Átnevezték a fővárosi közterületeket

2011. április 27. 13:29
A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést. Nincs többé sem Moszkva tér, sem Köztársaság tér. A közgyűlés a döntéssel felkérte a főpolgármestert arra, hogy javasolja a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Tarlós István közterületek átnevezéséről szóló előterjesztését. A Fidesz és a Jobbik igennel, az LMP pedig nemmel voksolt a javaslatra. A szocialisták nem szavaztak. A döntés értelmében a Moszkva tér Széll Kálmán, a Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Margit híd budai hídfőjénél található közterület pedig Elvis Presley nevét veszi fel. Ezen kívül több tucat utca neve változik meg, az átnevezések összesen tíz kerületet érintenek. A közgyűlés a döntéssel felkérte a főpolgármestert arra, hogy javasolja a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.

Az előterjesztést jegyző Tarlós István főpolgármester azt írta: a javaslat lehetőséget teremt a múlt rendszer által preferált, azonban a rendszerváltás után 21 évvel már kevéssé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatására.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ceterum censeo: A (Franklin Delano) Roosevelt teret nevezzék át (Theodore) Roosevelt térnek. A Jobbik is megszavazná.

Ott vannak még a névjegykártyák, cégtáblák, cégbrossúrák, fejléces papírok...

Sok mindent megértek, és sok mindennel egyetértek. A települések névadásánál azonban kerülném a személyekről, főleg a közelmúltban még élő személyekről való elnevezést. Egyáltalán, ahol elkerülhető, inkább a településrészre jellemző természeti, történelmi hagyományokhoz, az azokra való utalásokhoz ragaszkodnék. Biztos kevesebb gond volt egy Hársfa utcából, mint egy Sztalin útból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés