Felsőoktatás: féltik Kósától az akkreditációt

2011. március 21. 11:53
Kósa Lajos szerint újra kell gondolni a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság munkáját, mivel az évekig nem engedélyezte a Debreceni Egyetem egyik alapszakját. A szervezet állítólag félti jog- és hatásköreit.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Debreceni Egyetem a következő tanévtől sportszervező alapképzési szakot indít. A kérelem nyilvántartásba vételét a nemzeti erőforrás miniszter rendelte el. A debreceni polgármester szerint ugyanakkor problémás, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság évekig nem engedélyezte a szak elindulását. Kósa Lajos szerint ez bizonyítja, hogy „a felsőoktatási rendszerben a MAB szerepét is újra kell gondolni”.

A MAB elnöke hivatalosan nem reagált a sajtótájékoztatóra, mivel Bazsa György szerint a Debereceni Egyetem eljárása jogszerű. A Népszabadság ugyanakkor informális forrásokból megtudta: a MAB-nál „bepöccentek” Kósára, hiszen e politikus kijelentése akár a hatáskörök megvonásával, vagy csökkentésével is járhat. Egy névtelen nyilatkozó szerint nem szabad, hogy az akkreditáció „egyes erős politikusok lobbierején” múljon, hiszen ez rombolja a MAB hazai és nemzetközi presztízsét.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés