Fico: Szlovákiának és Magyarországnak szüksége van egymásra

2012. november 12. 12:50
A szlovák miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban kifejtette: Szlovákia és Magyarország nem engedheti meg magának, hogy feszültségek terheljék a kormányközi kapcsolatokat.

Szüksége van egymásra Szlovákiának és Magyarországnak, Pozsony és a Budapest pedig nem engedheti meg magának, hogy feszültségek terheljék a kormányközi kapcsolatokat – fejtette ki a szlovák miniszterelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lapban hétfőn megjelent interjúban. Robert Fico a szlovák-magyar kapcsolatok alakulásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy jelenlegi, második kormánya össze sem hasonlítható az első kormányával, hiszen „politikailag halottak” azok a partnerek, amelyekkel első miniszterelnöksége idején koalícióban kormányzott. „Amikor idén áprilisban, röviddel a kormányalakítás után első alkalommal találkoztam ismét Orbán Viktorral, mindketten nagyon idegesek voltunk, mert nem tudtuk, hogy mi történik majd, de hamar megállapodtunk abban, hogy nem engedhetünk meg magunknak feszültségeket és konfliktusokat” – mondta Fico.

A második és a harmadik találkozón „már konkrét együttműködési projektekről” volt szó – tette hozzá, megjegyezve, hogy „természetesen még mindig van néhány kényes kérdés”. A legutóbbi találkozón ezek összeírására kérte magyar partnerét. Vélhetően a kettős állampolgárság, valamint a komáromi magyar egyetem és a Benes-dekrétumok ügye szerepel a listán – fejtette ki. A vitás kérdésekről januárban kezdődnek tárgyalások – mondta. Hozzátette: „az igazat megvallva olyan sokat kell foglalkoznom európai uniós ügyekkel, hogy kevés energiám marad a szlovák-magyar kapcsolatkora”. Ugyanakkor a megbeszélések eddig jól haladtak – jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy „szomszédok vagyunk, szükségünk van egymásra”.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fico pragmatikus politikusa a baloldalnak, mint ahogy Orbán a jobboldalon. Érdekes Fico magatartása sokkal tiszteségesebb, mint a hazai szocik.

Na?
Jösztök még a mi utcánkba?

Ez is benne van a plakliba. Mit gondolsz miért van az, hogy a kormány elősegiti a határmenti vidékek gazdasági és fejlesztési projektjeit. A Sajo hidak és a Duna hid, valamint gáz, vasuti és közuti két ország közötti fejlesztései az csak úgy lár pur lár miatt van. Nem beszélve a nemrég realizálodó energia hálozatok összekapcsolása. A középkelet europai térség kiemelve a V4-ek, melynek lényege egy erős gazdasági térség kialakitása ami Orbán régóta dédelgetett terve potenciálisan elősegiti ezt. Fico felismerte, hogy ez nekik is elönyös a mai változó világban és nem állhat szembe a magyarokkal mert az kárt okozhat országának.

Nem hinném, hogy lenne komolyabb változás Fico politikájában, egyszerűen arról van szó, hogy most nem kell a választók előtt túllicitálni egymást, lehet tovább építeni higgadt politikus imázsát - miközben az alaptételek nem változtak, továbbra is szálka a szemükben minden egyes önmagát magyarnak valló szlovákiai állampolgár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés