Itt a 2013-as adócsomag

2012. december 6. 17:19
A kormány módosítót nyújtott be a költségvetés zárószavazása előtt, amely többek között adóintézkedéseket, egyenlegjavító intézkedéseket és a költségvetési főösszegek elfogadása óta hozott kormányzati konszolidációs döntések átvezetését is tartalmazza.

A kormány jövő évi költségvetéshez benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslata tartalmazza a költségvetés egyensúlyának biztosítását célzó kiadási intézkedéseket, adóintézkedéseket és a költségvetési főösszegek elfogadása óta hozott kormányzati konszolidációs döntések átvezetését is.

A kiadási intézkedések között szerepel az állami bürokrácia csökkentése, a közszféra hatékonyabb bérszabályozása, a szociális ellátások célzottságának növelése, illetve a fejlesztések európai uniós társfinanszírozási arányának emelése. A költségvetés egyensúlyának biztosítását célzó adóintézkedések közül a 3 ezrelékes pénzügyi tranzakciós illeték bevezetése a készpénzfelvételre a korábbi tervekhez képest eredményszemléletben 30 milliárd forinttal javítja a költségvetés egyenlegét. A társadalombiztosítási járulékok plafonjának eltörlése pénzforgalmi szemléletben 47 milliárd forint többletbevételt jelent, a pénztárgépek összekötése az adóhatósággal ugyancsak pénzforgalmi szemléletben 85 milliárd forinttal növeli az áfabevételeket.

A fordított áfa kiterjesztésével a sertéskereskedelemre a bevezetés évében egyszeri pénzforgalmi kiesés is jelentkezik, emiatt 2013-ban a 10 milliárd forintos eredményszemléletű többlettel szemben csak 1 milliárd forint pénzforgalmi többlet várható. A kisvállalati adózás eltérő szabályozásából mintegy 16 milliárd forint többletbevétel prognosztizálható. A kisvállalati adó októberben elfogadott szabályozása néhány ponton ugyanis eltér az eredetileg benyújtott javaslattól, így a kisvállalati adóból pénzforgalmi szemléletben a korábban becsültnél 82,5 milliárd forinttal kevesebb bevétel várható, míg a szociális hozzájárulási adó soron 66 milliárd forint, a szakképzési hozzájárulás soron 2,75 milliárd forint, a társasági adó soron pedig 30 milliárd forint többletbevétel jelentkezhet.

A pénzügyi szervezetek különadójának elmaradó megfelezése a tervezett 72 milliárd forint helyett 144 milliárd forinttal járul hozzá az egyenleg javulásához, a pénzügyi tranzakciós illeték általános kulcsának 2 ezrelékre emelése - a változatlanul 6 ezer forintos korlát mellett – 160 milliárd forint, a helyi iparűzési adóteher emelése pedig 35 milliárd forint bevételnövekedést okoz. A közműadó 60 milliárd forint bevételt jelenthet, míg a béren kívüli juttatásokat terhelő eho emelése 10 milliárd forintot. Az energiaellátók jövedelemadója 11 százalékról 31 százalékra növekszik, ami 40 milliárd forinttal emeli a bevételeket. A módosításban szerepelnek további lépések a gazdaság fehérítése érdekében, ezek elsősorban az áfát érintő intézkedések, és összességében 60 milliárd forint többletbevételt jelenthetnek az általános forgalmi adó soron. Az online szerencsejáték új szabályozása révén lehetőség nyílik az on-line szerencsejáték szolgáltatók bevonására a közteherviselésbe, ami a korábbi terveken felül további 10 milliárd forint bevételt biztosít.

A költségvetési főösszegek elfogadása óta hozott döntések átvezetéseként szerepel a módosítóban a települési önkormányzatok adósságkonszolidációja, illetve a helyi önkormányzati rendszer átalakításával összefüggő változtatások érvényesítése. Ide tartozik az elektronikus útdíjrendszer kiépítése, amire a költségvetés 42 milliárd forintot szán, és egyúttal vizsgálja a beruházás egyes elemeinek – akár utólagos – európai uniós finanszírozásba vonásának lehetőségét. A gyógyszertámogatás egyes jogcímei (gyógyszertámogatás kiadásai és gyógyszertámogatási céltartalék) 2013. évi előirányzatait emeli a módosító a folyamatos gyógyszerellátás biztosítása, a betegterhek növekedésének kizárása érdekében, valamint a gyógyszergyártói befizetések összegének növekedésével összhangban.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés