Mi folyik Józsefvárosban?

2011. október 6. 17:16
Minden magyar település gondoskodjon a saját elesettjeiről - mondta a hajléktalanügyről Kocsis Máté józsefvárosi polgármester.

A hvg.hu arról ír: Kocsis Máté polgármester szorgalmazta azt a szeptember 25-én megtartott helyi népszavazást, amely a kukázás tilalmát kimondó önkormányzati rendeletet erősítette volna meg. A referendum az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett, de Kocsis bejelentette, be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát. A Város Mindenkié szervezet a népszavazás ellen azzal kampányolt, hogy a kerületben 488 üres bérlakás található. Szerintük az önkormányzatnak hasznosítania kellene a szociálisan rászorultak számára a lakhatásra alkalmas, üresen álló bérlakásokat.

Kocsis Máté a hvg.hu-nak elismerte, hogy a kerületben számos olyan ingatlan van, amely üresen áll, de ezek többsége szerinte emberi tartózkodásra alkalmatlan. „A kerületben 180 használható lakás van és 2700 hajléktalan, az AVM ötlete tehát már itt megbukott. Ezeknek a lakásoknak a nagy részét egyébként a folyamatban lévő városrehabilitációs területekről kiköltöztetendő józsefvárosiaknak ajánljuk fel csereingatlanként. Állítsuk le a városmegújítást a vidéki hajléktalanok miatt?" – érvelt az AVM ötlete ellen a polgármester.

Szerinte azt is figyelembe kell venni, hogy a jövedelemmel nem bíró hajléktalanok tudnák-e fizetni a bérleti díjat, a rezsit, a közös költségét, továbbá, hogy mit szólnának a társasházak, ha az üres lakásokba hajléktalanokat költöztetne a kerület. „A javaslatunk az, hogy minden magyar település gondoskodjon a saját elesettjeiről, és ne Józsefvárosba üldözzék és utaztassák őket embertelen módon” – fejtette ki véleményét a polgármester a hvg.hu-nak.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A VIII.ker-nek vannak olyan részei, utcái ahol simán le lehetett volna forgatni a Sólyom végveszélyben című filmet, mert inkább Mogadishu-ra emlékeztet a környezet, hajléktalanok nélkül is.

Korábban a Dankó, Vajdahunyad, Dobozi utcai hajléktalan szállókat - nem tudom megvannak-e még -használták a hajléktalanok. Tehát napközben jórészt a VIII.ker területén tartózkodtak estére meg egy részük bement a szállóra, reggel meg ki. Így állandósult a kerület területén történő tartózkodásuk, ami most szemet szúrt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés