Kádár János vezényelte le a magyar történelem legsúlyosabb megtorlását

2012. május 26. 11:06
A ma száz éve született Kádár János nevéhez köthető a magyar történelem legsúlyosabb és legvéresebb megtorlása - derül ki az Origo összeállításából. A cikk szerint hiába jellemezte a Kádár-korszakot a puha diktatúra, nem lehet elfelejteni a nagyrészt 1957 és 1961 között lezajlott kivégzéssorozatot.

Az 1956-os forradalomra válaszul több mint 200 embert végeztek ki és több ezren kerültek börtönbe. Ezzel szemben az 1848-49-es szabadságharc után körülbelül 150 embert végeztettek ki az osztrák hatóságok - von párhuzamot az Origo.

 
A kádári megtorlás következménye volt az is, hogy több tízezren elvesztették lakóhelyüket, vagy állásukat, valamint az is, hogy az országot mintegy 200 ezren elhagyták, nyugatra disszidáltak.
 
A megtorlás gyakorlati levezénylése az MSZMP Központi Bizottsága és Politikai Bizottsága rendelkezései alapján egy operatív bizottságra hárult: ennek munkájában részt vett Biszku Béla belügyminiszter, Nezvál Ferenc igazságügy-miniszter, Szénási Géza legfőbb ügyész és Domokos József, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Ennek a folyamatnak szerves részét képezték a vérbírák is, akik a halálos ítéleteket meghozták.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

" kádári megtorlás következménye volt az is, hogy több tízezren elvesztették lakóhelyüket, vagy állásukat, valamint az is, hogy az országot mintegy 200 ezren elhagyták, nyugatra disszidáltak."

A kádári konszolidáció egyik momentuma meg az volt, hogy a disszidáltak lakását átírták annak a nevére, aki idejében elfoglalta.És aztán - orgazdaként - persze hogy a rendszer híve lett és tartotta a pofáját.

Elképesztő ez az elfogultság! Vajon miért nem romlottak 56 után az emberek életkörülményei? Mert féltek, hogy megismétlődik a forradalom, ezért aztán (hitelből) felépítették az Ön általígymegszépített"fridzsiderszocializmust", hogy felejtsük el az áldozatokat, a kivégzéseket, a lefüggönyzött autókat, Recsket, stb.
Nem veszett el semi? Csak az emberek hite veszett el! Ez semmi?

Hát, ha arra gondolsz, hogy Sztálin nagyobb gyilkos volt, akkor nyilván igazad van.

De én meg arra gondolok, hogy nyitva voltak a határok. Akár még el is hagyhatta volna az országot mondjuk november folyamán, ha olyan erős volt az a szovjet nyomás.

Senkinek nem kötelessége akasztani. Na jó, a hóhért kivéve.

Még szerencse, hogy átlátsz rajtuk.

naja azert tulozni nem kellene.
vagy a Koppany lazadas pl?

de hogy XX szazadi peldat emlitsek: a 19es forradalom utani feherterror se volt kisebb.

Ebben bizony hasonlit Ferencz Jozsef, Horthy es Kadar: gyilkoskent kezdik a palyafutasukat, egy forradalom leveresevel, de kesobb konszolidaciot hoznak, es a nep meg is kedveli oket.

Namost, ez hülye történelemhamisítás. Szent István olyan helyi tartományurakkal végzett, akik mögött Bizánc állt, és akik szét akarták szakítani az Árpádok országát.

Ami viszont a tartományurak alattvalóit illeti, simán behódoltak a mindenkori Árpád-utód vezérnek, akitől többek között szakrális útmutatást is elvártak.

Értem én, hogy a liberálisok és a nácik közötti egyik híd Szent István gyalázása, de attól még baromság.

Egyetlen nagyon fontos dolog nem került szóba. Magyarország -szemben a Horthy korszakkal- végig megszállt, azaz csak látszólag független ország volt. Lehet, hogy soha nem fogjuk megtudni azt, hogy mekkora volt ténylegesen a "helytartó" mozgástere, és mennyit tett közvetlenül parancsra. Egy látszik biztosnak, egész életén keresztül volt valamiféle lelkiismeretfurdalása és nagyon félt a szovjet vezetőktől, mert tudta, hogy egy pillanat alatt eltüntethetik, például szívrohamot kap. Dubcektől is azzal bucsuzott, hogy nem tudja, hogy kikkel áll szemben...

A Dózsa féle parasztháborúval kapcsolatban annyit, hogy tényleg csak a vezetőket végeztették ki, az egyszerű jobbágyok túl értékesek voltak a földesuraiknak.

Ami a rovásírást illeti, a topicban szokásos gúnyolódástól függetlenül halálkomolyan érdekel a megfejtés hiteles története. Iskolában ugyanis még csak ott tartottunk, hogy székely templomokban, meg itt-ott fönnmaradt egy-két sor belőle.

Azt azonban nyilvánvalónak tartom, hogy rovásírással nem lehetett volna leírni se az Ómagyar Mária Siralmat, se a Halotti beszédet. Tudniillik egy írásrendszerben az egyes betűk leírásának a sebessége is számít. Papírra lúdtollal, vagy számítógépképernyőre billentyűvel nagyságrendekkel gyorsabban lehet írni, mint deszkára bicskával.

Látom Kádár a sirjából is fenyegeti az urakat, ezért kellett egy gyors kis karaktergyilkosság :p

Unfair vagy. Végül is a komcsiknak csak egy hűború után, háborús jóvátétellel sújtott országot kellett rendberakniuk. Ezzel szemben a polgári demokráciának egy tökéletes lelki és fizikai állapotban lévő(minthogy lelkesen szaporodó) lakosságot kellett tacsratennie. A két feladat még csak össze sem mérhető.

Gyászolja családja. Az ismerősök jó emberekként ismerték őket. Hmm...még mi fasz van? Szerették a húslevest bakancsból enni...

Válaszok:
lavor | 2012. május 26. 22:35

Sztálin a következőt írta
Milovan Gyilasznak " Az az ország, amelyik hadseregével elfoglal egy másikat, az rá fogja erőszakolni saját társadalmi berendezését is"

Utódai ezt átvették és eszük ágában sem volt elengedni minket, ahogy az akkor mozgolódó lengyeleket, németeket vagy később a cseheket sem.

"Tipikus 8 ELEMIS duma, hörög belőle a proli gőg !"

Én inkább igaznak tartom.

Számomra majd akkor lessz egy történész hiteles, ha nem jövedelmét, megélhetését nem az államtól eredő közpénzeknek köszönheti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés