KSH: Romlott az életszínvonal Magyarországon

2012. október 14. 14:33
A lakosság kétharmada a tavalyi év során nem engedhetett meg magának egy egyhetes üdülést, ráadásul az országban csaknem hárommillióan nem esznek elég húst. A KSH életszínvonalat mérő számai azt mutatják, hogy 2010 óta romlott a helyzet Magyarországon.

A KSH Statisztikai tükör című kiadványából kiderült: az életszínvonalat mérő számok szerint, 2010 óta romlott a helyzet Magyarországon, ez pedig a 17 éven alattiakat átlagon felül érinti - írja a NOL. A magyarok közel háromnegyede nem tudott egy 50 ezer forintos, váratlanul felmerülő kiadást fedezni. Az ország lakosságának kétharmada a tavalyi év során nem engedhetett meg magának egy egyhetes üdülést, ráadásul az országban csaknem hárommillióan nem esznek húst. Az anyagi deprivációt (megfosztottságot) kilenc szempont alapján mérik: a hiteltörlesztéssel vagy lakással kapcsolatos hátralék, a telefon, a színes tévé, a mosógép, az autó, a kétnaponta fogyasztott húsétel, a fűtés és a már említett váratlan kiadás fedezetének és az évi egyhetes üdülés hiánya. Anyagilag depriváltnak számít az, aki ezek közül legalább hármat pénzügyi okok miatt nélkülöz. A KSH tavaly tavasszal készült vizsgálata szerint a magyar lakosság 42,2 százaléka nélkülöz legalább három tételt: ez az eredmény pedig 2,3 százalékponttal magasabb, mint a 2010-es.

Megvizsgálták a súlyos anyagi deprivációt is (ekkor a kilencből legalább négy tétel hiányzik), ez a lakosság 23,1 százalékáról mondható el. Tavaly előtt itt is jobb volt a helyzet, a lakosságnak még csak 20,6 százaléka élt így. Az EU-ban rajtunk kívül csak Bulgáriában, Romániában és Lettországban lett rosszabb ez a mutató. A színes tévé és a mosógép kivételével Magyarországon az összes tétel romlást mutat: az autót nélkülözők aránya például 3,2 százalékponttal, a gyakori húsfogyasztást hiányolóké pedig 1,4 százalékponttal emelkedett egy év alatt.

Anyagi megfosztottság 4 millió 160 ezer embert érintett. Megfelelő mennyiségű húsételt 2 millió 860 ezren, a megfelelő fűtést pedig 1 millió 154 ezren voltak kénytelenek nélkülözni. A szegénységi arány, illetve az elszegényedés kockázata a kor előrehaladtával csökken: hazánkban a 17 évesnél fiatalabbak a legveszélyeztetettebbek, 2010-ben még csak 20,3 százalékuk, tavaly már 23 százalékuk volt szegény. Átlag feletti szegénységi kockázattal még a fiatal felnőtteknek, a 18–24 éves korosztálynak kell szembesülnie. A felmérés arra is kitért, hogy 2011-ben több mint 400 ezer gyerek, 880 ezer 18–64 éves felnőtt és közel 70 ezer 65 évesnél idősebb ember élt a szegénységi küszöb (havi nettó 62 ezer forint) alatt. A szegénységi kockázatot tekintve az idősek, közülük is a 65 évesnél idősebb férfiak vannak a legkedvezőbb helyzetben.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vezércserék lesznek hamarosan a KSH-nál...

"...A romlás okait pedig nem értem..."

Gyere le vidékre terepgyakorlatra, és nézz szét. Ajánlom pl. nálunk a helyi ruházati turkálót, hétfőn bálabontás előtt.Király szoció fotókat és mély interjúkat lehet készíteni a "polgárokkal", ők röviden tömören elmondják neked a lényeget.

Akkor mit mondanál nálunk Kelet-Magyarországon, sajnos színtiszta zombie filmeket lehetne leforgatni, nem is kellenének hozzá statiszták.

Az az érzésem, hogy nem igazán mélyedsz el az okokban realitásokban.
1. 6-10 %-os hiány mellett több jutott az embereknek.

Ezt az EU már nem engedi meg. Tulzott deficit eljárást indított. Le kellett szorítani 3% alá.
Ezt minden országban megérzik.

2. A 2009 ben felvett 20 milliárd Euro kölcsön törlesztése erre a kormányra jutott.
Ezt így találták ki.

3. A gazdasági válság (nem csak mMagyarországon van) miatt nem indult be a növekedés.

Ezt is megérezzük.

A KSH-nak nem lesz semmilyen baja.
Igazat írt!!!
Valóban romlott az életszínvonal.

Én ebben a kormányban látom a kilábalás lehetőségét.
Ugyanis az ellenzék csak panaszkodik.
IMF hitelt akar. Ez csak a programja.
Én nem látok az ellenzék soraiban semmilyen erőt aki más programmal ebből a helyzetből ki tudná mozdítani Magyarországot.
Azt, hogy ez nem jó, mindenki tudja. De hogyan????????
Hogyan kellene csinálni????

Hogyan kellene csinálni????

Talán nem kellett volna 500MRD-ért Mol részvényt vásárolni, hanem a magyar kkv szektor számára - ők foglalkoztatják a legtöbb embert - létrehozni egy gazdaságfejlesztési alapot.

Azért, hogy "Patyomkin" adatok legyenek.

"..A negatív növekedés is növekedés - megszólalt a fideszes képviselő.." Dancsó józsef by Fidesz

http://hvg.hu/video/20120912_n..

Voltunk kint a "sógoroknál" nem rég egy panzióban. Kérdezzük a recepcióst, hogy őket miként érintette a válság? Erre hülyén visszakérdez, hogy milyen válság, tavaly 15%-al több vendégük volt mint előtte. Mi éreztük magunkat hülyén.

Csak egy megjegyzés, a MOL Részvényeket 500MRD-ért is hitelből vette meg a mostani kormány. Tény, hogy a cocik hazavágták az országot, de lassan azt látjuk hogy gazdasági téren a mostaniak sem mennek a szomszédba dilettantizmusért.

Ki beszélt itt a panziós történetnél makrogazdaságról, meg szektorokról? Légyszi meséld már el, köszi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés