Tarlós lebontaná az 56-os emlékművet

2010. október 4. 12:42
Az új főpolgármester elbontatná az 56-os emlékművet, mert szerinte nem szép. A szakértők szerint a cenzúra jogszerűtlen és idejétmúlt. Tarlós István a XIX. századi emlékművek stílusát hozná vissza egy mindent magába ölelő, hatalmas emlékoszloppal.

Tarlós István még a választások előtt adott interjújában az Indexnek elmondta: a város esztétájaként is működik majd. A közlekedési mérnökként végzett politikus lebontatná az 56-os emlékművet, mivel az nem tetszik neki, sőt, azt állította, hogy az nem is művészet. Mélyi József művészettörténész leszögezte: „Az eltávolítással történelmi okokból sem értek egyet. Rengeteg szobrot állítottak, az egyik működik, a másik nem. Ezzel meg kell tanulni együtt élni. Vagy válasszunk avantgarde megoldást, távolítsuk el, de akkor viszont a nagy megbeszélés után távolítsunk el a közterekről minden rossz szobrot.”

„Nem igaz, hogy az 56-os szervezeteknek semmilyen beleszólásuk nem volt a pályázatba” - cáfolta Tarlóst az emlékművet még 2005-ben kiválasztó zsűri egyik tagja. A szakértő elmondása szerint a nyilvános összetételű bírálóbizottság munkájában nemcsak felkért művészeti szakértők, hanem delegáltak is részt vettek, így a zsűri tagja volt Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapító elnöke is. „Fónay elképzelése inkább konvencionális megoldások felé hajlott, de a szakértők érvelése meggyőzte arról, hogy a kortárs művészet nyelve  alkalmasabb forma az üzenet XXI. századi közvetítésére.” - mondta a név nélkül nyilatkozó szakértő. A zsűritag szerint a politikus üzenete valójában nem 56 emlékezetéről szó: „Tarlósból a kortárs művészet iránti intolerancia szólalt meg. Sok ember fejében egy emlékműről még ma is XIX. századi, heroikus, figuratív elképzelések élnek.” Wittner Mária is támadta az ék alakú művet: „Láttam egyszer egy képet a munkásőrök gyakorlatozásáról, ahol ék alakban felfejlődve készültek a támadáshoz. Valójában tehát nem kérdés, hogy kinek készül az emlékmű. Lehet, hogy 56-nak, de nem a forradalmároknak, hanem a forradalom okán felállított munkásőrségnek.”

„Az 56-os kiöregedett pesti srácok mindenáron meg fogják akadályozni, hogy a hatalmon lévő kommunista kormány bármilyen emlékművet építsen a Városligetnél vagy bárhol az országban” – írja az 56-os Magyarok Világtanácsának közleménye. A Pofosz pedig úgy vélte, a terv a világméretű liberális nemzet- és emberellenes folyamatnak a szülötte.” Fónay Jenő titkos információkat is mondott: „Eldöntött kérdés, hogy az emlékművet elviszik onnan, és lesz helyette más”. Mádi Jenő, a Pofosz elnöke szerint „egy mindent magába ölelő, hatalmas emlékoszlop kerülne oda”. Az 56-osok terén álló emlékmű alkotói nem kívánták kommentálni a főpolgármester elképzeléseit.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem készakarattal csinálták ilyen rondára és a közízléssel ellenkezőre, hogy kellemetlen érzések keletkezzenek a nézőkben, ha 56-ra emlékeznek. Mintha nem hősi emlkékmű lenne, hanem egy WC- együttest ábrázolna. Igaza van Tarlósnak, le kell bontani, nem érdemel annyit, hogy szoboirparkba tegyék

Vegyesek az érzéseim az elbontás ötletével kapcsolatban. Egyrészt ez az emlékmű nyugodtan mehet, hiszen bár nem néz ki különösebben rosszul, alapvetően elég kínos, giccses, közhelyes "alkotás". A probléma az, hogy kitelik az új városvezetéstől, hogy valami még rosszabbat tesznek a helyére, pl. valami 100 éve is elavultnak számító, unalmas kőhabcsókot. A jobboldalnak nincs ízlése, nincs érzéke a művészethez, még annyi sem, mint a libsiknek. Az lenne jó, ha az új rezsim teljesen negatívan állna hozzá a kultúrpolitikához, egyszerűen csak nem támogatná a balos művészeket. Abból azonban semmi jó nem sül ki, ha ehelyett elkezdenek még gyengébb jobboldali "alkotókat" dotálni.

Nem rozsdásodik, hanem corten acél, kb. 30-40 éve készülnek belőle szobrok, mármint külföldön, itthon úgy látom, még ismeretlen újdonság.

A vaskefe pont nem liberális gondolatokat közvetít, bár baloldalinak talán nevezhető.

A corten-acélt egyfajta "rozsda"-réteg burkolja, ez az egyik sajátossága. Nem hiba, hanem direkt van. Az emlékmű elülső része pedig rozsdamentes lemez.

"Egyébként nincsen külön balos, meg jobbos művészet"

Emellett is lehet érvelni, viszont ha feltételezzük, hogy a "befogadásnak" (de utálom amúgy ezt a szót) különböző szintjei vannak, és vannak nyilvánvalóbb, a tömegek számára hozzáférhetőbb szintek, meg kevésbé ilyenek, akkor egy emlékművet tekinthetünk mondjuk baloldalinak vagy jobboldalinak, amennyiben a legtöbb ember számára ilyen vagy olyan oldali üzenetet fog közvetíteni. A vaskefe a népmozgalmat és a forradalmat dicsőíti, valamint az összefogást közös célokért és a fennálló helyzet széttúrásáért, ennyiben balos és egyúttal nem liberális, bár ez is csak feltételesen, mert mondjuk egy felvonulási teret túr fel a vaskefe, tehát akár ellenforradalminak is nevezhetnénk (a szó jó értelmében) azt, ami történik. A 'rozsdás' és a rozsdamentes övezetnek is megvan a maga szimbolikája, ennek is lehet többféle olvasata. Az állításom csupán annyi, hogy szerintem nyilvánvalóbbak a balos, forradalmi olvasatok ennél az emlékműnél, mint mondjuk egy konzervatív (bár elvileg az sem lehetetlen, bárki összerakhatja magának).

Na ez az egyik első közvetlen előnye Tarlós főpolgármesteri beosztásának. Hogy visítanak a balliberálisok :))))

A balliberálisok egyik legszórakoztatóbb tévedése, hogy szerintük a balliberális politikusok alkalmasabbak _politikai_ feladatokra azért, mert esetleg jobb az _ízlésük_.

A balliberálisok fejében valami olyasmi kép van, hogy egyfelől vannak az européer civilizált értelmiség (ők), másfelől a gumicsizmás parasztok (jobboldal), amit az bizonyít, hogy az előbbiek Nádas Pétert olvasnak, az utóbbiak meg leragadtak Mikszáthnál - tehát az előzőek, lévén okosak, nyilván jobban tudják az utóbbiaknál (buták) irányítani az országot is. Ami azonban téves következtetés.

Elképzelhető, hogy Tarlós "bugris" (értsd: nem érti a művészetet), csak ettől még mindig jobb városvezető lesz, mint Demszky, bármilyen kifinomult az utóbbi ízlése.

Nagyon szórakoztató nézni a kifinomult ejrópéerek kínlódását amiatt, hogy egy "főparaszt" fog diktálni Budapesten :))))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés