Az Index kifejti, hogy a hazai táplálkozási iránymutatások napi legalább öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlják, amelyből 3-4 adag zöldség, 1-2 adag gyümölcs, és legalább egy adag friss vagy nyers kellene, hogy legyen.
Ennek eléréséhez azonban nemcsak egyéni, hanem társadalmi szintű erőfeszítések is szükségesek.
A szakértők szerint a helyzet javítása érdekében elengedhetetlenek a strukturális intézkedések: ide tartozik az élelmiszer-ellátási rendszer reformja, a közoktatásban megjelenő egészségügyi nevelés, valamint a gyermekek számára elérhető iskolagyümölcs-programok megerősítése. Emellett fontos szerepe lehet az egészséges táplálkozást támogató ÁFA-politikának és különböző anyagi ösztönzők bevezetésének.
Van remény a változásra
Bár a rossz táplálkozási szokások megváltoztatása nem egyszerű feladat,