adja fel” – jelezte, kiemelve, hogy az előző kormányzati ciklusban a választók úgy érezhették, a szocialista párt eltávolodott a baloldali értékektől.

Az MSZP alapvető céljairól elmondta: nem elitcserét akarnak, hanem politikaváltást, azt, hogy a mostani ötszázezer helyett egyetlen gyermek se éhezzen, hogy egyre több embernek legyen munkája, és ezzel véget érjen a társadalom többségének lecsúszása, illetve hogy az oktatási rendszer a hátrányos helyzetű fiataloknak is adjon esélyt a felemelkedésre.

Mesterházy Attila azt várja, hogy tavasszal megállapodnak a legfontosabb programpontokban, majd az ellenzéki tárgyalásokon részt vevő szervezetek közösen készülnek fel a regisztrációs kampányra, amikor a választókkal is megismertethetik terveiket.

Igennel válaszolt arra, hogy – az Alkotmánybíróság döntésétől függetlenül – tényként kezelik-e a választójog előzetes regisztrációhoz kötését. „Az elmúlt két és fél év arra tanított, hogy mindig a legrosszabbra számítsunk. Az MSZP szervezete felkészült, akár holnap el tudná kezdeni a kampányt” – mondta.

A pártelnök elmondta, nemrégiben kinevezett 106 egyéni választókerületi felelősük annak tudatában vállalta a feladatot, hogy ha az ellenzéknek sikerül megállapodnia a közös jelöltállításról, lesznek körzetek, ahol nem MSZP-s politikus indul majd. Cáfolta, hogy arról is döntöttek, mely választókerületeket engednék át leendő szövetségeseiknek, mondván, mindenhol az lesz a jelölt, aki várhatóan a legtöbb szavazatot hozza, és képes jól lebonyolítani egy kampányt.

A közös jelöltállítás lényege, hogy bármelyik körzet tárgyalási alap lehet, de nem csak az MSZP-nek kell áldozatot hoznia – jegyezte meg. A választókerületi felelősök munkáját negyedévente ellenőrzik, és aki nem teljesít megfelelően – nem toboroz elég aktivistát, nincs megfelelő adatbázisa, nem összegzi választókerülete problémáit –, még nyáron lecserélik.

Mesterházy Attila kitért arra, hogy 2014-ben az országgyűlésin kívül európai parlamenti és önkormányzati választás is lesz, az MSZP pedig aktivistahálózatára, a választópolgárok személyes meggyőzésére és a közösségi médiára alapozza majd kampányait. Ezt azzal indokolta, hogy pártjának kevesebb pénze van és kisebb médiafelülethez jut, mint a kormányoldal, ráadásul a választási eljárási törvény a kampánylehetőségeket is korlátozta. „Azt viszont senki sem tilthatja meg, hogy egy aktivista bekopogjon és elmondja, mit csinálna másképp az MSZP” – mondta.

Véleménye szerint az ellenzéknek 2013 végére kell megállapodnia az egyéni képviselőjelöltekről, ez után dönthetnek a közös listáról. Nem tanácsos ezt elsietni, mert a Fidesz-KDNP kétharmados többsége birtokában a szabályok megváltoztatásával megnehezítheti a választási szövetség létrehozását – hangoztatta.

Arra a kérdésre, hogy akar-e miniszterelnök-jelölt lenni, úgy felelt, ambíció nélkül nem lehet sikert elérni, de egyelőre még korai a kormányfőjelölt személyét találgatni. „Előbb meg kell állapodnunk, hogy milyen programot hajtunk végre 2014-től, ezután jöhet a csapathirdetés, és csak utána lehet megválasztani a csapatkapitányt.”

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Morus Tamás: Utópia

Szegény kicsi Attika! Mekkorát csalódik majd: minden nap a száját tépi, "lábbal" veri a Fideszt, a Szendécske meg kiénekli a sajtot (miniszterelnök-jelöltség) a szájából!

Hát ha ez tényleg így van, és nemcsak Mesterházy álmondta meg..akkor valóban megérett ez az ország, hogy Atlantiszként süllyedjen a mélybe..

"Az MSZP visszanyerte váltópárti helyzetét" - ez úgy hangzik, mint egy 1944. végi hadijelentés, miszerint 'csapataink visszafoglalták Vecsést'.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés