A kormány lezárná a PPP-szerződéseket

2012. július 28. 11:12
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított huszonegy társaságot, amelyeket PPP-sportlétesítmények kivitelezésére alapítottak. A fejlesztési tárca szerint ez a társaságok tartozásállományának kezelhetetlenné válása miatt szükséges.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított a kormány huszonegy, PPP-sportlétesítmények megvalósítására alapított társaságot – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya szombaton.

Tájékoztatása szerint az elővigyázatossági intézkedésre azért volt szükség, mert a magáncégek finanszírozási problémái és tartozásállománya miatt nem zárható ki a felszámolási eljárás vagy csődvédelem lehetősége. A kiemeltté nyilvánítással a társaságok esetleges felszámolása különleges, egységesített eljárásrend szerint, állami felügyelet mellett történhet, a jogutód nélküli megszüntetési eljárások gyorsabbak és átláthatóbbak lehetnek – írta a tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az NFM szerint a társaságok védelme kiemelt nemzetgazdasági érdek, általános szabályok szerinti felszámolásuk súlyosan megnehezíthetné a részvételükkel megvalósított sportberuházások korábban elhatározott kiváltását. A projektcégek összesen 31 létesítményre – 16 tanuszoda, 13 tornaterem, egy sportközpont és egy tornacsarnok – kötöttek építési és üzemeltetési szerződést. Finanszírozási problémáikat bevételeik csökkenése okozta, tartozásállományuk több esetben pedig kezelhetetlen mértékűvé nőtt – tájékoztatott a fejlesztési minisztérium.

Közleményükben emlékeztettek arra: a kormány júniusban döntött arról, hogy az idén 15 milliárd forintot biztosít a PPP-konstrukcióban (az állam és magáncégek együttműködésével) megvalósult sportprojektek lezárására. A kilépéshez szükséges előkészületek megtörténtek: a PPP-konstrukcióban létesített összesen 34 sportlétesítmény jogi és műszaki felülvizsgálatát a tárca elvégezte, a vonatkozó tárgyalások pedig „előrehaladott állapotban vannak”. „Határozott kormányzati szándék minél több, az állam számára előnytelen PPP-szerződés lezárása a rendelkezésre álló forrásból. Ennek eszköze elsősorban a lejárt pénzintézeti követelések megvásárlása lehet. Ha erre nincs mód, a szerződések megszüntetése és a létesítmény állami tulajdonba vétele jelenthet megoldást” – közölte az NFM.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánított huszonegy társaságot, amelyeket PPP-sportlétesítmények kivitelezésére alapítottak."

Helyes. Én is rendkívül fontos dolognak tartom, hogy a sok munkanélkülinek legyen hol eltöltenie idejét, legyen hol sportolnia. Ez pedig nem akármilyen ügy, hanem egyenesen stratégiai, ahogy a nemzetfejlesztési minisztérium is annak tartja. Okos emberek, semmi kétség. Jutalmat nekik.

"Elfogadhatatlan, hogy e beruházásoknál az állam vállal minden kockázatot, míg a magánszféra kockázat nélkül többszörös haszonra tesz szert. Ez a PPP-konstrukciók csapdája – fogalmazott az államtitkár. A PPP-s beruházásokkal kapcsolatos kiadások éves szinten 120 milliárd forinttal terhelik meg a büdzsét, ezért törekedni kell a fennálló szerződések fokozatos megszüntetésére – tette hozzá."

Forrás: http://m.mno.hu/kulfold/15-mil..

Szóval 120 miliárd évente. Ha 6 millával megtámogatnának minden új munkahelyteremtést, úgy húszezer munkahely jöhetne létre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés