Kétszáznegyvenmilliárd

2011. március 24. 9:24
Az eddigi tapasztalatok arról tanúskodnak, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedők hasznát növelte.

„Hatástanulmány eredményétől teszi függővé a kormány, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium javaslatára csökkenti-e egyes alapvető élelmiszerek általános forgalmi adóját – ezt Orbán Viktor kormányfő nyilatkozta kedden. Végre ezt is megéltük: hatástanulmány előz meg egy fontos kormányzati döntést. Végre nem rögtönzött kormányzati intézkedésekkel zavarnak bele a piaci versenybe. (...)

Csakhogy ha ezt az adóenyhítést tényleg életbe léptetnék, a költségvetést éves szinten becslések szerint 240 milliárd forintos bevételkiesés érné. És nem biztos, hogy a kívánt célt elérné vele a kormány. Sajnálatos módon az eddigi tapasztalatok szinte kivétel nélkül arról tanúskodnak, hogy a forgalmiadó-csökkentés nem igazán eredményezte az árak enyhülését, inkább csak a kereskedők hasznát növelte. Körülbelül hét évvel ezelőtt, amikor a könyv áfáját 15 százalékról 5 százalékra csökkentették, nem élénkült meg a piac, hiszen a könyvpiac szereplői nem adták olcsóbban kulturális portékáikat, inkább zsebre rakták a hasznot. Amikor a Gyurcsány-kormány 2006 táján 25-ről 20-ra szállította le az áfa kulcsát, a vállalkozások többnyire kormányzati ajándéknak tekintették, és benyelték az adócsökkenés hasznát.”

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A cikk így kezdi: "Az eddigi tapasztalatok arról tanúskodnak, hogy az áfacsökkentés csak a kereskedők hasznát növelte."


Valózínüleg a cikk írója közgazdasági analfabéta. Mert tudná, hogy ez egy időleges jelenség, és csak addig a pillanatig tart, amíg a nagyobb hasznot hozó területekre be nem vonul a konkurencia. Azt is tudni kell, hogy az ilyesmi néha evékig is eltarthat, főleg olyan ágazatokban, melyek befektetésigényesek. A nagyobb haszon fonza a konkurenciát és az előbb-utóbb letöri az árakat. Türelem, rózsát terem.

Eleve tisztességtelen az ÁFA.

Tökéletesen egyetértek.

Képzeljük el, hogy ezt az adót direktben szedné be az állam. Képzeljük el, hogy fegyveres állami adószedők állnának minden bolt kijáratánál, és a vásárlóktól elkérnék a vásárlás értékének 25%-át. Tovább turbózva a dolgot, képzeljük el, ha a vásárló egy hajléktalan, vagy egy szegénysorsú többgyermekes anya, és a fegyveres adószedő követelné az utolsó néhány forintból vásárolt kényér ára után a megfelelő ÁFA összeget. Nagy valószínüséggel kinyílna az ember bicskája.

Ha az ilyesmit egy uralkodó csinálná, akkor zsarnoknak tartanák és megpróbálnák elzavarni. Demokráciákban viszont az emberek kizsebelése az állam és a demokrácia nevében annyira elszofisztikálódott, hogy már alig zúgológnak. Sőt észre sem veszik, hogy elősködnek rajtuk.

"Szerintem az ÁFA a legigazságosabb adó, teljesen fogyasztásarányos és nem megkerülhető"


Hogy nem? De még mennyire.

De a jövedelem nagyságától is függ. Én egyedülélő átlagfelletti jövedelemmel, meghúzom magam, félreteszem, majd kiviszem elkölteni Las Vegasba. Vagy veszek az amcsi tőzsdén részvényeket. Az átlagbérbőll elő öt gyereket nevelő szomszéd aki összes jövedelmét igy-vagy úgy fogysztásra kénytelen elkölteni meg hadd gyarapítsa ÁFA-val az államkasszát. Majd épít belőle nekem az állam autópályát, hogy Ferrarimmal kiruccanhassak Bécsbe, vagy Pozsonyba egy kis bevásárlásra. Ott az ÁFA úgyis kissebb, megéri.

Sztem a kínaiaknak mindegy mennyi az ÁFA, mert nekik nem kell megfizetni. (Azt sem)
Köszönjük APEH!
Köszönjük VPOP!
Köszönjük NAV!

Megjegyzem, Líbiában sem létezik ÁFA, sem jövedéki adó. De majd lessz, ha ott is elterjed a demokrácia.

A GPS-es kütyü azért kell, hogy másoknak is meg legyen adatva a részesedés a bevételt jelentő buliból. Ettől függetlenül az ÁFÁ-t a leggyalázatosabb adónemnek tartom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés