Köztársasági elnöki beiktatási beszéd

2012. május 10. 10:53

Áder János
A kiegyezés számomra azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy mi magyarok kiegyezzünk végre önmagunkkal, mert csak ebből születhet meg saját belső békénk.

Tisztelt Honfitársaim, Magyarország polgárai, magyarok itthon és a nagyvilágban!

A mai nap, elnöki munkám első napja olyan alkalom, amikor hazánk államfőjeként állok Önök előtt, és Magyarország polgáraként szólok Önökhöz. Olyan magyar emberként, aki hálás szívvel áll nemzete előtt. Mert egy lehetek azok közül, akik azonos nyelvi és kulturális közösséget, államalkotó népként pedig egy politikai nemzetet alkotnak. Hogy egy lehetek Önök közül, mai magyarok közül. Mindazok közül, akik ma is szívesen emlékeznek a millennium évében gyakran idézett Szent István-i intelemre, mely így szól: „tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és gyűlölség.”

Tisztelt Honfitársaim!

Nem születtem köztársasági elnöknek, mint ahogy egy demokráciában senki sem születik semmilyen közjogi méltóságra. Magyar embernek születtem. Magyarnak, és ezért hálás vagyok a sorsnak. Magyarnak, ami azt jelenti, egy vagyok azok közül, akik az anyákat édesanyának, nyelvüket anyanyelvnek, országukat hazának hívják.

Szüleim dolgos, családjukat féltőn szerető rábaközi emberek voltak, akikben a tanulás képessége, a tudás és a szorgalom tisztelete munkált. A tanulást és a kötelességet csak két dolog előzhette meg náluk. Egymás szeretete és tisztelete. Sokat tanultam tőlük, mint ahogy sokat tanultam egész eddigi életem során.

Megismertem a kétkezi munkát, az egyetemi tudományos műhelyek világát, a hazai és az európai politikát. Tanulni számomra annyit jelent, mint megérteni önmagunkat és a körülöttünk lévő világot. Felfogni és elfogadni, hogy bár szabadon gondolkodhatunk és cselekedhetünk, mégsem élhetünk kizárólag saját törvényeink szerint. Tudomásul venni, hogy bizony felelősek vagyunk egymásért, és közös boldogulásunkért. Ennek felismerésével válunk nyitottá, s tudunk különbséget tenni jó és rossz, hasznos és ártalmas, igaz és talmi között. Ez a tudás. Ez minden tanulás értelme. Ha ezt tudjuk, nagy baj már nem érhet bennünket.

Kedves magyarok, tisztelt honfitársaim!

Tegyük fel a kérdést: Mi tette a magyar népet államalkotó, és államiságát megtartó politikai nemzetté? Én úgy vélem, elsősorban népünk jóra való nyitottsága. Ez élteti kultúránkat, ez gondolkodásunk alapja, ez tehetségünk és változtatni akarásunk forrása. Ez a magyarázat arra, hogy bár kis nép a miénk, ám a történelem során mégis sokszor kerültünk a világ nagy fordulatainak középpontjába. Volt, hogy Európa védőbástyája voltunk, és nem egyszer volt, hogy mi magyarok mutattunk utat a kontinens többi népének. Gondoljunk csak a legutóbbi fél évszázad történéseire! 1956-os forradalmunkra, a vasfüggöny lebontására, szabadságunk és függetlenségünk békés kivívására.

Bennünk, magyarokban mindig megvolt a jóakarat és a képesség arra, hogy újjáépítsük, amit mások leromboltak, hogy újraegyesítsük, amit mások megosztottak, hogy visszanyerjük, amit mások eloroztak. Deák Ferenc is erre építette a kiegyezés művét, amit Magyarország fejlődésének legfényesebb évtizedei követtek.

Ma is szükség van kiegyezésre. Kiegyezésre, de nem a szó felszínes politikai olvasatában, hanem annak mélyebb értelme szerint. A kiegyezés számomra azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy mi magyarok kiegyezzünk végre önmagunkkal, mert csak ebből születhet meg saját belső békénk. Ehhez a belső békét megteremtő kiegyezéshez egyikünknek sem kell erejét meghaladó nagy tetteket véghezvinnie. Csak néhány dolgot tegyünk másképp. Elég, ha egyenlő mércével mérünk. Elég, ha tisztelettel viseltetünk egymás iránt. Ha megbecsüljük, és követendő példának tekintjük a teljesítményt, amit sohasem valami elérhetetlen ideálhoz, hanem mindig kinek-kinek a személyes képességeihez viszonyítunk.

Meggyőződésem, az új magyar kiegyezésnek ez a 21. századi útja. Ez szolgálja hazánk nyugatos polgárosodását. És ezért a kiegyezésért mindannyiunknak van személyes tennivalója. Készen állok arra, hogy ebből a nemzet előtt álló nagy feladatból a rám jutó részt elvégezzem. Ezért javaslom, az önmagunkkal való kiegyezés útját követve kezdjünk el lépésről lépésre változtatni közgondolkodásunkon. Javaslom, fogjunk hozzá a munkához. Minél korábban. A magam részéről készen állok arra, hogy még ma nekilássak. Készen állok, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek azért, hogy közös erővel lélekben ismét felemeljük országunkat. A bennünk élő jót követve tegyük olyanná, amilyennek szívünk mélyén szeretjük hazánkat.

Készen állok az előttem álló feladatra. Arra, hogy az Önök érdekeit és értékeit képviseljem, arra, hogy Magyarország köztársasági elnökeként hazámat szolgáljam.

„A haza minden előtt.”

Köszönöm figyelmüket, mely megtisztelő volt számomra.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet lehurrogni, de ez véleményem szerint egy államférfi beszéde volt. Nagyon szimpatikus a világlátása hozzáállása.
Most a tettek következnek.

Nekem tetszik, persze a tettek számítanak. De kezdetnek jó, bizakodásra ad okot.

Csalódtam volna ha mást írsz!

Nekem kettő problémám van Áderral kapcsolatban.
Az egyik, hogy esetleg nagyon meg akar felelni annak az elvárásnak, amit a ballib oldal támaszt, miszerint az Alkotmány és a törvényesség szerint kezeli a meghozott új törvényeket, intézkedéseket.
Ennek a szó szerint vétele nagy hiba lenne, mert akkor máris ott tartunk, hogy elveszítjük azt a pozitívumot, amit a politikus Áder jelentene, mint bizalmi tényező.
Meggyőződésem, hogy nem egy kukacoskodó, jogászkodó elnökre van ma szükség!
Olyan ember kell a Sándor palotába, aki a politikus és a jogász között megtalálja az ideális álláspontot.

A másik problémám, hogy túl sokat emlegeti a nemzeti egységet.
Bár sikerülne neki ezen a téren némi haladást becsempészni a közéletünkbe, de jelenleg, ha az ellenséges hangokra a méltányosnál több figyelmet szentel, azzal csak az ellenség csapdájába eshet és ártani fog.

Az országot megosztó balliberális, frusztrált, gyűlölet mozgatta réteggel való megegyezés - ma legalább is - lehetetlennek tűnik!
Egyetlen megoldás látszana járható útnak: az ellenzék azon részét, amely nem élből és bosszútól lihegve ellenséges, le kell választani mindazoktól, akik nem ezt a réteget képviselik (MSZP, Demokratikus Koalíció, szélsőséges civil szerveződések stb) és ezek kizárása mellett a jó szándékú ellenzékkel konstruktív kapcsolatot kiépítve próbálni legalább részleges nemzeti egységre törekedni.

nekem erről a Charlie és a csokigyár című film jutott az eszembe.:)

"...ez már több mint 100 éve így van." - írod, utalva a baloldal nemzethez való viszonyára.
Igazad van, és éppen ezért én már idejét látnám annak, hogy ráérő politológusok nekiüljenek és készítsenek egy elemzést a baloldal és a liberálisnak nevezett formáció utóbbi száz évi tevékenységének feldolgozására és a magyar nép elé tárására.
Ha van a politológiának haszna - márpedig van - akkor ma, ennél fontosabb feladatot el sem tudok számukra képzelni!

Nagy hiba:))
Ez is mutatja, hogy milyen öreg vagy már:)

Nagy ötleteid vannak gyerek!

"Ebből lett trianon."
--------------------------
Ez nagyon leegyszerűsített megközelítés.
Belátom, hogy mint minden szimplifikált vélemény ez is azonnal bebújik a fülekbe, akár csak egy fülbemászó dallam.
Viszont azt is látni kell, hogy egy több mint 300 év óta csak tengődő és a Habsburgok alól szabadulni próbálkozó nemzet, amelynek a 150 éves török dúlás okozta legyengülését ez az uralkodó ház becstelenül kihasználta és amelynek azután gazdasági fejlődését csak gátolta, 1867. után soha sem látott fejlődést produkált.
Néhány évtized alatt évszázadokat lépett előre.

Na és ne feledjük: ha nincs kiegyezés, senki sem tudja modellezni, Közép Európa és egyáltalán Európa története miképpen alakult volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés