Deutsch Tamás keményen odaszólt Brüsszelnek az ukrán olajstop miatt

2024. augusztus 09. 12:26

Az Európai Bizottság a tagországok érdekeit hivatott védeni, azonnal fel kellene lépnie a testületnek az ukrán zsarolás ellen – hangsúlyozta a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. augusztus 09. 12:26
Lukoil

Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Deutsch Tamás – azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP EP-frakciója levélben szólította fel az Európai Bizottságot, tegyen eleget kötelezettségének és lépjen fel az energiabiztonságot fenyegető ukrán zsarolás ellen – kijelentette: 

az Európai Unión kívüli, de az unióval társulási megállapodásban lévő ország megsérti a társulási szerződést, azonban Ukrajna jogsértő magatartása ellenére a EB a füle botját sem mozdítja.

Mint mondta: az unió alapszerződése értelmében semmi sem veszélyeztetheti a tagországok energiabiztonságát. Deutsch Tamás kifejtette: példátlan helyzet állt elő, amikor Ukrajna olyan döntést hozott, amellyel leállította két uniós tagország – Magyarország és Szlovákia – irányába történő kőolajszállítást, hiszen ez súlyosan érinti a két ország energiabiztonságát, mivel kőolajellátásuk meghatározó részét jelentő mennyiség eshet ki. 

Az ukránok világossá tették: a döntés alapvető célja, hogy politikailag zsarolják Szlovákiát és Magyarországot, rávegyék arra, hogy változtassanak a békepárti álláspontjukon, legyenek részesei annak a háborúpárti koalíciónak, amely pénzzel, fegyverrel, politikai támogatással segíti az orosz-ukrán háború kiszélesedését”

 – mondta. 

Értékelése szerint egyértelműen látszik, hogy az ukránok az energiabiztonság ügyét, értékét is bármikor figyelmen kívül hagyhatják, ha politikai céljaikat ez szolgálja, megsérthetik a társulási megállapodást is, mert az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy minden körülmények között Ukrajna mellett kell politikailag kiállnia. Hozzátette: Ukrajnát illetően a háborúpárti politikai érdekek mindent felülírnak, az EB a legalapvetőbb kötelezettségeinek sem tesz eleget abban az esetben, ha a lépése békepárti törekvéseket erősítene; háborúpárti elkötelezettsége okán kész szemet hunyni politikai zsarolás fölött. 

Ezt is ajánljuk a témában

A jogszabályokat figyelmen kívül hagyó „ideológiai elvakultság” vezéreli a brüsszeli döntéseket, de Ukrajna előbb-utóbb olyan lépéseket tesz, amelyek közvetlenül sértik a nyugat-európai országok gazdasági, politikai, biztonsági érdekeit is, és akkor majd a bizottság megteszi a szükséges intézkedéseket – vélekedett Deutsch Tamás.

Megjegyezte: egyes tagországok már szükségesnek ítélték a bizottság fellépését az ukrán olajszállítási embargóval szemben. A kettős mérce alkalmazása akkor ér véget Deutsch Tamás szerint, amikor az unió meghatározó, nagy országainak érdekeit is sértik bizonyos döntések, és Ukrajna felbátorodásával ilyenek könnyen elképzelhetők.

(MTI)

Összesen 299 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 09. 18:54
Gyere le a fehér porról tompika! Szar gyáva zsidócsicskák vagytok, akiknél sosem arra kell figyelni, amit hazudoznak, hanem amit csinálnak!
csakegyittlako
2024. augusztus 09. 18:05
Csak azt nem értem kedves Tompika, hogy miért nem a brüsszeli parlamentben mondogatod amit kell? Most ettől leszel faxxa gyerek, hogy itthon a semmit nem érő sajtóban vered a tamtamot? Gondolod, hogy ez elhallik odáig? Szar gyáva, és képmutató emberek vagytok, AKIK CSAK FELVESZIK A NAGY PÉNZEKET.!!! Azt hiszem, veletek is csak többen vagyunk, nem jobbak.
Mátyás01
2024. augusztus 09. 16:50
Minél hamarabb ki kell építeni egy Ukrajnát elkerülő olajvezetéket. A Lengyelországiról lenne a legegyszerűbb leágazni. Oroszország - Fehéroroszország - Lengyelország ez eddig megvan, utána Szlovákia - Magyarország útvonal kialakításával. Ukrajnát szép lassan el lehet felejteni, mint bármilyen partner.
cinkegolyó
2024. augusztus 09. 16:45
A Messiásunk, Poloska Péter tett valamit annak érdekében, hogy Brüsszel intézkedjen? Csak bújkál, mint Kossuth Cegléden.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!