Képviselők lesznek az LMP pártkommentelői?

2010. április 20. 7:00
Vágó Gábor valószínűleg országos listáról bekerül az országgyűlésbe, Tordai Bencének pedig Szanyi Tibort kell legyőznie ahhoz, hogy parlamenti képviselő lehessen. A két LMP-s politikust a Mandiner közönsége onnan ismerheti, hogy ők ketten írták a pártkommenteket. De mit csinálnak majd a parlamentben?

„Először is össze lesz matricázva a vécé” – mondja nevetve Tordai Bence, mikor arról kérdezem a Lehet Más a Politika budapesti irodájában, mi fog azonnal megváltozni, ha az LMP bent lesz az országgyűlésben. Ami viszont biztos: az LMP szorgalmazni fogja, hogy a parlamentben is megvalósuljon a szelektív hulladékgyűjtés. Szeretnék levetkőzni a rájuk ragadt előítéleteket, miszerint aki elempés, szükségszerűen tud ördögbotozni, és nagy valószínűséggel dobozgitáros hippi. Török Gábor viccesen azt mondta rólunk, fél évig a vécét fogjuk keresni, így Tordai.

Az LMP-frakció a civil szféra hangja lesz a parlamentben, mondja Vágó Gábor. A civil szervezetek a jövőben ugyanis az LMP-n keresztül érvényesíthetik akaratukat, persze csak ha törvényjavaslatuk az LMP agendájába is beletartozik. Az első javaslat, amit a párt benyújt, egy civil javaslat lesz, mégpedig a Transparency International és a Freedom House közös kampányfinanszírozásos javaslata – ezt már a választási kampány előtt, parlamenten kívüli pártként is át akarták verni az országgyűlésen, az MSZP eleinte támogatta is a javaslatot, aztán hirtelen elállt tőle. Talán majd most.

Hogy hogyan fogják benyújtani a törvényjavaslataikat?

Vágó Gábor ha kell, legiszlatív színházi eszközökkel dobná föl parlamenti felszólalásait. Szerinte ugyanis felkeltené az emberek érdeklődését a politika iránt, ha a képviselők néha el is játszanák javaslataikat. Tordai Bencét nem lehetett meggyőzni: „Jó-jó, de mi lesz a családi erőszak témájánál? Behozza a képviselő a feleségét?” A fontosabb szavazások előtt a frakció a párt tagságától fogja megkérdezni, hogyan szavazzon. „Most szabályozzuk le az alapszabályban, hogyan lehet a pártnak frakciója, hogyan lehet biztosítani a párt és mozgalom közti átfedést.”

Ehhez elkérték már a német és francia zöldek frakciószabályzatát is, hogy :ne a nulláról kelljen elkezdeni építkezni. Átfedés a frakció és a mozgalom között biztosan lesz: eddig is a párt szakmai műhelyei írták a programot és szabták meg a szakpolitikai kérdésekben követendő irányvonalat, és ez most sem lesz másként. Az LMP parlamenti munkáját nem különböző politikai alkuk, hanem a párt programja fogja megszabni – így ha kell, akár a Jobbikkal is együttműködne a párt abban az esetben, ha célkitűzéseik megegyeznek.

Kérdés, mi lesz a párt szavazótáborával

a következő négy év parlamenti munkája után – elég sok szavazót köszönhet ugyanis az LMP a prostesthangulatnak. Ezt Vágó Gábor is elismeri, szerinte tenni kell azért, hogy a protesthangulat megmaradjon. A cél hosszútávon ugyanis az, hogy a Fidesz alternatívája az LMP legyen, ne pedig a Jobbik, de pláne ne az MSZP. „Nehéz ezt egy ciklus alatt megcsinálni, de ha jófej ellenzék leszünk, azaz nem acsargunk, és nem megélhetési rettegünk, szerintem ezzel simán megleszünk” - így Vágó. Szerinte a mostani protestszavazók idővel meggyőződéses LMP-sek lesznek. 

A nagyobb párttá váláshoz meg kell nézni, melyik párt hol rontotta el. Az MDF Tordai Bence szerint azért nem került be a parlamentbe, mert Bokros pártjának sem társadalmi beágyazottsága, sem hitele nincs. Sokat lehet tanulni a Jobbik hibáiból is, a tanulság itt az, hogy nem szabad engedni, hogy a tagság gyorsan felhíguljon – ezért is van az LMP-ben most tagfelvételi moratórium. A tagfelvétel menete a zöldeknél – ha nincs kampányidőszak – úgy néz ki, hogy a jelentkezőket első körben segítői státusba veszik fel, mondta a Mandinernek Polákovics Balázs, az LMP HR-koordinátora. A területi szervezetekkel kell felvenni a kapcsolatot, a pártközpontban elég kevés új jelentkezővel foglalkoznak.

„Cél, hogy az emberek helyben vonódjanak be a munkafolyamatokba, segítsenek, dolgozzanak, ismerkedjenek, s ezt követően 1-2-3 hónap után jelöljük őket tagnak, mikor látható a jó szándékuk és a megbízhatóságuk” – így Polákovics. A tagfelvétel a párt belső oldalán történő jelölés után indul meg, amennyiben elnyeri három párttag támogatását - az egyik attól a területi szervtől, ahova a felvételit kéri. Ha megvan a három támogató, és azt követő nyolc napban nem érkezik vétó valamelyik régebbi tagtól, és a belépési nyilatkozata is beérkezik, akkor az illető fel van véve az LMP-be. A jövőben azonban ez is máshogy lesz: a tagfelvétel menetét és kritériumait is újra fogja gondolni a párt a következő hónapokban.

A Jobbik abban jeleskedett, hogy egymáshoz

vonzotta a közeli szubkultúrákat, és kiépítette háttérszervezeteit. Most, hogy az LMP állami támogatáshoz jut, felmerült egy saját pártalapítvány létrehozása is – csakhogy a pártalapítványok a korrupció melegágyai. Tordai Bence szerint magával a pártalapítvány intézményével nincs gond, csak a mostani működésükkel. „Ha azonban a pártfinanszírozás átláthatóvá válik, igényes szakpolitikai kutatómunkára lehet fordítani az alapítványoknak juttatott pénzeket, mint azt a KDNP-s Barankovics Alapítvány teszi.”

Az állami támogatás a párt működési költségein kívül az  önkormányzati választásoknál is sokat jelent majd. „Csapataink harcban állnak” - mondta Vágó Gábor arra a kérdésre, készülnek-e már őszre. Ennél biztosabbat nem akart mondani a kecskeméti politikus, elképzelhető ugyanis, hogy már egy új önkormányzati törvény alapján zajlanak le a választások. A megyei jogú városokban és nagyobb településeken mindenképpen lesznek LMP-s jelöltek, de nem ragaszkodnak ahhoz görcsösen, hogy mindenhol elinduljanak. „Nagy lehetőség lenne pedig, mivel felívelő szakaszban vagyunk, sokan csak a választások után hallottak először az LMP-ről” - így Tordai Bence.

A mandineres pártkommentárok

sokat segíthettek abban, hogy sok jobbos szavazó választotta az LMP-t listán, elemez Vágó Gábor, aki nemcsak a pártkommentekben, hanem a Tumblren is jelen van: már most lefoglalta a parlament.tumblr.com címet, hogy azon keresztül májustól élőben közvetítse az országgyűlésben zajló eseményeket.

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ami azt illeti, el bírnám viselni, hogy egy épelméjű párt váltsa a hisztérikus csalókat a baloldali váltópárt szerepében. Kérdés, erre mekkora az esély?
Lássuk, mire képesek!

Vágó Gábor egészen szimpatikus, láttam a tévében. Rermélhetőleg ő lesz "AZ LMP" nagyon ránk férne..

Én is tartok tőle, hogy hiú ábrándokat kergetek egy másfajta politizálásról a balféltekén.

Csak eluralkodott rajtam az optimizmus...hátha...

Félreérted. Nem szövetségest, hanem váltópártot remélek benne.

Egy olyat, aki képes lesz leváltani a majdan megfáradt és a kormányzásban megkopott Fideszt. Ami, remélem, hogy jó sokára, de biztosan bekövetkezik...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés