Széchenyi tér lehet a Roosevelt térből

2011. március 22. 16:58
Az MTA elnöke szerint Széchenyi térre kellene átnevezni a Roosevelt teret. Pálinkás József szerint az egykori amerikai elnök nem hozható összefüggésbe azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi alkotása, például az Akadémia találhatók.

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének indítványára Tarlós István főpolgármester azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy az V. kerületi Roosevelt teret nevezzék át Széchenyi térré. Pálinkás József azzal indokolta kezdeményezését, hogy a volt amerikai elnök „semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható” azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai - az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajóállomás - találhatóak.

A főpolgármester és az Akadémia elnöke is egyetértettek abban, hogy Rooseveltről egy vele összefüggésbe hozható másik közterületet célszerű elnevezni.

Rajcsányi Gellért
2011. March 22. 17:13
Ezt - a történelmi budapesti zászló lecserélésével ellentétben - éppen meg lehet indokolni. Ide fut a Lánchíd, itt az Akadémia és ez volt a gőzhajók kikötője is, a tér tehát Széchenyi István munkásságának az esszenciája. A legnagyobb magyar pedig megérdemel egy fontos, központi közterület-elnevezést a fővárosban. Ugyanakkor egyszerűen nem értem ezt az eluralkodó átnevező-dühöt, mintha nem lennének fontosabb ügyek, megoldandó problémák. Illetve, pontosan értem.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aki nem képes új utcákat, tereket felépíteni, az kénytelen a régit átkeresztelni.
Ez a "szimbolikus cirkusz" pótcselekvés. Állások helyett preambulum, adócsökkentés helyett új utcanevek. Mindig vannak emberek, aki vevők a lózungokra.

nincs gazdám, kedves olvasó. írom, amit gondolok.

Ez a Rosewelt biztos valami kommunista diktátor volt! Ezért nem változott meg a tér neve a komcsi időkben! Pedig ott volt a BM is, azon a téren!

Igaz, ott van az MTA székháza is. Jut eszembe! Nekem is van egy átkeresztelési javaslatom! Nevezzük el az MTA elnökének az az Orbánt, Pálinkás Orbánnak! Így, közvetve a magyar nép nyolcvanéves, fináncellenes szabadságharcának is emléket állítunk és egy hétig van miről beszélgetni.

Miért fontos ez amíg van látogatottság és hirdetések...? A minőségi nyomtatott sajtónak kell nagyon a támogatás, mert ők nem tudnak elég pénzt beszedni a piacról.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés