Tarlós szerint vazallusok a kerületi polgármesterek

2011. július 14. 15:26
A budapesti kormányhivatal vazallusainak nevezte Tarlós István a kerületi polgármestereket, akik a múlt héten a főváros nélkül alapították meg a Budapesti Önkormányzatok Szövetségét. A főpolgármester az Origonak nyilatkozva burkoltan beszólt Rogán Antalnak is: pozícióhalmozónak nevezte a belvárosi fideszes polgármestert.

Akik küzdöttek ezért a szervezetért, a kormányhivatal vazallusává váltak, a főváros nem lesz a kormányhivatal vazallusa” - így indokolta az Origonak Tarlós István azt, hogy miért nem csatlakozott a fővárosi önkormányzat a Budapesti Önkrmányzatok Szövetségéhez (BÖSZ). A főpolgármester szerint a budapesti kormányhivatal vezetője, Pesti Imre túllépett a hatáskörén, amikor megszervezte a BÖSZ alakuló ülést, és amikor annak alapszabályát is a kormányhivatal írta.

Tarlós István szerint a BÖSZ körüli vita nem tesz jót sem a fővárosnak, sem a Fidesznek. Szerinte az önkormányzati törvény kerületeket érintő része miatt álltak össze a polgármesterek, de ha megszületik a törvény, „ez az őrület abban a pillanatban véget ér, tovább ugyanis alig van jelentősége a szövetségnek”. A főpolgármester szerint Budapest érdekes, hogy jó önkormányzati törvény jöjjön létre, amely működőképessé teszi a várost, ő ezt képviseli majd a kormánnyal folytatott tárgyalásokon, és nem ragaszkodik ahhoz, hogy 2014-ben újra jelöljék. „Nem egyéni ambíciók vezérelnek, mint azokat a polgármestereket, akik izgulnak, mert vagy főpolgármesterek szerettek volna lenni, vagy, mert rettegnek a parlamenti mandátumok elvesztésétől” - fogalmazott.

Arra az információra, miszerint azt szerette volna, hogy ő legyen a BÖSZ egyedüli elnöke, Tarlós úgy reagált: nem vágyik pozíciókra, még az országgyűlési képviselői mandátumáról is lemondott, amikor főpolgármester lett, ezért - mint fogalmazott - „ne oktassanak ki pozícióhalmozók, például olyan BÖSZ elnökségi tag, aki kerületi polgármester, országgyűlési és fővárosi képviselő is, mindenütt bizottsági elnök is, a szövetségi pozíciója immár a hatodik”. Az Origo szerint a BÖSZ elnökségében az egyetlen ilyen Rogán Antal. Tarlós szerint ha a BÖSZ „fokozza a nyomást ellene”, nem kizárt, hogy a főváros úgy dönt, mégsem lép ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségéből, amely így legalább országos szervezet lenne - mondta a főpolgármester.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Szurkolok Tarlósnak, hogy sikerüljön letörnie a kerületi lobbit."

Azok a kerületi polgármesterek (90%-ban fideszesek) törvényes jogkörökkel csinálják amit csinálnak. ezen jogkörök megváltoztatásához országgyűlési törvény kell. Kivéve persze ha elaludtam, és az alatt Tarlós egyszemélyben törvényalkotási joggal lett volna megbízva. Marad tehát az ogy.

És akkor: miből gondolod hogy az Orbán/A Fidesz a Tarlós mellé fog állni Rogánnal és a polgármesterekkel szemben? Sokkal kényelmesebb, ha nem sérülnek az érdekek, és minden marad a régiben. Tarlós kicsit duzzogni fog, de hát ez a politika. Van ami sikerül, van ami nem.

Tarlósnak ez lassan egyfajta szereppé válik egyébként: úgy próbálja ellensúlyozni a szinte csak szimbolikus jelentőségű főpolgármesteri pozícióját, hogy a függetlent és a kemény embert játssza, rendszerint persze a fidesszel szemben, hisz tőlük akar függetlennek látszódni.

"Winston, nekem az elmúlt egy évből minden lejött, csak az nem, hogy Orbán szereti a Status quot."

Teljesen más az ellenzék seggét rugdosni, mint a saját parlamenti és önkormányzati embereit. Teljesen más fideszes embereket addig nem fideszes pozíciókba ültetni, mint a saját fideszes embereinek nekimenni.

Tarlós nem párttag és nem is parl. képviselő, míg a többiek nagy része az, valamint személyük és kapcsolataik révén a fidesz belső magjához tartoznak. Számomra ez eléggé egyértelmű képet fest az erőviszonyokról, és azok végeredményéről.

Tarlós feladata: ő a látszatellenzék, a független ember, valamint a józan paraszti ész szerepének eljátszója

Lehet, hogy tévedek, de én úgy látom, hogy az EU elnökség és egyéb fontosabb dolgok (alkotmány, média törvény stb.) miatt is(!) halasztódott az elszámoltatás.
Mostanra jelentősen felgyorsultak az ügyek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés