Gulyás Gergely a Kormányinfón: Háborúellenes akciótervről döntöttünk

2024. július 08. 09:32

A multiknak, a bankoknak és az energiacégeknek védelmi hozzájárulást kell majd fizetniük.

2024. július 08. 09:32
null

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Hétfő délelőtt újra Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

Gulyás bejelentette: a kormány a múlt heti két ülésén is foglalkozott a háború jelenlegi állásával és lehetséges kimeneteleivel. A háború továbbra is veszélyt jelent mind Magyarországra, mind Európára nézve – mondta. Emlékeztetett: kárpátaljai magyarok is vesztették életüket az oroszokkal szembeni harcban. 

Európai és magyar szempontból is helyes, hogy Orbán Viktor egy békemissziót indított”

– fogalmazott, utalva arra, hogy a magyar miniszterelnök az uniós soros elnökség átvétele után Kijevbe, majd Moszkvába, legutóbb pedig Pekingba utazott. Szerinte minden féllel szükséges fenntartani a párbeszédet, de a békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni. Kérdésre válaszolva elmondta: lesznek további kezdeményezések és találkozók. Tudjuk, hogy hol van a Magyarország befolyásának korlátai, de a legfontosabb, hogy kezdődjenek egyeztetések arról, hogyan lehetne elérni a békét – fogalmazott a miniszter. 

„Magyarország minden olyan országgal szeretne kapcsolatban lenni, amelyik hozzájárulhat a békéhez” – szögezte le, ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nincs konkrét béketerve Magyarországnak. A végén úgysem nem marad más, csak a tárgyalásos út – szögezte le a miniszter. 

Háborúellenes akcióterv

Gulyás Gergely szerint a múlt heti kormányülésen úgynevezett háborúellenes akciótervet dolgoztak ki, amelynek célja a háborús propaganda visszaszorítása. 

Így kötelezni fogják a pártokat és médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. Külföldi forrásokat csak médiumok fogadhatnak el, ezeket nyilvánosságra kell hozni. 

Gulyás azt mondta, fenntartják arra a jogot, hogy a külföldi támogatást „visszautalják a feladónak”. Emlékeztetett: van uniós szabály a háborús propaganda elleni fellépésre, de azt nem alkalmazzák.

Emellett elmondta azt is: 

védelmi hozzájárulást kell fizetni a multiknak, a bankoknak és az energiacégeknek. 

A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie, amely nem növelte a teljes államapapír állományát. 2024-ben nem változik a bankadó, de megemelik a tranzakciós illeték mértékét, és emellett valutaváltási illetéket is kivetnek Ezeket azonban nem lehet áthárítani a lakosságra.

A védelmi hozzájárulásból a kormány idén 400 millió forintos bevételt vár. 

Üzemanyagár, reptéri késések

Gulyás Gergely szerint az üzemanyagárat sikerült letörni, az áprilisi csúcshoz képest 32 forinttal olcsóbb a benzin, a gázolaj pedig 30-al. A kormány azonban arra szólítja fel a kereskedőket, vállalatokat, hogy tartsák a kormánnyal korábban kötött megállapodásukat, a cél az, hogy ne menjen a szomszédos országok átlagára fölé a hazai ár. 

A légiközlekedés helyzetéről azt mondta, hogy nem ok a nyári időszak arra, hogy sokórás késések legyenek, és hogy nem kapnak információt az utasok. Azt várják a légiközlekedés szereplőitől, hogy készítsenek akciótervet, és a fogyasztóvédelem szabjon ki súlyos bírságokat. Mint fogalmazott, ő 

a bírságok elrettentő hatásában hisz.

Nincs kegyelem ilyen esetekben, ha megállapítható a légitársaság hibája– tette hozzá. 

Vitályos Eszter kormányszóvivő bejelentette: azoknak a családoknak, akik 2019 és 2021 között vettek fel babaváró hitelt, de még nem született gyermekük, a most lejáró ötéves határidőt 2026 július 1-ig meghosszabbítja a kormány. 

Nehéz követni Karácsonyt

A Kúria döntéséról, miszerint újra kell számolni a főpolgármester-választás voksait, ennek kapcsán pedig Karácsony Gergely az Alkotmánybíróságot bírálta, Gulyás elmondta: nem teljes érti Karácsony nyilatkozatát, de nehéz is követni azokat a logikai bakugrásokat, amelyeket követ a főpolgármester a választás óta. Éppen ő dicsérte például korábban azt a Kúriát, mely most az újraszámlálást rendelte el.  Ezek álszent megnyilatkozások – mondta. Szerinte 

ha 41 szavazat különbség van két jelölt között, minden demokráciában természetes, hogy újraszámlálják a szavazatokat. 

A kormány nem tárgyalt a Nemzetközi Büntetőbíróságból való kilépésről – mondta az erről szóló sajtóhírekre reagálva a miniszter. Gulyás szerint ugyanakkor elev nem kellett volna csatlakozni ehhez a politikai alapon működő bírósághoz. 

Ami sok, az sok

Arra a kérdésünkre, hogy az Európai Bíróság hazánkat sújtó a migránsokkal kapcsolatos, példátlan mértékű bírságára lehet-e valamilyen jogi válasza a kormánynak, azt mondta: a megoldás az lehetne, ha az Európai Tanács felkérné Európai Bizottságot, hogy tekintse át a jogi szabályozást, mert jelenleg azokat a tagországokat büntetik, vagy büntettetik, akik példát mutattak a küldő határok védelmében, amiben egyébként nem csak Magyarország érdekelt. 
Megtehetnénk, hogy mindenkit a nyugati határszélre szállítunk és ott nyitunk egy menekülttábort, ahol bele lehet nyújtani a kérelmeket és két nap múlva mindenki Ausztriában és Németországban lesz. Mi nem ezt követtük eddig és nem éltünk vissza az európai szolidaritás hiányával – fogalmazott. 

De hogy ezért büntessenek minket, az egy kicsit sok

– szögezte le a miniszter. Hozzátette: a bírság ügyében nincs mozgástere a kormánynak, ha nem fizetjük be, levonják. 

Mentelmi jog

Magyar Péter diszkóbotrányáról elmondta: ez a magatartás minden jó érzésű embertől távol áll és méltatlan egy közszereplőre nézve.
Arról, hogy esetleg Magyar azért vette fel ep-mandátumát, hogy a mentelmi jog mögé bújjon, Gulyás azt mondta: nem lehet ezzel bűncselekmény alól kibújni. Hozzátette: nem úgy ismertük meg Magyar Pétert az elmúlt időszakban, amint aki igazat mond. Hiszen például korábban azt hangoztatta, hogy nem lenne ep-képviselő, most mégis az lett. 

Nehéz ezzel az állítással vitatkozni – mondta Gulyás arra, hogy a német válogatott sztárja Toni Kroos kijelentette, hogy Spanyolországban telepednek le, mert nem érzik magukat biztonságban Németországban. Kroos szerint a hazája már nem ugyanaz, mint tíz évvel ezelőtt volt. 

Az energiaitalok forgalmazásának korlátozásáról szóló tavasszal benyújtott törvényjavaslat kapcsán Gulyás elmondta: a javaslatot a közös uniós versenyjogi szabályok miatt ki kellett küldeni előzetes egyeztetésre az Európai Bizottsághoz, Ez a versenyjogi szabályok miatt helyes is – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy ezt a kormány megtette. Reményei szerint  bizottság rábólint majd a törvényjavaslatra.

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
leonardodicarpaccio
2024. július 09. 07:12
"A multiknak, a bankoknak és az energiacégeknek védelmi pénzt kell majd fizetniük" - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Al Capone
2024. július 08. 22:01 Szerkesztve
Biztos megszűnik a háború, ha Orbán jól megszorítja ismét a mi torkunkat, nekünk magyaroknak.
Pelso j.
2024. július 08. 14:27
Már a látszat sem számít, ugye, gergőcseléd.
Cirbi
2024. július 08. 12:33
Ctrl+c majd ctrl+v. Ennyit mutattak meg a szerkesztőnek olvasás heéyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!