A Borsodi Mezőség állami földbérleti pályázatairól

2012. június 2. 11:49

Ángyán József
Kié legyen a föld?
A helyben lakó gazdálkodó családoknak, a fiataloknak illetve a gazdálkodás mellett gyermekeket is vállaló fiatal pároknak esélyt sem ad a rendszer a földhöz jutásra.

„A jelen elemzés tovább erősítette a korábbi, Fejér megyei vizsgálat alapján kialakuló - számomra már akkor is döbbenetes - képet, és azt az elkeserítő következtetést, hogy a földbérleti pályáztatás bevezetett rendszere elfogadhatatlan, védhetetlen, az általunk hirdetett birtokpolitikai elvekkel teljességgel ellentétes eredményekre vezet! A helyben lakó gazdálkodó családoknak, a fiataloknak illetve a gazdálkodás mellett gyermekeket is vállaló fiatal pároknak esélyt sem ad a rendszer a földhöz jutásra.

Ez az út, irány - még határozottabban állítom - Dél-Amerikába visz, és alapvetően megrendíti az emberekkel megkötött szövetségünket! Nekünk pedig - változatlanul szilárd meggyőződésem szerint - velük, az emberekkel és nem a spekuláns oligarchákkal, »zöld bárókkal« kell szövetkeznünk! A helyben lakó, gazdálkodó családoknak kell a földet adnunk! Ez a munkahelyteremtésnek és a föld megőrzésének, nemzeti hatáskörben tartásának, de túlélésünknek is az egyetlen járható útja! (...)

Alapelvekként kell rögzíteni, hogy az állami földek jövedelmének azt a települést kell gyarapítania, melynek közigazgatási területéhez tartozik, az állami földek bérleti jogának megszerzésére csak helyi gazdák pályázhassanak, és ettől csak akkor lehessen – az adott településsel határos településekre, de nem több mint 20 km-es körzetre kiterjesztve - eltérni, ha nincs helyi gazda, aki vállalná a művelést, helyi gazda az, aki az adott településen él, illetve olyan fiatal pár, aki a demográfiai földprogram keretében, annak feltételeit vállalva ott letelepszik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kellene hagyni, hogy a földkérdés ürügyén a Jobbik erősödjön, különösen Bordsodban! Tiszta vizet a pohárba! Ángyánnak igaza van. A Fidesz megint cxsúnyán elbaltázza a bizalmat. Elkeserítő.

Ha jól értem nem a föld megművelése érdekében hozzák létre a nagybirtokokat, hanem azért a pénzért, amit a földek parlagon hagyásáért fizet az Eu. No és ez itt az igazi probléma. Mert ugye egyrészt utáljuk az Eu-t, és hadakozunk az Eu-s pénzek szétpacsálása ellen ia, másrészt kedves barátainkat a nem termelésért hatalmas összeghez jutattjuk. Közben arról szónokolunk, hogy a magyar oligarcha az nem az, hanem nagytőkés, és klassz, hogy van, mert ugye ő nem viszi ki a pénzt, hanem itthon teremt munkahelyet.
Eszem megáll, szinte el sem hiszem annyira elképesztő.
Az pedig nem megoldás, hogy az egyik bandát akkor váltsa a másik, a 22 év megmutatta, hogy ez nem nyerő. A hatalmon lévőket kell számon kérni és normális működésre rászorítani. Ha pl e célból is összejönne egy 400 ezres békés menetellés az talán lehetne az első figyelmeztetés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés