Szeptemberben lemondott, ma újra győzött a DK-s független Vámosszabadiban

2012. november 25. 23:00
Az MSZP-ből a DK-ba idén átigazolt Réti Csabát választották polgármesterré a Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülésen, egyik független riválisa a Fidesz képviselője a megyei közgyűlésben. További négy községben is polgármestert választottak ma, Kosdon a Jobbik jelöltje nyert.

A település eddigi vezetőjét, Réti Csabát (független) választották a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadi polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. A választásra jogosult 1219 választópolgár közül 602-en járultak az urnákhoz, ez 49,4 százalékos részvételi arányt jelent. A polgármesteri pozícióért négyen indultak, mindannyian függetlenként. A DK által támogatott Réti Csaba 269 voksot kapott, Méri Attila (aki a megyei közgyűlés fideszes képviselője) 233 szavazatot, Adorján Judit 54 voksot szerzett, Pék Gyulánéra 37 szavazat érkezett.

Az időközi voksolásra azért került sor, mert Réti Csaba szeptember elején – döntését egészségi okokkal indokolva – lemondott posztjáról. Rétit 2010-ben függetlenként 417, 2006-ban az MSZP jelöltjeként 302 szavazattal választották meg a falu polgármesterévé, 2012 elején igazolt át az MSZP-ből a DK-ba.

Majoros László Ferencet (független) választották Pácin új polgármesterének a vasárnap megtartott időkőzi választáson. Az 1417 lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen az időközi polgármester választást azért írták ki, mert Barati Attila (MIÉP) – aki 1990-től, hat cikluson át 2012-ig vezette a másfélezer lakosú települést – szeptember elején 46 éves korában meghalt. 

A posztért négy független jelölt indult. A DK által is támogatott Majoros László Ferenc 288, Nagyné Farkas Anikó 134, Rostás Tamás 181, míg Gecse Istvánné 72 szavazatot kapott, kilenc voks érvénytelen volt. A névjegyzékben szereplő 1147 pácini közül 684-en voksoltak.

Lengyel György (független) nyerte a kardoskúti időközi polgármester-választást vasárnap. A 916 lelkes békés megyei kistelepülésen három független jelölt indult a tisztségért, a választási részvétel 61 százalékos volt. A 759 választásra jogosult állampolgár közül 464-en adták le voksukat, ebből 462 volt az érvényes szavazat. Lengyel 201 szavazatot, Varga Pál 156 voksot kapott, Gombkötő Lajos Istvánra 105 választó szavazott. 

A függetlenként induló Szalai Miklóst választották a rábaközi Szilsárkány polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. A választásra jogosult 583 választópolgár közül 326-an járultak az urnákhoz, ez 56 százalékos részvételi arányt jelent. Három szavazólap érvénytelen volt. A polgármesteri pozícióért három független jelölt versengett, Szalai 156, Kuti István jelenlegi alpolgármester 137 voksot szerzett, Gőgös Zsuzsanna 30 szavazatot kapott. A nem egészen 700 lakosú rábaközi faluban azért kellett időközi választást tartani, mert a korábbi polgármester, Zöld Péter augusztusban egészségi okból lemondott.

 

Kurdi Ferenc, a Jobbik jelöltje, Kosd eddigi alpolgármestere válthatja a polgármesteri székben a független László Zoltánt a Pest megyei községben vasárnap tartott időközi választás eredményeként. A 2600 lakosú Kosdon a 2036 választásra jogosult polgár közül 992-en mentek el szavazni, ami 48,89 százalékos részvételnek felel meg.

A négy polgármesterjelölt közül a legtöbb voksot (489-et) az eddigi alpolgármester, a Jobbik színeiben politizáló Kurdi Ferenc kapta, így legyőzte a volt polgármestert, a független László Zoltánt, aki 334 szavazattal a második helyen végzett. Bodnár Mihályné 108, míg Fodor Krisztián 53 voksot gyűjtött, mindketten függetlenként mérették meg magukat a polgármesteri posztért. A kosdi képviselő–testület augusztus 30-án „kommunikációs hiányosságokra” hivatkozva oszlatta fel magát, ezért kellett időközi polgármester- és képviselő-választást kiírni.

 

 

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudod azt, hogy a megyei közgyüllésekbe hogyan választanak képviselőket és általában az őnkormikban? Semmi különleges nincs az egyik esetben sem. Tudnilik általában vidéken nem csak pártok, hanem szervezetek is delegálnak, valamint függetleneket párt, vagy pártok és szervezetek is támogatnak. Gondolom, hogy a megyei listán került a fidesz listájáról be a közgyüllésbe. A listákon főleg az őnkormányzatoknál nem ritka a párton kivülieket is feltenni, mert a helyi politika és ismeretség számit.

Ha pl a jobbik, ha úgy teszik Morvait küldte az EP-ben mondhatni nem párt tag szimpatizánst, de státuszába független. Vagy a jobbik soraiban, Nagy Gaudi, Zagyva sem tagja a jobbiknak, de a parlamentben mint jobbik frakció tagja. A fidesz-kdnp frakcióban számtalan nem fidesz tag van, hanem más szervezetek delegáltjai akiket a fidesz-kdnp támogatásával, mint képviselőt választottak meg. A parlamentben a frakciónál már nincs megkülömböztetés.

A legérthetöbben Esztergom polgármestere egy typikus példa aki függetlenként mszp, lmp, jobbik támogatásával nyerte el a posztják a fidesz-kdnp jelőltjével szemben, akit még a helyi városvédő civilek is támogatták a körzetében, de a polgármesteri székben már nem.

Most vettem észre a kép aláírást. Azért a mandiner is tud ám csusztatni. Gratula "Áttörés nyugaton" .Marha nagy áttörés, hogy a lemondott polgármester nyerte el ujból a mandátumot, aki már ki tudja hanyadik ciklusát tölti és nem politikai okokból mondott le, hanem egészségügyiből. Úgy látszik meggondolta magát és mégis vállalta a további munkát, főleg most, hogy az adoságállományt a kormány átvállalja a 5000 alattiaknál.

320 felett voksoltak másra. Hol van a választók "többsége"? Nem kell mindjárt túldimenzionálni egy ilyen esetet.

Elég baj ez nekik szegényeknek így is.
:-)))))))))))))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés