Igazságtételt!

2011. október 20. 8:07

Huth Gergely
Magyar Hírlap
Ne néhány tucat, hanem sok ezer bűnös lakoljon!

Ha cinikusak akarunk lenni, azt mondjuk: a háromszáz forintos euró és a fenyegető recesszió kellett hozzá. Ha örök elégedetlenek, akkor azt, hogy miért nem csinálták meg már az 1998 és 2002 közötti ciklusban. A lényeg mégis, hogy végre egyenlő mércével mérik Magyarországon a náci-nyilas és a kommunista bűnöket. Hogy nincs többé különbség kioltott emberéletek között. A hidegvérű, tervszerű gazemberség végre egyformán büntethető lesz.

Elvben.

A gyakorlatban Gulyás Gergely, aki a Fidesz nevében bemutatta a Biszku Béla-félék kiiktatását szolgáló törvénytervezetet, amely végre összhangba hozza a magyar jogot az 1968-as New York-i egyezménnyel, megállapítva, hogy minden emberiesség elleni bűntett elévülhetetlen, maga is csak úgy számol: legfeljebb néhány tucat volt kommunistát ítélnek majd el.

Itt mindjárt kérdések egész sora következik, amelyekre aligha tudnánk elfogadható választ adni egy, a múltból előbújó ősünknek vagy a jövőből visszatérő utódunknak.

A legelső: miért csak néhány tucat kommunistát? Ötvenöt éve a forradalmat nem néhány tucatnyian verték le, és a megtorlást sem néhány tucatnyian hajtották végre. Ha ma az ügyészség is úgy gondolja, hogy a bíróság elé lehet rángatni a kilencvenkét éves néhai Képíró Sándor csendőrszázadost, akkor miért nem lehet elővezetni a forradalmi tömegbe lövető parancsnokokat vagy a fegyvert fogó, ravaszt meghúzó pufajkásokat? Hogy mást ne említsünk: miért nem lehet kitolni a VIP-kórteremből a Nyugati tér »hősét«, Horn Gyulát? Vagy leporolni az összes sortűzpert, és az új jogszabály alapján új eljárásokat kezdeményezni? És miért nem lehet elővenni azokat az egykori ávós gazembereket, akik a fegyveres osztályharc jegyében negyvenöt és ötvenhat között több százezer magyart pakoltak fel a gulág felé tartó vonatokra, vagy kínoztak meg, vertek agyon, fosztottak ki, bármiféle törvényes felhatalmazás nélkül? Minden faluban, minden városban emlékeznek még a nevükre, nem lenne nehéz összeállítani a még élő vétkesek névsorát.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 147 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Sok ezer bűnös lakoljon": Jó,jó; de azért pogromot ne csináljunk.

Ez a cikk csak húsz évet késett. 1990-ben kellett volna lusztrációs törvényt hozni, felelősségre vonni az elmúlt rendszer bűnöseit (nem a 800 ezer párttag mindegyikét vagy a 3/3-as beszervezettek mindegyikét). Ma már tényleg a többsége a felelősöknek tólószékes versenyző. De azt a keveset akit még lehet és érdemes (MSZP, SZDSZ néhány vezetője, volt SZOT vezetők, a rendőrség, katonaság, szolgálatok néhány tagja) tényleg felelősségre kellene vonni, a kiemelt (ha tényleg létezik ilyen) nyugdíjakat csökkenteni kellene (akár megadóztatással is). És amit ennél fontosabb tartok, az elmúlt húsz év privatizálásában, állami vagyon elherdálásában szerepet vállalókat kellene felelősségre vonni, ha ezt törvénytelenül tették.

A rádióban először bemondtak a híreket, majd felolvasták a meggyilkolandók nevét, címét, és autóik rendszámát.

A rádióban először bemondtak a híreket, majd felolvasták a meggyilkolandók nevét, címét, és autóik rendszámát.

Igaza van abban a szerzőnek, hogy egyenlő mértékkel kell elbírálni a nyilas és kommunista tetteket. Csak ezt már az elején el kellett volna végezni. 1990-91 között. És nem most 21 év múlva kapkodni.

Nem az szorul megbocsátásra, aki a bűn kimondását és "értékelését" kívánja, hanem a bűnös.
De nem várom, hogy megérted.

Tegnap délelőtt még azt hittem, viccelsz.
Most már értetlenül állok előtted, mint jelenség előtt. Józan ésszel érthetetlen.

Válaszok:
peninsulavaldes | 2011. október 20. 9:57

Érdekes, hogy Neked is (tudtommal) a magyar az anyanyelved. Magamról meg tudom, hogy a magyar az anyanyelvem. Mégsem értem, hogy mit akartál ezzel írni. És nem a fölösleges szóismétlés miatt.

Nem akarok karóba húzott embereket látni a kőrúton, de nem akarok állami posztban, parlamentben látni olyanokat mint a Lendvai, Szekeres, Gyurcsány stb. És igenis börtönben akarom látni azokat akik ellopták, elprivatizálták a nemzeti vagyont, Demszky, Suchman, Csillag István, Veress, Kóka stb.

Írtam, hogy nem emiatt nem értelek. Elírást (mindenki követ el) a helyére tudok tenni.

Kicsit sem érted.
Ki akar akasztani? Ezt te emlegeted.
Én például SOHA nem akartam. Nem ingadoztam, soha nem akartam. Soha nem süllyedtem arra a szintre.
Viszont helyes KIMONDANI mi bűn, és ki bűnös.

János te elvagy a magad kis gondolataival, a sztereotípiáiddal, a valóság pedig - sem a múltbeli, sem a jelenbeli - nem zavar.

Jó tanács: látatlanban ne alkoss csoportokat és ne minősíts, mert mások bizony mosolyognak rajta.

Mindenki értette, János. :)

Képesnek kell lenni a megbocsátásra. Lélekben.

Nem, nem. van ennél nehezebb is. Elfogadni a bocsánatkérést

Te tényleg nem vagy képes megérteni az írott szöveget sem. (Régi gyanúm, de alapból jóindulatú vagyok.)

Kedves tarackos! Én nem kívánok vért, nem kívánok akasztást. Nem kívántam volna ezt 89.-ben sem. csak annyit kívántam volna, hogy kimondják, hogy ki mit tett, mert azt vallom, hogy a gyilkosokat néven kell nevezni. nyíltan kellett volna arról az időszakról beszélni. mindenhol, a közéletben is, és az iskolában is. és akkor lehet, hogy nem itt tartanánk.
De erről Kumin írt egy jó bejegyzést.

http://kuminszerint.blog.hu/20..

Kedves Pedró, a cseheknél például megkérték őket szépen, hogy mostantól hagyják a politikát,menjenek Isten hírével. (Hogy az igen korai privatizációból hogyan jöttek ki, azt sajnos nem tudom.)
Ez talán nem volt tőlük nagy kívánság.
No ezt összemosni azzal, hogy a "csőcselék vért kíván".... khmm....erős leegyszerűsítése a dolgoknak.

Én? Én milyen fokozatot, kispajtás?
Te most már "csak" azt tulajdonítanád nekem, hogy pofozkodnék?
Ha reagálni szeretnél a hozzászólásomra - amit természetesen örömmel veszek - tedd már meg nekem, hogy előtte
1. elolvasod
2. értelmezd
3. nem utalsz velem kapcsolatban olyanra, amit nem írtam.

Természetesen csak abban az esetben, a nem kívántam lehetetlent.
Lekötelezel.

Valamit Neked is akartam hagyni.

Jobban jártunk volna, ha ez már egy lezárt történet lenne. De ezt is, mint sok mindent elcsesztük, és most kapkodunk.

Igen, erről van szó.
KIMONDANI.

Most már érted? :)

(Ha nem, szólj nyugodtan, segítek!)

Már aki szavazott rájuk, már aki nem volt kíváncsi rájuk.
Értük nem tudok felelősséget vállalni.

Nem állítom, hogy az Orbán a demokrácia lánglelkű védelmezője, a rózsaszín lányszobák filantróp angyalkája. De diktatórizmussal, elnyomással vádolni már orvosi eset. Még ha egyszemélyi vezetői is a stílusa a Fideszben. Még nem csukatott le senkit akinek más a politikai véleménye. Nem veretett szét tüntetést. Nem szabadította rá a NAV-ot az ellenzék képviselőire. Nem tiltatta be a Népszavát, ATV-t.

