A III. Magyar Köztársaság tíz legsötétebb pillanata

2012. április 16. 13:29

Puzsér Róbert - Farkas Attila Márton
Apu azért iszik, mert te sírsz!
A rendszerváltás utáni Magyarország tíz legocsmányabb eseményét próbáltuk rangsorolni.

„Igen nagy fába vágtuk a fejszénket, amikor a rendszerváltás utáni Magyarország tíz legocsmányabb eseményét próbáltuk rangsorolni, hiszen a Harmadik Köztársaság teljes története nem más, mint ocsmány pillanatok feszes sorozata. Gyalázatos volt a kikiáltása, annak körülményei éppúgy, mint két évtizedes vegetálása, és ahhoz méltó minapi kimúlása. Egy húsz év alatt felhalmozódott szarkupacból nagyon nehéz kiválasztani a tíz legundorítóbb kuladarabot, már csak azért is, mert azok – természetüknek megfelelően – egymáshoz tapadva képeznek szerves egységet. Minden disznóság összefügg minden disznósággal, minden gazemberség oka vagy következménye egy másik gazemberségnek. (...)

3. helyezés: 1994 - az MSZP-SZDSZ koalíció

Minden rossz forrása, a III. Köztársaság ősbűne. A radikális liberális párt, amely a rendszerváltás idején az antikommunizmus legfőbb zászlóhordozója volt, 1994-ben hirtelen koalícióra lépett az ősellenséggel. Miért? Mert beszartak Csurka István dolgozatától és belemenekültek az MSZP-vel a Demokratikus Chartába a "barna eső" és Király B. Izabella három skinhead unokaöccse elől, másszóval a holokausztsérültségük győzött minden antibolsevizmusuk fölött. Emellett logikus magyarázat, hogy hasonló gazdasági elképzeléseik voltak, mint a szocialisták(!)nak, azaz mindketten neoliberális vadkapitalisták voltak a protekcionista erős államot óhajtó jobboldallal szemben.
image3.jpg

Közvéleménykutatók felmérése szerint a rendszerváltó SZDSZ szavazóinak száma kb. harmadára esett vissza a koalíció hatására, az elpártolt szavazók jelentős része nagyon hamar a MIÉP-nél keresett vigasztalást öblös hangú komcsi-kurvaanyázás formájában.

2. helyezés: 2006 – az őszödi beszéd

Gyurcsány Ferenc 2006 május 26-án, egy hónappal a választási győzelem után az MSZP frakció zárt balatonőszödi ülésén, záróbeszédében, amelyben a bevezetendő reformok mellett érvelt mondta el mára legendává nemesült sorait, miszerint: „Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. (…) Jöttek páran, akik nem szarakodtak azon, hogy a megyei önkormányzatban lesz-e majd helyük, vagy nem, hanem megértették, hogy másról szól ez a kurva ország.” A fél évvel később, rejtélyes körülmények közt kiszivárgott beszédből kiderült, hogy Gyurcsány és fél tucat haverja a választások előtt nem csak az EU, a Parlament és az ország népe elől titkolták el a költségvetési hiány és az államadósság mértékét, hanem saját frakciójuk elől is. Az MSZP önérzetesnek nem mondható képviselői mindezt kedélyesen hallgatták jókat röhögcsélve Gyurcsány poénjain, majd megtapsolva a szónokot.
image2.jpg

A balliberális értelmiség az őszödi beszédet aztán igazságbeszédként, a politika megújulásának igéreteként próbálta az arra kapható párezer nyugdíjasnak eladni. Nem zavarta őket, hogy Gyurcsány csakis a választás megnyerése után és akkor is csupán saját frakciója előtt lett töredelmesen őszinte. Mindenesetre az öszödi beszéd zavargásokba torkolló tüntetésekhez, és a hazai szélsőjobb addig sosem tapasztalt megerősödéséhez vezetett, de ennek köszönhető a Fidesz 2010-es kétharmados győzelme is.

1. helyezés: 2006 – a rendőrattak

Mint ismeretes, 2006 október 23-án, a REBISZ emberei azonosító jelzés nélkül levadásztak mindenkit, aki arra járt. Agyba-főbe verték, gumilövedékkel kilőtték a szemét, könnygázzal fojtogatták. A rendőrök még a környékbeli szórakozóhelyekre is bementek áldozatok után kutatni. Mindezt azután, hogy a kormány közcélú hirdetések garmadájában hívta ki az utcára, közös ünneplésre az ország polgárait. Mintha azért hívnék valakit vendégségbe, hogy fejbebasszam a borosüveggel a vacsorán. Arról nem is szólva, milyen irritáló, ha a saját adónkból vernek meg minket. Az már csak hab volt a tortán, hogy a később a főpolgármestertől Pro Urbe díjat átvevő Gergényi rendőrkapitány nem ismerte fel a jelzés nélküli támadók által használt és a monitoron premier plánban látszó "vipera" nevű tiltott fegyvert.
image1.jpg

Miért ez az esemény nyerte el listánk első helyét? Mert a III. Köztársaság szégyenteljes húsz évének ez volt méltó betetőzése, és egyben vége is.

Mindehhez még annyit tehetünk hozzá, hogy jelképes, ahogyan Orbán Viktor egy tollvonással eltörölte a »köztársaság« megnevezést, és Magyarországra változtatta az ország hivatalos nevét. Jelenleg már nem beszélhetünk a III. Köztársaságról, inkább az azt követő természetes bonapartizmusról. Schmitt doktorija tulajdonképp a szimbolikus befejezés, a tényleges már 2006 őszén lezajlott.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Puzsért még életemben nem dícsértem, (most sem fogom), de ebben sok igazság van. Nagyjából eme láncolatra fúzhető fel utóbbi 2O évünk. Talán azért még nem veszett el minden, maradtunk köztársaság (csak az országnévben nem), hallathatjuka hangunkat is, és újabb 20 év múlva már csak mosolygunk mostani állapotainkon. (Utópia a XXI. század elejéről.)

Továrási, azért ne feledkezzünk meg az SZDSZ-Szoci kampányról a 2004. december 5-i népszavazás előtt, szerintem alapból 1. vagy 2. helyezett.

A maszop-szadesz koala az első helyezett. Ez mindennek az alapja, gyökere, kiinduló pontja. Ebből következik minden további mocskos dolog.

Nem hinném, hogy Puzsér jobboldali lenne. Egy kritikai attitüddel megáldott-megvert szerepjátékos, zsánere a "mindenkinél jobban tudom, mindent lehúzok" típus, stílusa sem áll közel hozzám, finoman szólva. Szabadszájú kommentelő társaim így mondanák: pökhendi, önimádó kis p.cs.

Nagyjából egyetértek szerzők véleményével, de ajánlanék más megközelítést is.
A rendszerváltás közeli és az az utáni idők résztvevői nem csak a politikusok és a politika körül legyeskedők voltak, hanem az ország lakossága is ebbe a halmazba tartozik.
Nehogy felmentést adjunk saját magunknak!

Micsoda zavarodottság, a tisztánlátás képességének az abszolút hiánya és ostobán naiv hit kellett ahhoz, hogy 1994-ben egy Horn Gyula miniszterelnökké válhatott a választók bizalmából.
Na jó, egy 45 éves egypártrendszeren felnőtt ország lakosaitól még ne várjunk valódi eligazodási képességet.
De azután ott volt 2002., amikor mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy egy konszolidált, prosperáló úton van az ország, amikor mindenki által érzékelhető volt, hogy jól mennek a dolgok, akkor ki tudja milyen elmezavar hatására, megint a mézesmázos szemfényvesztés triumfálhatott, igaz, itt már nem csak a választók butasága, de teljesen nyilvánvaló, hogy csalások és manipulációk közrejátszása folytán.

A valódi és teljesen érthetetlen választói ostobaság viszont a 2006-os választáson nyilvánult meg, amikor a hazudozások, a nyílt manipulációk (amelyeket azután a puccsal hatalomra került bohóc trükkök százaiként emlegetett) sem voltak eléggé elijesztőek, pedig a választások előtt legalább háromnegyed évvel, már ismertek voltak a szélhámosságok és mégis, valami beidegződés folytán, valami meg nem magyarázható kényszer hatására másodszor is a handabandázóknak adtunk bizalmat.
Az igaz, hogy azután a főmanipulátor őszödi kérkedése a már felgyülemlett és bűntudattól is terhelt érzéseknek utat nyitott és azok elemi erővel robbantak szeptember 17-én, de már tudtuk, hogy későn és talán éppen ezért volt annyira drasztikusan, semmire sem tekintően sodró erejű.

Ami ezután jött, ugyebár, az okt.23. az tényleg az egyik, ha nem a legaljasabb és legocsmányabb, de egyúttal az utolsó ténykedése is volt ennek a hamis és hazug kurzusnak, mert ezt követően, már csak sorvadtak.
Nem is csoda, hiszen a Napnál világosabban derült fény arra, hogy kikkel állunk szemben.

Szóval, ne csak a politika oldaláról közelítve legyünk kritikusak, vegyük észre, hogy mi választók sem álltunk valami biztos és tévedhetetlenül biztos lábakon.

Lehet szidni a politikusokat, de ők ugyan úgy emberek, mint mi - a többiek - és miként látható, nem csak ők hibáztathatók, de mi is tévedhetünk.
Ne mentsük fel magunkat!!

Válaszok:
marko11 | 2012. április 16. 16:24
belga | 2012. április 16. 17:33

Innen látszik, hogy a te véleményed max. munkásőrözvegyeknek lehet eladni.

Szerintem Puzsér leginkább liberálisként határozná meg magát (nem véletlenül az Radio Cafén volt műsora), arról meg nem tehet, hogy Magyarországon a liberalizmust soha nem az szdsz képviselte.
De ez tipikus táborban gondolkodó balos hozzáállás, hogy aki a védhetetlen dolgokat nem védi, az nyilván jobbos, máshogy nem is lehet.

Válaszok:
Karvaly | 2012. április 16. 14:59

Jól hozod a felböfögött bableves-sörszagú munkásőrt. Nyilván nem véletlenül :)

Gondolom, az ex-indexes Bede Márton is éppen jobboldali volt, amikor a Matulánál ekézte az mszp-szdszt, ugyebár.

Lélekben még most is az vagy. A tipikus szocialista nyárspolgár.

Nem, én elolvasom a hozzászólásaidat, hogy tudjak min (kin) röhögni :)

Te még ahhoz is ostoba vagy, hogy felfogd, vannak nálad okosabb emberek.

Jó lista, okos emberek írták. (Bár én inkább csak Farkas Attila Márton korábbi írásait, véleményét ismerem.)
De az is igaz, hogy a tízes listát a rendszerváltás, ill. (ma már tudjuk!) birodalomváltás alapozta meg.
Én, elég régóta, a mi kis rendszerváltásunkat csak Kész Átverés Show-nak becézem.

Persze. Még, ha csaltak is pl. az első, mindent eldöntő négy igenes népszavazáson (1989), akkor sem menthetjük fel magunkat.
A Kádár rendszer (a többi volt-szoc. által irigyelt rendszer) mintha elaltatta volna a gyanakvásunkat.
Rendszerváltáskor, pillanatok alatt kiderült mindenkiről, hogy milyen sz.r volt neki addig, meg, egyébként is el volt nyomva, be volt csapva. (Mert 40 évig hazudtak! nem úgy, mint aztán. Ha-ha!)
Csak a kelet-németek, erdélyi magyarok stb. nem értették, hogy hogyan lett nekünk (utólag) olyan rossz.
De hát, ha '56-ot megtagadtuk évtizedekig, miért ne tagadtuk volna meg a Kádár rendszert!?

Most viszont klassz, végre magához tért a nép, megértette mi a jó neki és a hazának. 2/3al megválasztotta a fideszt és így aztán 2010-ben újból elindult a nemzet a felvirágzás útján. Hamarosan teljesen virágba is borul, s majd hozza is az oly nagyon vágyott terméseket. Nem lesz itt gaz külföldi oligarcha egy szál sem, helyette csak klassz magyar, kinek szíve a nemzetért dobog.
Mikor kezdett birka mivoltából magához térni, s ennek jeleként lenépszavazta a tandíjat, vizitdíjat nem is hitte, hogy mekkora tettet hajtott végre. Nem is merte hinni, hogy 2-3 év alatt lesz itt helyette költségtérítés, munkáltató által fizethető eü-i magánbiztosítás. És minden, amiért Kossuth térre járt szónokolni, aztán kitéve magát brutális rendőrség támadásának utcára járt kukát-autót borogatni, égetni, rendőröket kövel -s ami keze ügyébe akadt- dobálni. A nép nem harcolt hiába a gonosz ellen. Mindjárt itt a Kánaán. Lesz itt 1000+1 új stadion, s bár kérdés hányan indulhatnak egyáltalán az olimpiai játékokon az nem számít. Az, hogy Felcsútnak csoda-stadion épül az mindent megér!
S ha az Eu még sokat packázik velünk megbölcsült emberek rendeznek még pár békemenetet s hopp, már meg is szabadulunk rabszolgatartónktól (mert arra talán nem merészkedik, hoyg megakadályozza ha el akarjuk hagyni, engedni fogja). Na és akkor aztán lesz nekünk szabadságunk, végre és végleg.

Nehezen maradtam meg a széken,de sikerült.
Georg, te még mindig nem tudtál túllépni a zsidókon?

Az a következő időszak összefoglalójában lesz benne.

Hát én meg azt hittem, hogy ez már Izrael, aztán kiderül ez még csak Óbuda:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés