Alterglob nagykoalícióval a kilakoltatások ellen

2010. május 27. 20:37
Falazás helyett lakhatást! Építs, ne csak befalazz! Lakhatást mindenkinek! – ezekkel a jelszavakkal tüntetett különböző politikai szervezetek aktivistáinak részvételével a Város mindenkié nevű hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezet csütörtök délután a ferencvárosi önkormányzat épülete előtt azért, hogy a lakhatás alapvető jog legyen.

Az előzményekről a Mandineren is beszámoltunk: május 13-án a Város mindenkié csoport aktivistái élőláncot alkotva, polgári engedetlenséggel próbálta megakadályozni a ferencvárosi Koppány utca 3. szám alatti üresen és használatlanul álló önkormányzati bérlakásban élő Varga-Bari családot. A kilakoltatást végrehajtani szándékozó rendőrség az ellenállást megtörte, a tizenöt tiltakozót előállította, majd hosszú órákig a rendőrörsön tartotta, hogy alapvető információkat – mint például név és születési dátum – tudjon meg róluk. A Varga-családot közben kilakoltatták, a szociális bérlakást befalaztatták, majd odaállítottak egy biztonsági őrt, nehogy valaki megközelítse a helyszínt. Mint már akkor is megírtuk: ma nagyjából tíz évet kell várni Ferencvárosban arra, hogy az önkormányzat elbírálja valakinek a kérelmét arra, hogy szociális bérlakást kapjon – most a 2000-es kérelmeknél tartanak csak.

Mint azt a hajléktalanokat is soraik 

közt tudó csoport aktivistáitól megtudtuk, a ferencvárosi Varga-Bari család lényegében évek óta hajléktalanként él. Miután elbontották azt a Dzsumbuj-beli lakást, amelyben Varga Mária nagynénjénél szívességi lakáshasználóként – azaz potenciális hajléktalanként, ahogy ők fogalmaznak – éltek, másfél évig a Csepel-sziget közterein húzták meg magukat. Ezután költöztek be beteg gyermekükkel a Koppány utca 3. szám alatti üresen és használatlanul álló önkormányzati bérlakásba, melyet fokozatosan lakhatóvá tettek. Május 13-án pedig kilakoltatták őket. A család felett szerencsére most van tető: valakik befogadták őket – messze a kilencedik kerülettől. Ahogyan azt is sikerült elintézni, hogy gyermekük ne legyen állami gondozott. A család mindent megtenne azért, hogy szociális bérlakáshoz jusson és természetesen fizetnének is érte.

Csakhogy ez az ügy nemcsak a Varga-családot érinti, hívja fel a figyelmet a demonstráció egyik szervezője. „A ferencvárosi önkormányzat elhibázott és embertelen lakáspolitikája, amely gyártja, nem pedig megelőzi a hajléktalanságot nem egyedülálló vagy éppen elszigetelt eset: Magyarországon nagyon sok ember él emberhez méltatlan lakáskörülmények között” – tudjuk meg Horváth Csillától, a tüntetés egyik szervezőjétől. Az aktivista a Mandinernek elmondta, nem akar olyan városban élni, amelyben az önkormányzat nem a polgárokért, hanem a polgárok ellen cselekszik, a szegénységre és a kiszolgáltatottságra pedig erőszakkal válaszol – utóbbihoz elég, ha csak megnézzük a május 13-i élőláncról készült fényképeket, teszi hozzá. 

A kilakoltatáskor szerzett élmények köszönnek vissza a tüntetés tábláin is: Falak helyett lakhatást! Szegénység ellen erőszak? Ne húzz falat, építs kapukat! Ezeket egyébként nem csak a magasba lengették, hanem a különböző szónokok beszéde alatt skandálta is a jelenlévő ötven tüntető. Gyakorlatilag a komplett magyar alterglob mozgalom képviseltette magát: láttuk táblával a kezében a vöröscsillag viseléséért perre menő Vajnai Attilát, aki amúgy a Munkáspárt 2006 prominens tagja is, Horváth Aladár roma polgárjogi aktivistát, a Demokratikus Hálózat tagjait a Miss Sün néven elhíresült MSZP-aktivistával együtt, a Kettős mérce bloggereit, humanista aktivistákat, illetve három LMP-s országgyűlési képviselőt: Szabó Rebekát, Scheiring Gábort és Vágó Gábort.

A rendezvény szónokai elmondták, 

azért küzdenek, hogy a lakhatás alapvető jog legyen. A demonstrációt alapvetően a Varga-család kilakoltatása köré húzták fel. Miután felolvasták a Varga-család levelét, megpróbálták átadni azt a Város mindenkié csoport kérdéseivel együtt Gegesy Ferencnek, a kerület polgármesterének, aki 2006-ban SZDSZ-es színekben nyerte meg a választást. Gegesy azonban a nap folyamán megüzente, hogy erre nem lesz lehetőség, a hivatalban a munkaidő délután 4-ig tart, nagyon sajnálják. Az öt órakor megkezdett tüntetést szervezők így három, Gegesyről és az önkormányzat másik két dolgozójának arcszerkezetéről formált maszkot viselő aktivistának adták át a dokumentumokat. Ezután pedig jelképesen befalazták a polgármesteri hivatal kapuját – majd hangsúlyozták: ez az, amit nem akarnak. Falak helyett lakhatást – ezt viszont igen.

A Város mindenkiért csoport többek közt azt kérdezi Gegesy Ferenctől, hogy miért utasítja el az Önkormányzat, hogy a Varga család bérlőként élhessen abban a komfort nélküli lakásban, melyet saját erejéből és saját költségén – az önkormányzat helyett – felújított? „Azt a választ nem fogadjuk el, miszerint új lakó érkezett volna a lakásba, aki Vargáék miatt nem tudott beköltözni, hiszen a lakás befalazásával azt emberi lakhatásra végleg alkalmatlanná tették” – figyelmeztetik a ferencvárosi polgármestert. Arra is kíváncsiak, miért tagadja meg Vargáéknak az önkormányzat több képviselője – beleértve a gyámügyet és Önt is – a segítségnyújtást az alapján, hogy önkényes lakásfoglalók? „Ez nemcsak az egyenlő bánásmódhoz való alapvető alkotmányos jogot sérti, de ellentmond az Alkotmánybíróság 2005-ös döntésének is, mely kimondja: senki sem diszkriminálható azért, mert valaha jogcím nélküliként használt egy önkormányzati lakást” – emlékeztetnek a civilek.

Megkérdeztük a helyszínen a Munkáspárt 2006 alelnökét, Vajnai Attilát, ő hogyan oldaná meg a lakhatás nélküli családok problémáját. Vajnai igazi elitellenes szöveggel kezdett, szerinte Magyarországon évente többszáz milliárd forintot lopnak el évente közpénzekből korrupt politikusok, közalkalmazottak, de olyan vállalkozók is, akik állami pénzből minél nagyobb részt szeretnének kihasítani. „Első lépésként a korrupció visszaszorításával, a bürokrácia csökkentésével és a Magyarországon igen magas profitrátával dolgozó nagyvállalatok – köztük a bankok – jelentősebb megadóztatásával lehetne megteremteni a lakáshelyzet megoldásához szükséges forrást” – ismertette elképzeléseit a Munkáspárt 2006 alelnöke, aki nagyon örült annak, hogy ilyen sokan vesznek részt a demonstráción.

Vajnai különösen örült azoknak 

a politikai szervezetek részvételének, akik szerinte komolyan veszik a választóik felé tett szociális ígéreteket. Az LMP közleményt is adott ki a témában. „Tarthatatlan, hogy az iratok tanúsága szerint az önkormányzat már a család személyes meghallgatáskor döntött a kilakoltatásról, a polgármester mégis azzal hitegette Varga családot, hogy segít lakhatásuk megoldásában. Az LMP felhívja a IX. kerületi önkormányzat és a közvélemény figyelmét arra, hogy gyermekes családok ilyen elhelyezés nélküli kilakoltatása jogsértő. A kilakoltatott családnak már a hatályos jogszabályok szerint is alternatív elhelyezést kellett volna biztosítani, legalább egy családok átmeneti otthonában” – áll az ökopárt közleményében. A hasonló esetek megelőzése érdekében az LMP a téli kilakoltatási moratórium utolsó napján már kezdeményezte az elhelyezés nélküli kilakoltatások általános tilalmát.

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

T. szerkesztőség, nem lehetne a 'red' nicket kitiltani innen? Zavar már egy ideje, hogy 'red' hülyeségei és a rájuk adott unalmas válaszok között alig lehet megtalálni a többi kommentet. Sokak nevében előre is köszönöm.

Amúgy meg milyen érdekes, hogy Vajnaiék, amíg a gazdatest-párt volt kormányon, mennyire nem tüntettek a "neoliberális népnyúzás" ellen. Akkoriban "alterbal" körökben a tüntetés gondolatával játszadozók általában kriptofideszesség vádját vonták magukra a vaskalaposabb komcsik (Vajnaiék, Attac, Szoc. Fórum, tendance Benyik stb.) részéről. Most, hogy már nem a jó neolibnépnyúzók, hanem a rossz neolibnépnyúzók szipolyozzák a dolgozó népet, lehet tüntetgetni.

A hozzászólásodat nem olvastam el, nem arra reagáltam, öcsi.

"Persze, a lakhatáshoz mindenkinek joga van"

Ez miért 'persze'?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés