Új politikai pólus formálódik az LMP körül

2012. augusztus 7. 11:19
Az LMP, a 4K!, a Szolidaritás, a Milla és további szervezetek képezhetik a magyar politika új pólusát, amely demokratikus, rendszerkritikus és európai értékek köré szerveződve elnyerheti 2014-ben a most még bizonytalan tömegek támogatását – közölték a szervezetek képviselői az 5. Ökopolitikai Nyári Egyetem zárónapján, Bodajkon.

A rendezvény zárószemináriumának előadói Csigó Péter cikksorozata nyomán azt vizsgálták, valóban kialakult-e egy új pólus a magyar politikai palettán. Csigó egy kutatás adatai nyomán a bevezetésben elmondta: a választók értékrendjét vizsgálva azt látni, hogy a Fidesz-Jobbik és az MSZP-DK tömbök mellett van egy nagy, legalább 25%-os választói csoport, amely, bár jelentős részben bizonytalan, leginkább az LMP-t, a 4K!-t és a Millát érzi közel magához. A radikális demokratikus megújulás pólusához sorolt választók egyaránt elutasítják az Orbán-rendszert, az erőszakos jobboldali politikát, de a csalódást keltő, lejáratódott, hiteltelen korábbi kormánypártokat is.

Juhász Péter, a Milla szervezője ehhez hozzátette, hogy a kiábrándultak megszólításához színes és széles összefogás szükséges, amely számos kisebbségi csoportot is magába foglal, sőt, a zöld, baloldali és liberális pártokon és szervezeteken kívül nyit az orbáni kormányzást elutasító, demokrata konzervatívok felé is.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője arra figyelmeztetett, hogy egy új pólusnak közös vízióval kell rendelkeznie, és a megegyezés nem merülhet ki az Orbán-kormány leváltásának igényében. Ezért olyan programot kell alkotni, amely alapot teremthet az új politikai erők megegyezéséhez, és adott esetben egy kormányprogram vázát is képezheti. Jávor úgy látja, hogy a rendszerkritika három szinten kell megjelenjen: egyrészt az Orbán-rendszerrel, másrészt az elmúlt 22 évvel, harmadrészt a globális pénzügyi-gazdasági rendszerrel kapcsolatban is meg kell fogalmazni a társadalmi igazságosság, a fenntartható fejlődés és a demokratikus működés szempontjait képviselő kritikát.

Szőllőssy Kristóf, a 4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom Országos Bizottságának tagja arra emlékeztetett, hogy az LMP és a 4K! már nyilvánosan is egyeztetett a Köztársasági minimum programjáról, tehát az új pólus építése már a gyakorlatban is megkezdődött.

A Szolidaritás társelnöke, Székely Sándor a dühös vidéki szavazók és a digitális szakadék túloldalán élők elérését nevezte kulcstényezőnek, és a résztvevők egyetértettek abban, hogy a Szolidaritás támogatói e tekintetben jól kiegészítik például az LMP társadalmi bázisát.

Balogh Ákos Gergely
2012. August 7. 13:04
Ezek közül csak az LMP országos szervezet, és még a pártnak is komoly lefedettségi problémái vannak Budapesten kívül (kevés aktivista, önkormányzati képviselő). A Milla, a Szolidaritás és a 4K! országos szervezettsége még hozzájuk képest is harmatos, nem sokkal többek, mint egy-egy (erősen Budapest-centrikus) Facebook-csoport. Ez így egyelőre nem pólus, hanem önámítás, ahogy az LMP a kínosan végződő népszavazási aláírásgyűjtésnél is azzal áltatta magát, hogy majd a Szolidaritás meg a szakszervezetek.

Emlékszünk a Szolidaritás egész országra kiterjedő félpályás blokádjára? A Milla országszerte megrendezett tüntetéseire? Ha nem emlékeznénk:
http://mandiner.blog.hu/2011/1..
http://mandiner.blog.hu/2011/1..

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"európai értékek köré szerveződve"

európai érték = pénz

Ez a gondolat nem pártfüggő.

...de már van nekik köztársasági elnökük...
Ez nem akármi ám!

"zöld, baloldali és liberális pártokon és szervezeteken kívül nyit az orbáni kormányzást elutasító, demokrata konzervatívok felé is" - Na ezt hogy csinálják? Balodali liberálkonzervatív programmal? Pl. legalizálják a diszkódrogokat, de csak Mo.-on termesztett, vagy Mo.-i laborban előállított kemikáliákat lehet árulni?
És a korona: a programot kiválóan, a szakértelmével, tudásával, tapasztalatával már bizonyítottan képviselhetné mondjuk Bajnai Gordon.

Be kell látni: az LMP legalább egy tekintetben elvhűen viselkedik : elutasítja ugyan a Fidesz-kormányt, de kezdettől fogva elhatárolódik az MSZP-DK kutya-macska tandemtől is. Más kérdés, hogy köztéri performanszokkal és kellő szervezettség nélkül labdába se rúghatnak. (A háttérpénzről nem is beszélve, de az talán csordogál majd az USA-ból.)

Elképzeltem:
Házasodhatnának a buzik, ökbefogadnának sok aranyos kis cigánygyereket, akiknek nem kellene iskolába járniuk, senki nem zaklatná őket, ha nyíltan szívnák a dzsointot. Az iskolábajáróknak szabadon választható lenne, hogy mit akarnak tanulni, vagy mit nem, de jobb ha nem tanulnak semmit sem. Felemelnék lopás, rablás esetében a szabálysértésként elkönyvelhető összeghatárt 1 millió forintra, amennyiben cigány az elkövető, 2 millióra, a büntetési tétel egy ejnye-bejnye lehetne, de csak nagy kötültekintéssel, nehogy megsérüljön a bűnoző lelke. A zsidóknak a kárpótlás és egyéb juttatások mellett járna még 24. havi bér és/vagy nyugdíj, de inkább egyszerre mindkettő, születéstől fogva. Az állat- és növényvédők megtiltanák a hús- és növényevést, mely alól a kisebbségek természetesen felmentést kapnának, mert ők is védett fajok. Az abortusz egy tablettával házilag is elvégezhető lenne, stb.

Abszurdisztán az én hazám, sejehaj!
:o)

Juhász Péter, a Milla szervezője és a TASZ egyik főfejese.

Csak azt kéne tudni, hogy mi az a politika, amivel az MSZP leváltaná a Fideszt? Nem régen mondogattak valamit egy ajánlatról Magyarországnak, aztán, akár a nagy Fletó idejében, csend lett.

Azt már régen látjuk, hogy mit nem akar az MSZP. Már csak azt kéne előadniuk, hogy mit akarnak.

Ez viszont nem megy nekik. Pedig milyen érdekes lenne, ha az MSZP európai testvérpártjai nem a magyarországi demokrácia hiányát hangoztatnák, hanem az MSZP gazdasági programját dícsérnék.

Érdekes, hogy ezt még nem hallottuk. Se a programot, se a dícséretet.

Haha. Azt hiszi,vicces? Ádámka, egyre gyengécskébb!

" Nem baj, ha újak, részben tapasztalatlanok, szervezetlenek, csórók - "

Na az ilyen elemektől mentsen meg bennünket a Jó Isten!

Csókoltatom a kedves mamát!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés