Kádár János vezényelte le a magyar történelem legsúlyosabb megtorlását

2012. május 26. 11:06

A ma száz éve született Kádár János nevéhez köthető a magyar történelem legsúlyosabb és legvéresebb megtorlása - derül ki az Origo összeállításából. A cikk szerint hiába jellemezte a Kádár-korszakot a puha diktatúra, nem lehet elfelejteni a nagyrészt 1957 és 1961 között lezajlott kivégzéssorozatot.

Az 1956-os forradalomra válaszul több mint 200 embert végeztek ki és több ezren kerültek börtönbe. Ezzel szemben az 1848-49-es szabadságharc után körülbelül 150 embert végeztettek ki az osztrák hatóságok - von párhuzamot az Origo.

 
A kádári megtorlás következménye volt az is, hogy több tízezren elvesztették lakóhelyüket, vagy állásukat, valamint az is, hogy az országot mintegy 200 ezren elhagyták, nyugatra disszidáltak.
 
A megtorlás gyakorlati levezénylése az MSZMP Központi Bizottsága és Politikai Bizottsága rendelkezései alapján egy operatív bizottságra hárult: ennek munkájában részt vett Biszku Béla belügyminiszter, Nezvál Ferenc igazságügy-miniszter, Szénási Géza legfőbb ügyész és Domokos József, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Ennek a folyamatnak szerves részét képezték a vérbírák is, akik a halálos ítéleteket meghozták.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/36945

Ajánljuk még a témában