Így oktatott a romákról Jeszenszky

2012. október 27. 14:01

Jeszenszky Géza külföldi diákoknak tartott órát, hogy jobban megismerjék a térség népeit. A volt külügyminiszter képzéshez írt tankönyve a romákra is kitér – írja az atlatszo.hu.

Jeszenszky Géza a Corvinus Egyetem tavaszi félévében „Nemzetiségi és etnikai problémák a kommunizmus utáni Európában” címmel tartott órát főleg külföldi diákoknak, hogy azok jobban megismerjék a térség népeit. Az átlátszo.hu egy külföldi hallgatótól kapta meg az óra címével megyező „Post-Communist Europe and Its National/Ethnic Problems” című könyvet.

Az atlatszo.hu idéz a tankönyvből, melynek 9. fejezetében az olvasható, hogy „a romák egy olyan etnikai csoport, mely sötét bőréről és hajszínéről ismerhető föl.” Majd – Jeszenszky szerint – a roma kisebbségben magas számban előforduló mentális betegségek okaként kifejti, hogy „a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat”.

A könyv az atlatszo.hu szerint ugyanakkor tárgyilagosan taglalja a hazai romák történetét egészen napjainkig, bár 2009-es megjelenése ellenére a romagyilkosságokat nem említi.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/43126

Ajánljuk még a témában