Válasz Mesterházy Attila ajánlatára

2012. december 1. 8:27

Istvánffy András
4K!
A 4K! azt javasolja, hogy ellenzéki erőknek a köztársaság és jogállam helyreállításának programjában kell megállapodniuk egymással, és erre kell kialakítaniuk választási együttműködést.

„Tisztelt Mesterházy Attila!

Ön az MSZP nevében ajánlatot tett több más párt mellett a 4K!-nak is arra, hogy alakítsunk ki közös választási programot 19 szakpolitikai területen, majd a programalkotás lezárása után folytassunk közös regisztrációs kampányt, végül közös egyéni jelöltekkel és listával vágjunk neki a választásoknak.

Az Orbán által kreált választási törvény valóban arra kényszeríti a köztársaság iránt elkötelezett erőket, hogy még a választások előtt megállapodást kössenek egymással.

Ez szokatlan helyzet az állampolgárok számára. Eddig ugyanis, a kétfordulós választási rendszerben, az emberek először felhatalmazást adtak az általuk választott erőnek. A pártok csak ezután, valós támogatottságuk ismeretében és az emberek akaratának figyelembevételével állapodtak meg egymással a két forduló között.

Most azonban Orbán arra kényszeríti az ellenzékét, hogy anélkül állapodjanak meg egymással, hogy ismerhetnék az emberek döntését.

Ezt a megállapodást ráadásul különböző világnézetű erőknek kellene megkötniük egymással.

Szoros együttműködést kellene kötniük olyan erőknek, akik a felső rétegeket akarják kiszolgálni azzal, hogy mindent a piacra bíznának, azokkal az erőkkel, akik a hétköznapi emberek érdekeit szeretnék szolgálni szolidaritásra épülő gazdaságpolitikával. Össze kéne állnia az energialobbi politikusainak az ellenük küzdő zöldekkel. Azoknak, akiknek a kormányzása annyira felháborította a magyar népet, hogy az dühében kétharmadot adott Orbánnak, szövetséget kéne kötniük azokkal az erőkkel, akik megújítani akarják Magyarországot.

Ez egy csapda, amit Orbán Viktor állított fel.

A 4K! szerint a köztársaság iránt elkötelezett erőknek nem szabad besétálniuk ebbe a csapdába.

Nincs értelme annak, hogy különböző világnézetű erők egymást tegyék tönkre az elhúzódó egyezkedésekkel, messzire hangzó veszekedésekkel, asztalcsapkodással, nyilvános üzengetéssel, zsarolásokkal, blöffök segítségével folytatott pozícióharccal, hátsó szobákban megkötött paktumokkal, mindazzal, amit az emberek jogosan utálnak a politikában.

A 4K! szerint elkerülhető ez a csapda.

Ez nem nehéz, hiszen van, amiben mindenki egyetért. Ez a jogállam és a köztársaság helyreállítása.

A 4K! ezért azt javasolja, hogy ellenzéki erőknek - ahelyett, hogy minden területre kiterjedő közös program megalkotásával küszködnének egymással - a köztársaság és jogállam helyreállításának programjában kell megállapodniuk egymással, és erre kell kialakítaniuk választási együttműködést.

A minimumban kell megállapodni egymással, a köztársasági minimumban, amelyet egyébként is osztanak a demokratikus erők.

A 4K! javaslata szerint a demokratikus alkotmányozási folyamatot népszavazással kell lezárni, ahol az emberek elfogadhatják vagy elutasíthatják az új, köztársasági alkotmányt. Ezután az alkotmányozó országgyűlésnek fel kell oszlatnia magát, és új, immár tisztességes választásokat kell kiírnia, hogy az embereknek valóban legyen lehetőségük dönteni különböző politikai alternatívák között.

Tisztelt Mesterházy Attila!

A 4K! képviseletében ezúton érdeklődöm, hogy mi az Önök álláspontja egy olyan megállapodásról, amely kifejezetten a jogállam helyreállítására szorítkozik?

Kész az MSZP arra, hogy az alkotmányozás után visszaadja a néptől kapott hatalmat a népnek, hogy az emberek azután valóban szabadon választhassanak?

Üdvözlettel,
Istvánffy András”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyen demagog dumát már rég hallottam. Elöször is tisztáthatná Istvánffy, hogy mit ért köztársaság alatt, főleg a 4. en.

Másodszor ha nem tévedek az alkotmányozás törvényes felhatalmazását a nép 2/3 al megadta.

Miért gondolja, hogy egy kis anarchista csoport felüről vezérelve megmondja a népnek, hogy csak az általuk meghatározott köztársaság a köztársaság. Volt már ilyen és élt három honapot szörnyü következményekkel.Persze bohockodni lehet, de inkább az untergrund csoportok sajátja s nem gondolom, hogy a magyar társadalom többségénél bejőnne a dolog.

Mi az, hogy a nép nevében nyílatkozgat, milyen nép és milyen felhatalmazással. Eddig csak egy KE-t mutattak fel Dopelman személyében aki megcsufolása minden demokratikus rendszernek.

Válasz Bikicsunájnak: Soha!

Üdv, Vizigót! Régóta hiányzott innen!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés