A HÖOK nem ért egyet a hallgatói szerződéssel

2012. január 20. 13:14
A HÖOK elnöke nem a külföldre távozók büntetését, hanem az itthon maradók elhelyezkedésének kiemelt javadalmazását tartaná célravezetőnek.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) alapjaiban nem ért egyet a hallgatói szerződés intézményével – mondta Nagy Dávid. A szervezet vezetője szerint a hallgatói szerződések nem jelentenek megoldást, és nem látják, hogyan lehet majd azokat nyomon követni, számon tartani. „Nem a külföldre távozók büntetését, hanem az itthon maradók elhelyezkedésének kiemelt javadalmazását tartanák célravezetőnek” – fogalmazott.

Nagy Dávid kifejtette, megértik azt a társadalmi igényt, hogy a tandíjmentesen szerzett diploma itthon is kamatozzon. A mostani megközelítést, miszerint húsz éven belül a képzési idő kétszeresét kell itthon tölteni, jobbnak tartják, mint az eredetit. Ugyanakkor véleményük szerint az mégis igazságtalan, mert azonos képzési időhöz nem feltétlenül társulnak azonos költségek.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken közölte, hogy a vonatkozó rendelet értelmében az államilag finanszírozott képzésben tanulókkal szerződést köt majd az állam. Ebben a diákok vállalják, hogy a képzési idő kétszereséig, a végzés utáni 20 évben bármikor, Magyarországon dolgoznak. Aki nem teljesíti a feltételeket, annak vissza kell fizetnie a támogatást.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az lenne a furcsa, ha egyetértene.

Ket oldala van ennek. Oktatas koltsege, illetve berek.
A berek tekinteteben nem tudunk egyelore versenyezni a nyugattal.
Az oktatas koltsegeben tudunk: allamilag tamogatott oktatas.

Azt, hogy valaki ket bort huzzon le valamirol, csak igy lehet megfogni.

Nem utolsosorban az igy keletkezo koltsegvetesi egyensuly utan lehetove valik hogy egy kezdo tanarseged ne 90ezer netto korul vigyen haza (euroban 300) hanem kozeledjen peldaul ahhoz mint amit egy kezdo tanarseged Franciaorszagban hazavisz (1660 euro).
Elobbutobb a kutatokat is haza kell csabitani.

Már régen be kellett volna vezetni.
Nagyon sokan tekintették a magyar társadalmat fejőstehénnek!!!
Na ennek most kisebb lesz a lehetősége.
:-))))

A HÖOK-ot csak az ingyenélés és felelősség nélküli diákélet érdekli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés