Álom a rémálomról

2012. szeptember 22. 10:31

Friss Róbert
NOL
A Fidesz – lévén nem konzervatív, hanem autoriter jobboldali párt – viszont éppen a liberális parlamentarizmus lebontását végzi.

„Az meglehet, hogy néhány politikai konstruktőr a Fidesznek és az MSZP-nek egyaránt kényelmes álmot álmodik azzal, hogy az ország visszatérhetne a »kétosztatú versengéshez«, ám az országra ez rémálommá válhatna. Az európai parlamenti demokráciákban bevált a konzervatív és szociáldemokrata pártok váltógazdálkodása, ami kiegészült a liberális és zöld pártok »mérlegnyelvével«.

E követhetőnek látszó megoldástól a Fidesz befoghatatlan távolságra lökte Magyarországot. A nyugati kultúrában ugyanis a társadalmi közmegegyezés minimuma a parlamentarizmus feltétlen elismerése. A Fidesz – lévén nem konzervatív, hanem autoriter jobboldali párt – viszont éppen a liberális parlamentarizmus lebontását végzi. Így hát minél elkötelezettebbek a parlamentarizmus helyreállításában a szocialisták, annál kevésbé lehet váltótársuk a Fidesz, és fordítva. Mert abba belepusztulnánk, ha négy-nyolc évente újra és újra lebontanák és újraalapoznák az éppen soron következő köztársaságot, attól függően, hogy az urnák előtt éppen balra vagy jobbra rángatják-e az országot a haragos protesztpolgárok.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Fidesz – lévén nem konzervatív, hanem autoriter jobboldali párt – viszont éppen a liberális parlamentarizmus lebontását végzi."

A liberális parlamentarizmus emblematikus képviselője az a Cohn Bendit, aki egy kis Hitler módjára toporzékol és agresszíven próbál másokra ráeröltetni egy elfogadhatatlan és levitzélett politikai akaratot.

Másszóval a diktatúra jellegzetes figurája.

Ki az az eszement barom, akinek az ilyen "liberális parlamentarizmus" hiányzik a jelenlegi tényleges demokratikus parlamentarizmus helyett.

Lidércnyomás az álomról.

Uncsi.

A liberális demokrácia annyit hozott nekünk - tudom ,hogy leegyszerűsítés, de -, hogy bárhol bármit pofázhatunk, a s...ggünk meg kivan. Ennyi.

Miért, három éve nem liberális demokráciában élünk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés