hogy az 1200-as évektől írásos nyoma van a hegyaljai szőlőkultúrának. Az aszú korábbi említését nem sikerült fellelni, de a történész elmondta: a források alapján lehet tudni, hogy miként folyt a szőlőművelés és mikor volt a szüret. Ezek az adatok nem bizonyítják, hogy aszúborok is készültek, de olyan termelési körülményekre utalnak, hogy elvileg elképzelhető, hogy a 16. századi említést megelőző évszázadokban is készülhetett aszú, vagy legalábbis szamorodni típusú édes bor – áll az Inforádió hírében.
Mint az az Inforádió Hordóminta magazinjában elhangzott: a borvidéki mítoszok szerint az első aszúbort Szepsi Laczkó Máté készítette a 17. század elején. A történész szerint ez azonban biztosan nem állja meg a helyét, hiszen Szepsi Laczkó Máté korábban élt, és ha az első aszút nem is neki köszönhetjük, nagy szerepe volt a borvidék életében, hiszen ő volt az, aki központi szerepbe helyezte a furmintot.
Legalább hétszáz éves dűlők