Te teljesen reménytelen eset vagy!

Trollnak meg gyenge.

Na itt a baj, hogy Biszku hős lehet.

Azért vannak dolgok, amelyekre egy társadalomban nem kell, hogy elévüljön az igény.
Az, hogy 20 éve nem történt meg valami nem kell hogy azt jelentse, hogy már nem is kell megtörténnie.
Nem lenne ugyanaz, ez tény. Hiba volt, enenk van köbvetkezménye, de még nagyobb hiba lenne ha sosem történne meg.
Másik oldalról: az a apárt, amelyik kurtán-furcsán-sután intézményesítette/zárta le a rendszerváltást ma már nincs a porondon.
Ez talán nem véletlen.

Válaszok:
Muttimi | 2011. október 20. 10:43

Vacak a billentyűzetem, az elütésekért elnézést!

sajnálom azokat, akik Biszkuban hőst látnak.

Hát lehet, hogy te nem utáltad, de sokan utálták őket.

Ebben az esetben inkább magamat sajnálnám, hogy nem tudtam olyan világképet adni a gyerekemnek, hogy rájöjjön, hogy ki a hős, és a ki az antihős.

Nem írtam ilyet.
Volt hozzád egy apró kérésem értelmezés témakörében, de elkövettem azt a hibát hogy ugyanúgy írott szöveg formájában tártam eléd, mint a többi gondolatot.
A teljesítése ab ovo lehetetlen volt.

Ja hogy a kofák.. .))) Az rögtön más..:))

Most ülj le, mert én Ferenc Józsefet sem tisztelem, és őt se nevezném hősnek.

Ha valakinek szobra van, az még nem jelenti, hogy egy elismerésre méltó ember.

Nem szoktam társalogni a kofákkal.

Nem szoktam társalogni a kofákkal.

Már ne haragudj, de amellett, hogy nyilvánvalóan Andersent megszégyenítő mesét adtál most itt elő. De látva a letartóztatásodról készült és általad népszerűsített képet, Te legfeljebb két pigmeust tudnál földre küldeni. Azok is a röhögéstől feküdnének ki.

A társadalomnak persze hogy nincs, kevés adata van hozzá (kivéve a személyes érintetteket). A bíróságnak, igazságszolgáltatásnak vannak eszközei és joga a bizonyításhoz, a társadalomnak nincs. Kérhetek iratot, megkérhetek valakit hogy meséljen, legfeljebb nem teszi meg. A bíróságon másképp megy.
Tudod, láttam egyszer egy esetet, ahol a vád csalás volt, valakit csúnyán átvertek. Az áldozatnak kevés esélye volt arra, hogy később megtérüljön a kára, arról már előzőleg letett magában, de amikor a bíró kimondta, hogy a vádlott bűnös, egyfajta elégtételt is kapott (ezt ő maga mondta). A többi már nem is érdekelte annyira.
Ez egy létező jelenség.

velem hiába próbálkoznak. Nem szoktam velük szóba állni.

Hát hozzám is odajönnek. Múltkor is egy férfi, hogy a hajléktalanok, meg a Fedél nélkül, és vegyek belőle. Türelmesen végighallgattam, barátságosan helyeseltem, majd amikor az üzletre terelődött a téma, és megkérdezte, hogy veszek e az újságból, akkor közöltem vele, hogy nem.

Alapelvem, hogy az utcán senkinek sem adok pénzt.

Alapelvem, hogy az utcán senkinek sem adok pénzt.

Az áldozat jogos többek közt erkölcsi igénye a bűn kimondására nem népszavazás kérdése. Ez neki JÁR.
Függetlenül attól, hogy egy egyén, vagy egy - bármekkora - csoport.
Ugyanúgy, mint minden más deliktumnál.

Nem én az üzletekben költök

Szent Bertalan éj és Kristallnacht nem vezet semmire.

Nem azt mondtam, hogy nem segítek. De az utcán nem adok pénzt. Ellenben ha lehetőségem nyílna rá, akkor átutalnék egy bizonyos összeget. De nem akarom, hogy hálálkodjanak, zavarba hozna. Nem akarnék hasznot húzni abból, hogy segítettem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés