„Bajnai nem halogathatja sokáig a döntést!”

2012. július 8. 9:24

Oszkó Péter
NOL
Azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok rendben vannak és már csak össze kellene fogniuk, nem vesznek tudomást a valóságról. Interjú.

- Mi a baja Gyurcsány Ferenccel?

- Miért lenne bajom?

- Mert Bajnai Gordonnal együtt visszamondta a részvételét azon a szabadegyetemen, amelyen a DK elnöke is beszélt volna.

- Voltam már olyan rendezvényen, ahol Gyurcsány Ferenc tartott előadást. Sőt, olyanon is adtam elő, ahol Fodor Gábor, Chikán Attila, Kupa Mihály, Fellegi Tamás, László Csaba vagy Cséfalvay Zoltán, de sorolhatnám még baloldalról és jobboldalról is a neveket. A párbeszédet és az értelmes közéleti vitákat mindig ambicionáltam, ennek az ellenkezőjét nehezen lehetne bebizonyítani rólam. Ezeket a párbeszédeket és vitákat rendszerint civil, szakmai vagy üzleti szervezetek hívják életre, ahol az a fontos, mi hangzik el, s nem az, hogy milyen fórumon. Egy pártrendezvényen való megjelenés óhatatlanul is az adott párt melletti kiállást jelenti. A hivatkozott esemény pedig a DK pártrendezvénye lett volna. Én tartom magamat ahhoz az elvhez, hogy bárkivel szívesen vitatkozom és beszélgetek, de pártpreferenciát nem tükröző, pártsemleges körülmények között. Nem Gyurcsány Ferenccel volt tehát bajom, hanem hogy meglepetésszerűen egy pártrendezvény előadói között szerepeltem. Ha a Fidesz csinálta volna ugyanezt – bár kétlem, hogy ambicionálnák a részvételemet bármilyen rendezvényükön , akkor is lemondtam volna.

- Ha már felhozta, mit tart pozitívumnak és negatívumnak?

- Nem hiszem, hogy ennek megválaszolására én lennék a legmegfelelőbb, hiszen a pártpolitizálás nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. Azt gondolom, az az önigazoló narratíva, amelyet jelenleg egyes baloldali pártok megfogalmaznak, miszerint a választók csak egy nagy ellenzéki összefogásra vágynak és utána jöhet a Kánaán, mert az egységgel kialakul az értelmes politikai alternatíva, egyszerűen önámítás. A közvélemény-kutatási adatokból, az időközi választási eredményekből is az látszik, hogy a választók jelentős része nem a jelenlegi pártok összefogására, még csak nem is a meglévő pártokra, hanem azon túl, valami teljesen újra vágynak. Annak, hogy a Fidesz még támogatottságának mélypontján is képes időközi választásokat nyerni és önmagával is elhitetni, mennyire szeretik az emberek, az az oka, hogy nincs érdemi ellenzéki alternatíva. Azok a politikusok, akik azt hiszik, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok rendben vannak és már csak össze kellene fogniuk, nem vesznek tudomást a valóságról. A választók a jelenlegi pártokat nem szívelik sem egyenként, sem összefogva, hanem valami minőségileg újat akarnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A választók a jelenlegi pártokat nem szívelik sem egyenként, sem összefogva, hanem valami minőségileg újat akarnak."

Ezt jól látja Oszkó.
Pont ezért nem jöhet vissza sem ő, sem Bajnai, sem Gyurcsány.

"Nyilván akkor lehet majd jól kormányozni, ha olyan parlamenti többség van, amely nem populista ígéretek megvalósításával akarja kifizetni a választókat, hanem kiegyensúlyozott, hosszú távú szempontokat tart szem előtt."

Az ország eladósítása szép, kiegyensúlyozott, hosszú távú szempontokat szem előtt tartva történt. MEGCSINÁLTUK! A sz.rt meg takarítsa el az, aki akarja!

"Azt szerintem már megtanulták, hogy az unióban odafigyelnek ránk, akármi is történik."

De meg ám!! A göncz-féléknek meg a tabajdi-féléknek köszönhetően még arról is tud mindig az unió, amiről egyáltalán nem kéne, és olyanokról is tud, amihez semmi köze. Az elvtársak az unió bohócaival együtt élvezkedve, kiforgatva, meghazudtolva, elferdítve teregetnek ki mindent, szennyest és tiszta ruhát egyaránt.

"Ha pedig valaki a semmiből akar pénzt csinálni, akkor a valós pénzhez is egyre drágábban fog hozzájutni."

Mást sem látunk hosszú évek óta körülöttünk, mint azt, hogy a bankok hogyan képesek a semmiből pénzt csinálni. S bizony ez egyre drágább, mert ma már a mohóságukat a vérünkkel vagyunk kénytelenek fizetni.

"Ha pedig valaki a semmiből akar pénzt csinálni, akkor a valós pénzhez is egyre drágábban fog hozzájutni."

Talán akkor Oszkó elvtárs, legyen olyan kedves szólni a feletteseinek, hogy fejezzék be a spekulációt a forinttal, és talán ha megemlítené Simor elvtársnak is, hogy egy héten legalább egy napot dolgozzon a magyarok érdekében is.

Válaszok:
Hunor N. | 2012. július 8. 10:41

"Illúzió azt gondolni, hogy a gyenge és volatilis forint jót tesz: ellenkezőleg. Ez a legrosszabb, mert lehetetlen tervezni"

Ezt az idézetet akartam 10:11-hez, csak nem sikerült.

A Föld lapos.
Csak nézz ki az ablakon!
:o)

Benne vagyok, ha jön egy jobb.

Oszkókám, abban az esetben mégis mi vaan, ha a magyarok nem utálják annyira a fideszt, mint azt te szeretnéd? Vagy esetleg téged, meg a bolsi fajtádat jobban utálják (ki tudja, miért)?

"- A Fidesznek szinte minden feltétel rendelkezésére állt ahhoz, hogy jól kormányozzon, de nem sikerült neki. A politikai feltételek megvoltak, a kormányzati képesség, a szellemi muníció viszont nem."

Meg voltak a politikai feltételak? Ezt azért nem mondanám. Az EU rögtön az elején kényszerpályára terelte a Fidesz gazdasági elképzeléseit azzal, hogy nem engedte az eltervezett 7%-os hiányt. Ez a politikai feltéleket meglétét jelentette?

Utána pedig bele avatkozva a belügyekbe, minden fórumon, minden lehetséges témában támadták a kormányt, ahol csak lehetett. Azt csak Gurmai Zita állítja most, a román fejlemények kapcsán, hogy az EU nem avatkozik belügyekbe. Vastagon beleszóltak mindenbe, amit az MSZP EU képviselői kértek tőlük.

A Haza és Haladás Alapítvány külföldi támogatói nyíltan fejtegették annak lehetőségét, hogyan lehetne akár antidemokratikusan is eltávolítani Orbánt a hatalomból. Polgárháborús lehetőségekről beszéltek.

Ezek voltak azok a politikai feltételek, amiket Oszkó most jónak mond.

Nem tudom, hogy minek kellett volna sikerülnie, ha az első lépéstől mást kellett tenni, mint amit elképzeltek. A vak is láthatta, hogyan tettek meg mindent, hogy a kormányt lekényszerítsék az elképzelt útról.

Persze, már 2002-ben tudni kellett volna azt, hogy 2010-re milyen állpotba kerül az ország. Ne röhögtess már!

A pannon puma szökdécselése, vagy inkább vánszorgása idején, amikor Kóka szerint irigyeltek minket, mindenki rosszindulatú hangulatkeltésnek mondta a válság emlegetését, röhögtek rajta. Ide nem gyűrűzik be, hangoztatták a 70-es évekből ismerős módon.

2008 után mire, milyen állapotokra kellett volna tervezni? Egyetlen biztos pont volt, az, hogy 2011-től 3 éven át keményen fizetni kell, és erre pénzt kell szerezni. A pofátlanság teteje, hogy akik ezt így vállalták, tudva hogy már nem nekik kell megoldani, most jártatják a szájukat.

Rögtönzésre pedig az EU kényszerítette a kormányt azzal, hogy minden lépésükbe belekötött. Azokba is, amiket most a európai félistenek is hirtelen fefedeztek, éa megléptek.

Azért nem árt, ha az ellendrukkerek is tudnak objektívek lenni.

Az első probálkozásuk megbukott, mivel mikor januárba bedobták és kitették a napra, mint Orbán behelyettesítőjét elementális erővel a társadalom elutasította és Békemenet keretében a civilek közölték, hogy nem kell.

Azota visszafogotabban a háttérben probálkoznak, és keresgéltek olyan személyt a fidesz vezérkarban és a kormányon belül aki felhasználható lenne az ék verésére, de nem találtak kivéve a holdudvarban egy-két sértödött közgazdászt. Na és akkor mi van.
A parlamenti többség és a kormány stabil politikai alakulatot alkot, ami nem mondható el sem az europai unióban, sem más országok többségében, ami a legnagyobb fegyvertény.

Ezért szedték elő a régi notát az antiszemita kártyát, ami meg a túlbuzgásuk miatt most fújt ki részlegesen. Mindig fújják a régi notát a médiaszabadság, az igazságszolgáltatás, emberi-kissebbségi jogok, de ez már utánlővés főleg a román eseményeket nézve akkor meg teljesen hazug és hamis.

Persze, egy hermetikusan elzárt kabinban ülönk, és senkinek, semminek nincs ránk hatása, befolyása, kényszerítő ereje, zsarolási potenciálja. Az EU-ban csak szórakozásból bíráltak, szivattak, tiltottak, fenyegettek...

Azt meg érdeklődéssel nézem, ahogyan az MSZP elemzi a saját bukásának okait. Nemrég még ott tartottak, hogy a Fidesz kényszerítette őket rossz pályára.

Nagy butaságokat írsz, elvtárs.
Ez legcsúcsabb csúcs mondatod:
"Az EU-nak és más tényezőknek zéró belpolitikai jelentőségük van."
Te Tuvalun élsz?

Már elindult a kampánynak az a része - úgy tűnik egyelőre még alacsony fordulaton -, ami a jelenlegi kormány lejáratására összpontosít, külföldi erők bevonásával. Az ászokat gondolom majd a véghajrára hagyják.

"És akkor mi van, ha az EU-ban bírálnak? Mit tehetnek ellened!"

Lehet, hogy nem ugyanabban az országban élünk, és nem ugyanazokat a híreket olvassuk?

Nem hallottál véletlenül valamit arról, hogy az EU zsarolása miatt törvényeket kellett megváltoztatni? Vagy, hogy gazdasági kérdésekben politikai feltételeket támasztanak?

Arról sem hallottál, hogy magyar EU képviselők lihegve kérték Magyarország szavazati jogának felfüggesztését, a pénzek megvonását, az ország megbélyegzését?

Nem olvastad a fejtegetéseket a kormány akár antidemokratikus eltávolítására? Arról sem hallotál, hogy a sokat gúnyolt, félremagyarázott és rágalmazott békemenet hatására itélték kockázatosnak a beavatkozást?

2010-ben nem ez látszott.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés