Bíróság: Társadalmilag hasznos volt a Horthy-szobor leöntése

2012. szeptember 26. 18:14
Bár rongálás vétségében bűnösnek találta Dániel Pétert a kereki Horthy-szobor leöntése miatt a bíróság, egyben kimondta azt is, hogy az ügyvéd tette „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”.

A kereki Horthy-szobrot piros festékkel leöntő Dániel Péter ügyvédet az ügyben szerdán első fokon ítéletet hirdető Siófoki Városi Bíróság bűnösnek mondta ki rongálás vétségében a sértettnek okozott vagyoni kár miatt, de kimondta azt is, hogy cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt”.

A nagy sajtóérdeklődést kiváltó per ítélethirdetésén a sértett, a szobrot állító kereki önkormányzati képviselő nem jelent meg, viszont a szoboravatáson is részt vevő Gój Motorosok képviseltették magukat, és felvételt is készítettek. 

A bíróság nem jogerősen „a véleménynyilvánítás határait túllépő” Dániel Pétert a legenyhébb büntetésként megrovásban részesítette, és a per során felmerülő 121 600 forint megfizetésére kötelezte. Az ügyészség az ítélet ellen súlyosbításért és pénzbírság kiszabásáért, a vádlott pedig azért fellebbezett, hogy mondják ki a bűncselekmény hiányát, valamint azt, hogy a cselekmény nem jelentett veszélyt a társadalomra.

Összesen 412 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

No, ha ezt mondta ki a bíróság akkor azokat el kell zavarni mert politikai véleményt fogalmaztak meg.

El kéne rendelni a Biroi kar és az Ügyészek C typ átvilágitását, de nem az eddig szokásosat, hanem a törvény betüje szerint.

Egyből világosabb lennének az ítéletek, ha a családi kapcsolatok és felmenök személye is ismert lenne.

Tegnap volt a parlamentben, pont a birok nyugdíjazását érintő törvény modosítása az AB (szintén politikai) döntése nyomán.

Kolber össze hordott hetet havat és védte a védhetettlent, mikor Répásy államtitkár szót kért és közölte, hogy Ő mikor az ellenzék bizonyos frakció tagja felszólalását hallgatja, akkor azonnal megnézi az életrajzot, hogy tudja hogy milyen viszonyban van a témával kapcsolatban. És közölte, hogy azért már nehogy a kormányt vádolja meg azzal, hogy a birok ellen politikai okok miatt hozták a kényszer nyugdíjaztattást, mikor Ő 83-tól valamelyik megyei pártbizottságon dolgozott az igaságügyi osztályán akik alá a biróságok is tartoztak, és beleszóltak a biroi itéletekben is pártpolitikai alapon.

Erre a lökött Lampert felugrott, hogy védje Kolbert és előadta, hogy akkor legyenszives Makai főbiróval szemben is megfogalmazni ezt akit most vállasztottak valami főmuftinak aki Kolberral egy irodában dolgozott. Szerintem nem gondolta át, hogy mit is mondott, ami valóban azt bizonyitja, hogy a birói karban főleg az idősebb korosztályban a rendszerváltoztattás környékén a pártbizottságokból és aparátusból ejtőejnyöztek az igazságszolgáltattásba, akik ma a felsöbb biróságokon, vezető tanácselnőki és írányitói poszton vannak és az itélkezésnél igenis nem tudnak objetivak függettlenek lenni, mert a multjuk determinálja.

Azért kiváncsi vagyok, hogy Makai biró urhoz eljut-e ez a nagy nyílvánosság előtt elhangzott tényszerü szövek a szociktól.

Nem hiszem, hogy ez a bíró alklmas lenne a pályára. Kb. az 50-es évek szövegét nyomja. Alkalmatlan.

Szulejmánnak van szobra.
Le is öntötték egy párszor.
Itt van eltemetve.
Nem kellene összemosni a krasznaja ármijával a törököket.
Barátiabbak.
A törökök.

vazze, ez nem Siófok hibája. Jártál már valami kisvárosi bíróságon? hihetetlen dolgok történnek.

Az elesett szovjet katonákat gyászolják otthon és ugyanott állítsanak nekik szobrot is.

Ezek után nem csodálkozok hogy egyre több ember lesz híve az önbíráskodásnak.

"...de kimondta azt is, hogy cselekedete „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt".

Milyen alapon dönti el a bíróság, hogy egy Horthy szobor meggyalázása pozitív cslekedet? Még mindig a kommunista időket éljük?

Ezért kell lecserélni a kommunizmusban szocializálódott bírói kart.

Borzasztó! A bírósági portál alapján a pasas a Siófoki Városi Bíróság elnoke.

Horthy alatt békés úton, a politika segítségével Magyarországhoz visszacsatolták az elvesztett, magyarlakta területek döntő többségét.

Kihúzta az Országot Kohn Béla mocskából.

Átvészelte a 29-es gazdasági válságot.

Mutassatok még egyet a XX. századból, aki elé léphetne?

"ócska
hadnagyocska..."

Ha nem lenne nő a hadnagy azt mondanám hogy van vér a pucájába. Olyan nagy demokrata hogy képes volt csatába kezdeni Bándy Kata gyilkosáért, Daflics "ezredesért" most meg ezért a tetű szoborgyalázóért.
Mindezt a jó erkölcs nevében.

ki mondta hogy aranykor?
arrol beszelunk hogy egy biro nem nyilvanithatja ki hogy aranykornak gondolja-e avagy nem. Azt mondani hogy a Horthy idoszak jo volt, vagy rossz volt politikai allasfoglalas. Akkor is, ha ezt teszemazt Rakosirol, vagy Kadarrol teszik. Egy biro ne politizaljon es ne nyilvanitson politikai velemenyt. Sot! Egy ugyved sem! Ezert mar Danielt ki kellene zarni a kamarabol, de a biro aztan vegkepp skandallum.

De igen, Horthy politikus volt, igy elitelni politikai allasfoglalas.
Amit egy biro nem tehet.
Akkor sem ha Horthyrol, de akkor sem ha Sztalinrol volt szo.

Ezen politikusok tevekenysegerol valoban kialakult egy kozos velekedes, amit az emberek 99%a oszt. De a biro ezt akkor sem nyilvanithatja ki, mert fuggetlennek kene lennie.

na azert ne keverjuk a dolgokat.

ha van egy verekedes, amit mondjuk hogy egy haverom kezd. Belekot valakibe, meguti, az illeto pofanvagja, es az illeto nyer. En meg mivel a haverommal voltam, szinten reszesulok par pofonbol.
Addig oke hogy ki kezdte meg ki vedekezett. Na de miert kene szeretni, meg dicserni aki pofanvagott, megha tette ezt onvedelembol is ?

Úgy tűnik a bíró összetévesztette a kocsmát a bírósággal, egy kocsmában teljesen rendben van egy ilyen politikailag nagyon is elfogult magánvélemény, na de a bíróság nevében, bíróként ilyen kijelentést tenni, az azért elég meredek, főleg egy ilyen témában, amely még mindig igencsak megosztja a közvéleményt.
Annyi pozitívum van ebben az egész ügyben, hogy most már bizonyosságot nyert, hogy valóban időszerű lenne nagytakarítást végezni a bíróságokon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés