A Nemzeti épületéhez hasonlította az új alkotmányt Sólyom

2011. április 18. 11:35
„Olyan ez az alkotmány, mint a Nemzeti Színház épülete. Semmi köze a modern színházépítészethez, eklektikus, dagályos, amelyet hatalmi szóval erőltettek át. Ám ettől még lehetne benne jó színházat játszani” - nyilatkozta Sólyom László a Heti Válasznak.

Sólyom László a Heti Válasznak adott interjút az alkotmányozással kapcsolatban. A volt köztársasági elnök szerint számos mondvacsinált ügyön túl akad pár valódi probléma is az új alaptörvénnyel. Sólyom súlyos visszalépésnek látja például az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozását, illetve a bírák szolgálati idejének megkurtítását. 

Sólyom szerint az alkotmányozás a közönséges parlamenti huzavona színvonalára süllyedt. Véleménye szerint a többség nagyvonalúan belátást tanúsíthatott volna, a kisebbség pedig - a közös jövőről lévén szó - felülemelkedhetett volna pillanatnyi politikai szempontjain.

A politikus úgy véli, a történeti alkotmány egyetlen használható és élő része a „láthatatlan alkotmány”, amelyet nem lehet hatályon kívül helyezni, és amely szükségszerűen az új alkotmány alkalmazásának is alapja lesz. „Nagy kihívás tehát az új szöveg, az alkotmányos kultúra viszont él. Rá hagyatkozhatunk” - fogalmazott.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ha Sóltán csyíptem yom a fungálása alatt is ilyen jó dumákat lökött volna, még tán csíptem is volna a búráját! :)))) A Nemzeti Színház épülete és a mostani alkotmány szöveg és -szemlélet valóban a kulturális szupergiccs kategóriájába tartozik. Jó a felismerés, bánáti bazsarózsás! :)

Mit csinált itt a blogmotor? :(((((

A szöveg helyesen:

Ha Sólyom a fungálása alatt is ilyen jó dumákat lökött volna...

Ki a fenét érdekel ez a dagályos, álságos Sólyom?

Sólyomról vagy jót, vagy semmit. Hát én csak semmit tudnék.... Jólesik, hogy csak a partvonalon kívülről ugat....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés