Kína-stratégiát terveznek a kelet-európaiak

2012. április 27. 13:05
Szakértők szerint a térség sikerének záloga a közös stratégia mielőbbi kidolgozása, mivel Peking a bilaterális kapcsolatok kiépítésével megpróbálhatja aláásni a partnerek pozícióját.

A lengyel lapok fontos jelzésnek tartják a kínai miniszterelnök lengyelországi látogatását, amely bizonyítja, hogy Kína érdekelt közép-európai kapcsolatainak fejlesztésében, de szakértők szerint a térség sikerének záloga a közös stratégia kidolgozása. A Rzeczpospolita című napilap pénteki számában azt hangsúlyozta, hogy a kínai stratégia megváltoztatása nagy esély a térség számára, mert Kínát eddig a nagy partnerek, azaz az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) érdekelték. 

Andrzej Kaczmarek, a KPMG China Practice tanácsadó cég lengyel osztályának vezetője a Gazeta Wyborcza című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök által bejelentett 10 milliárd dolláros hitelkeret és az 500 millió dolláros kínai-közép-európai alap létrehozása, illetve a kereskedelmi forgalom három éven belüli megduplázása megteremti a kínai beruházások növelésének alapját. Több lengyel és külföldi szakértő szerint Kína a közép- és kelet-európai térségben a gazdaságilag gyorsan fejlődő és politikailag stabil Lengyelországot tekinti fő partnerének, amelynek közvetítésével kívánja kiépíteni kapcsolatait a régióban. Azt is kiemelik, hogy Peking a bilaterális kapcsolatok kiépítésével megpróbálhatja aláásni a partnerek pozícióját, ezért közös stratégia kidolgozását sürgetik, amelynek köszönhetően a térségnek nem Afrika sorsa jutna osztályrészül.

Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet szakértője a Rzeczpospolitának elmondta: „Közép-Európában érezhető az országok közötti versengés; az országok megpróbálják felhívni magukra Kína figyelmét és magukhoz csábítani a kínai beruházásokat”. A lap szerint a térség összefogásának alternatívája a visegrádi négyek, azaz Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia együttműködése, amelyen belül leginkább a lengyel és a magyar partnerek érdeklik a kínaiakat. Ven Csia-pao európai körútjának utolsó állomásán, Varsóban csütörtökön 16 térségbeli ország kormányfőjével, illetve miniszterelnök-helyettesével kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Több vezetővel kétoldalú megbeszélést is tartott, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A nap folyamán megnyílt Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórumon pedig egyebek között bejelentette egy 10 milliárd dolláros hitelkeret és egy 500 millió dolláros kínai-közép-európai alap létrehozását, illetve a kereskedelmi forgalom három éven belüli megduplázására vonatkozó kínai terveket.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez azt jelenti, hogy a hitelkeret és beruházási alap ellensúlyozni fogja a keleteuropai kereskedelmi bankok és anyabankjainak a hitelkihelyezési negativ gyakorlatát, amit ugye a válságra fognak, de tudjuk, hogy más van a háttérben.

Ez a bejelentés arra is jó, hogy esetleg stratégiát váltanak és meggondolják magukat, hogy mégse akarnának lemaradni és kimaradni ennek a térségnek a piacából.

Nem beszélve arról, hogy kina felmutatott egy táblát az arrogáns liberális nyugati világnak.

Magyarországot szidják, de mégis utánozzák

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés