Dorga

A Nemzeti épületéhez hasonlította az új alkotmányt Sólyom

2011. április 18. 11:35

„Olyan ez az alkotmány, mint a Nemzeti Színház épülete. Semmi köze a modern színházépítészethez, eklektikus, dagályos, amelyet hatalmi szóval erőltettek át. Ám ettől még lehetne benne jó színházat játszani” - nyilatkozta Sólyom László a Heti Válasznak.

Sólyom László a Heti Válasznak adott interjút az alkotmányozással kapcsolatban. A volt köztársasági elnök szerint számos mondvacsinált ügyön túl akad pár valódi probléma is az új alaptörvénnyel. Sólyom súlyos visszalépésnek látja például az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozását, illetve a bírák szolgálati idejének megkurtítását. 

Sólyom szerint az alkotmányozás a közönséges parlamenti huzavona színvonalára süllyedt. Véleménye szerint a többség nagyvonalúan belátást tanúsíthatott volna, a kisebbség pedig - a közös jövőről lévén szó - felülemelkedhetett volna pillanatnyi politikai szempontjain.

A politikus úgy véli, a történeti alkotmány egyetlen használható és élő része a „láthatatlan alkotmány”, amelyet nem lehet hatályon kívül helyezni, és amely szükségszerűen az új alkotmány alkalmazásának is alapja lesz. „Nagy kihívás tehát az új szöveg, az alkotmányos kultúra viszont él. Rá hagyatkozhatunk” - fogalmazott.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/20491

Ajánljuk még a témában