A szabad világ hosszú agóniája

2024. szeptember 18. 22:59

A nyugati kultúrából eltűnt a polgári bátorság. Az egyéni jogok és jólét hajszolása felülírta a közösségi érdeket, s bár a szellem emberei hivatalosan szabadok, valójában az uralkodó hóbort foglyai. Nem én mondom, nem most. Szolzsenyicin mondta negyvenhat évvel ezelőtt.

2024. szeptember 18. 22:59
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Néhány hete ritkaságra bukkantam egy amerikai antikváriumban, alig vártam, hogy a Mandiner olvasóit is megismertethessem vele. Mire föl ez a különös lelkesedés? 

Kevéssel azután, hogy 1973-ban az akkor már Nobel-díjas orosz író, Alekszandr Szolzsenyicin (1918–2008) A Gulag szigetvilág címmel közreadta a legújabb kori történelem talán legfontosabb művét a totalitarista terrorról, hazájában kapitalistának és imperialistának, fasisztának és sovinisztának bélyegezték. Még menekülnie sem kellett: maga a KGB-vezér szervezte meg a deportálását. Szolzsenyicin – német kitérővel – az Egyesült Államok északi részén, egy vermonti kisvárosban telepedett le. Öt esztendő telt el. Ha akarom, sok, ha akarom, kevés – a nagy politikai rendszerek valaha élt egyik legélesebb szemű elemzőjének éppen elég idő, hogy megértse és megfejtse a helyet, ahol befogadták. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 19. 17:42
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­é­k­­­e­l­­d­­­ ­a­ ­­s­z­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!