Megirigyeltük a bencéseket,
aztán megirigyeltük a piaristákat is – válaszolta a Mandiner azon kérdésére Forrai Tamás jezsuita tartományfőnök, hogy miért álltak elő saját palackozású rendi borral. Megjegyezte ugyanakkor: a rend kitiltása miatt a 18. század után nem volt a tulajdonukban igazi szőlőbirtok. Amúgy is, a jezsuita városi rend, és így elsősorban nem szőlőt, birtokot kapott, hanem pénzbeli adományokat. Ugyanakkor a régi nagyszombati jezsuita kollégium kis pincészete Nagyszombat és Pöstyén között nemrég már harmadszor került vissza a rend tulajdonába. A belső használatra termelő pincészetet a Pálffy-grófok adományozták a rendnek, most kiadták bérbe a szlovák jezsuiták.
A rend tavaly ünnepelte magyarországi megtelepedésének 450. évfordulóját, és ekkor palackoztak először jezsuita bort, elsősorban ajándéknak szánva a rend támogatóinak, segítőinek, hiszen a bor az európai kultúrkörben egy széles körben alkalmazható, ugyanakkor rangos ajándék. A nemrég elhunyt Kopp Mária gyermekei részéről is érkezett felajánlás: tartanak egy borkóstolót, és ha tetszik, akkor kedvezményes áron adnak bort a Jézus Társaságának. Így a jezsuita bort a Skrabski Borászat szolgáltatta. 2011-ben olaszrizling volt a rend fehérbora, idén egy cuvée, emellé pedig most választottak egy vörösbort is a Vesztergombi pincészettől. A jezsuita borból várhatóan hagyomány lesz, hisz 2013-ban újra jubileumot ünnepel a rend, az osztrák provincia megalapításának úgyszintén 450. évfordulóját. Egyébként Forrai Tamás elmondása szerint misézni általában egyházmegyei miseborral szoktak a jezsuiták is.
És hogy mennyi bort miséznek el egy templomban?
A budapesti Egyetemi Templomban, ami a Központi Szemináriumhoz tartozik (Kajtár Edvárd a szeminárium spirituálisa, a növendékek lelki fejlődéséért felelős vezetője), egy héten huszonkét misét mondanak (hétköznap kettőt, vasárnap ötöt, plusz öt szemináriumi mise). Körülbelül négy hónap alatt húsz liter bort (jelenleg irsai olivért) miséznek el, de ennél több fogy, mivel a vendégeket is ebből kínálják.