Kipusztult a nyugat-afrikai fekete orrszarvú

2011. november 11. 9:54
Hivatalosan kihaltnak nyilvánította a nyugat-afrikai fekete orrszarvút az International Union for Conservation of Nature. Ezzel az afrikai fekete orrszarvúak négy alfajának egyike tűnt el.

Az International Union for Conservation of Nature, a veszélyeztetett állatok megmentésére alakult nemzetközi szervezet hivatalosan is kihaltnak nyilvánította a nyugat-afrikai fekete orrszarvút, más néven a nyugat-afrikai keskenyszájú rinocéroszt.

A faj kipusztulásában nagy szerepet játszott az orvvadászat, mely a XX. század második felétől kezdve drámai tempóban tizedelte meg a populációt. A nyugat-afrikai fekete orrszarvú sokáig egész Nyugat- és Dél-Afrikában elterjedt volt. Vadászata azért terjedt el, mert tülkének több kultúrában is csodatevő gyógyító hatást tulajdonítanak, illetve afrodiziákumnak tartják. Az állat lassú szaporodási tempója is közre játszott abban, hogy az 1980-as évekre 10-15 ezer, az ezredfordulóra pedig alig 2000 maradt belőlük. A nyugat-afrikai alfajból 2006 óta egyetlen vadon élő példányt sem láttak, így az most hivatalosan is felkerült a kihalt alfajok listájára.

Az IUCN jelentése szerint az emlősállatok 25 százalékát fenyegeti a kihalás.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés