Megszűnik az egykulcsos jövedelemadó Szlovákiában

2012. december 4. 20:32
Szlovákiában megszűnik az egykulcsos jövedelemadó januártól, a változtatást bevezető törvénymódosítást többnapos parázs vitát követően, kedden késő délután véglegesítette a pozsonyi törvényhozás.

A jogszabálymódosítás Szlovákiában a természetes személyek számára progresszív jövedelemadót vezet be, és 19 százalékról 23 százalékra emeli a jogi személyek jövedelemadójának mértékét 2013 január elsejétől.

Az új adótörvény értelmében a természetes személyek jövedelmeik után két különböző adókulcs alapján adóznak majd. Azok akiknek éves jövedelme meghaladja a havi 3310 eurónak megfelelő összeget, 25 százalékos jövedelemadót kell fizetniük, az ennél alacsonyabb jövedelemmel rendelkező természetes személyek azonban továbbra is az eddigi, 19 százalékos adókulcs szerint adóznak majd jövedelmeik után.

Az adótörvény egy új különadót is bevezet, ez a közjogi méltóságok egy részét érinti. Ennek alapján a parlamenti képviselők, a kormány tagjai, valamint az államfő 5 százalékos többletadót is fizetnek majd jövedelmeik után.

A kormánypárti módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 60 nem ellenében, egy tartózkodás mellett hagyta jóvá a szlovák parlament. A jogszabályhoz – csaknem egy héten át tartó vita során – több mint egy tucat módosító javaslatot adtak be, ezek többségét elutasította a kormánypárti Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) parlamenti többsége.

Szlovákiában 2004-ben Mikulás Dzurinda második kormánya vezette be az egykulcsos, 19 százalékos jövedelemadót. Az  egykulcsos adó megszüntetésének szándékát már nem sokkal kabinetje megalakítása után jelezte Robert Fico a közkiadások konszolidációjának szükségességére hivatkozva.

A szlovák kormány már jövőre jelentős – a GDP több mint fél százalékát kitevő – többletbevételt remél az intézkedéstől. Az új adótörvény bírálói és a parlamenti ellenzék szerint azonban a módosítás csökkenti az ország versenyképességét, és így közvetve az adóbevételek csökkenéséhez illetve a munkanélküliség szintjének emelkedéséhez vezethet.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami lemaradt a cikkből:

"..Az adótörvény egy új különadót is bevezet, ez a közjogi méltóságok egy részét érinti. Ennek alapján a parlamenti képviselők, a kormány tagjai, valamint az államfő 5 százalékos többletadót is fizetnek majd jövedelmeik után..."

http://hvg.hu/gazdasag/2012120..

Milyen hibájából? A gazdasági válságot és a GDP csökkenö tendeciáját potolja az egykulcsos felemeléséböl, hogy tudja finanszirozni a költségvetést, amit 3% alá kell vinnie.
Ami azt illeti egy szemfényveztés, mivel a költségvetés egyensúlyát nem a gazdasági nővekedésre alapozza, hanem pénzkivonással oldja meg. Ezzel a szlovák mintaország is megíndul a lejtön lefelé, s szépen láthatóan fog a resszeszió írányába mozdulni.
Eredetileg Fico a bankadót és ágazati különadót akart bevezetni, be is jelentette és hozzáfüzte, hogy reméli velük nem fognak úgy bánni, mint magyarországgal. Valamint a biztosítok államosítását is bejelentette. Nem tudom, hogy meg is tette ezt. De ha igen és még az egykulcsost is átalakitotta akkor nagyobb gebasz van a szlovákoknál, mint sejteni lehetett.

A folyamatokat nézd és azt hogy 2010-ben a szlovákok hol álltak, milyen volt a mutatójuk és nekünk. A mostani adataikat, majd rájösz, hogy abszulut értékben melyig ország milyen uton jár.A szlovákok GDP-je a korábbiakhoz képest csökkenő tendenciában, de még mindig pluszban, mert volt honnan lejőnni. Mi meg abszulut értékben növekedünk, ha nagyon lassan is. 2009-ben mi MINUSZ 6.7% GDP produkáltunk,2010-ben 1.4% majd 2011-ben 1.9% és idén 1.5% csökkenést a tavalyhoz viszonyitott azonos ídőszakba. Az, hogy a versenytársaink a k0rnyezetőnkben plusz GDP produkálnak még mindig mi meg nem az az el0zményeknek is köszönheté, de az egész eu reszesziúban van még az egyes országok nővekedése ellenére amit a korábbi konjukturális keleteuropai országok miatt van.
Az eu Barosso és Olli Rehn szerint az idén 0.2 növekedöst produkál, de lehet, hogy stagnál, vagy minuszba fordul.
Ezzel a szemmel nézd az országokat. Nem kellene az ország teljesítményét lesajnálni mert nincs miért.

Nem olvastam végig az összes szöveget, de nem láttam, hogy valaki azzal a kérdéssel foglalkozott, hogy a szlovák 1 kulcsos adónak az volt a magyar gazdaságra a hatása, hogy magyar cégek mentek ki azért, hogy ott adózzanak. Most a tendencia megfordult. A magyarok szépen hazajönnek és a szlovák és német cégek, amelyek a szlovákoknál adóztak eddig, most ide jönnek. Tehát egy régi kiesett bevétele a kormánynak szépen haza ballag.

Az, hogy a parlamenti képviselők jövedelmét megadóztatják igen kis értéket jelent. Pár ember mi a tömegekhez képest? Amire viszont jó lesz, hogy a további adóemeléseket bevezesse. Látjátok, mi magunkat is megadóztattuk ti pedig maradjatok csöndbe. PR fogás az egész.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés