Nagyon ciki

2012. december 16. 10:19

Vámos György
Magyar Hírlap
A „b…meg” kötőszóvá vált, „kúlos” használni. „Köcsög”, érted „má’”? Csodálatos szép, népi motívumokkal díszített köcsögök, ha tudnák, mire használják nevüket?!
„A magyar csodálatos nyelv, egy külföldi számára elég nehezen megtanulható, bár van, amikor mi is nehezen boldogulunk vele. Időnként olyan érzése támad a honpolgárnak, hogy kialakulóban van egy szörnyszülemény, egy újfajta értelmezési stílus. Nem tudjuk, mit beszélnek. A »víz kiver« ettől a borzalmas állapottól! »Nehogy már« így legyen! A »b…meg« kötőszóvá vált, »kúlos« használni. »Köcsög«, érted »má’«? Csodálatos szép, népi motívumokkal díszített köcsögök, ha tudnák, mire használják nevüket?! »Nagyon nagy arc vagy«, ahogy »lefikáztad« (undorító!) a »kajmánt« (a zsidót) – ez már egyenesen tragikus! »Bekattant« közben, valami rettenetes »bunkón« beszélünk, közben azt hisszük talán, ez a »cream minőség«, amelyet előadunk úton-útfélen. No ez az, amitől »lemegyek hídba«, így aztán »kimondom az őszintét«, lebunkósítottuk a magyar nyelvet.

Az egykori párttitkár elvtárs komcsizik a parlamentben, majd »megmondja őszintén« – képzeljük csak el, mi is lenne, ha nem őszintén beszélne. Sok-sok teendő között azért van mód egy kis »okosságra« is, mondjuk számlagyárat működtetni vagy »offshortozni«, ahogy hallom a tévében a magával roppant elégedett műsorvezetőtől. Ki kéne már menni »Münkenbe«, mert ott nagyon »frankó« dolgokat lehet »lőni«! Ezt egy »nagy arc«, mesélte, aki tudja az összes »okosságot«. »Tök zsír« dolgokat lehet ciházni. Ugye milyen ciki ez az egész »kiskezitcsókolom«? Nem tudom igazán használni a –ban, -ben, -ba, -be ragokat sem, de érthető, mert »tudatomon kívül vagyok«.”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... eleink vajon nem káromkodtak?" - de csak erős indulatból. Jó lenne a szavakat arra használni, amit tényleg jelentenek.

Kialakul ez. Nem olyan nagy probléma.
A fiatalok már basszus kulcs-ot mondanak.

Régen is volt zsargon.

"Minden államilag alkalmazott tanítónak, edzőnek, iskolásnak, stb. be kell tiltani a trágár szavak használatát, és büntetni ha kell..." Vajon az ELTE Társadalomtudományi Karának feladatai közé tartozik eme és hasonló tantárgyak tanítása, vagy 20-30 éves - kimondottan NEM foxi-maxis diplomák kriminalizálásával foglalkozik? Ezt a cikket hány osztályfőnöki órán fogják megbeszélni a gyerekekkel a rektorok, tanítók, tanárok?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában