Cseh Köztársaság
21:002024. június 26.
Törökország
Grúzia
21:002024. június 26.
Portugália

Magyarország sem embert, sem fegyvert, sem pénzt nem küld egy esetleges ukrán NATO-misszióba

2024. június 12. 09:48

Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Jens Stoltenberg.

2024. június 12. 09:48

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán 

Tegnap Magyarországra érkezett Jens Stoltenberg, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. A NATO-főtitkár a keleti blokk országait tömörítő Bukaresti Kilencek rigai találkozóján – melyen hazánk elnöki szinten ezúttal nem képviseltette magát – tegnap annyit elárult, hogy a júliusi washingtoni csúcstalálkozó napirendjét vitatják meg.

A sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök kezdte, aki köszöntette a NATO főtitkárát, majd elmondta, hogy áttekintették a partneri viszonyt.

Mint a délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, a felek megállapodtak a legfontosabb kérdésekben. A magyar kormány nem fogja blokkolni a többségi döntéseket, viszont – ahogy ezt a Orbán Viktor kérte:

minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet, így Magyarország továbbra is kimarad a háborúból.

„A két fél közötti együttműködés megerősödött Jens Stoltenberg vezetése alatt” – tette hozzá, majd közölte: Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, 

jelenleg 1300 magyar katona vesz részt NATO műveletekben. Védelmi kiadásaink meghaladják a GDP 2 százalékát. Ellátunk légtérrendészeti feladatokat Szlovákia, Szlovénia és a balti államok területe felett.

Ezekkel a hozzájárulásukkal erősítjük és a jövőben is erősíteni fogjuk a NATO-t.

Mint a miniszterelnök elmondta: 

a magyar kormány a háború kitörés óta eltérő véleményt fogalmaz meg a többségtől, de elkötelezett és lojális szövetségesei maradunk a NATO-nak.

Éppen ezért Magyarország nem fogja blokkolni azokat a döntéseket a NATO-ban, amelyek ugyan eltérnek a magyar céloktól, de többséget kapnak a többi tagállamtól. Ezután a magyar miniszterelnök köszönetet mondott a főtitkárnak, hogy megértette és elfogadta a magyar álláspontot, 

így garanciát kaptunk arra, hogy minden NATO-területen kívüli akció csak önkéntes lehet.

Magyarországnak tehát nem kell részt vennie a háborúban, ami a miniszterelnök szerint azért is fontos, mert a hétvégi választásokon is magyar emberek erre adtak felhatalmazást.

Hazánk világossá tette, hogy a másik 31 tagállam döntését nem tudja, és nem is akarja megváltoztatni, míg Magyarország kihasználja azt a mozgásteret, amit a szerződések biztosítanak neki.

Magyarország sem pénzt, sem embert nem küld az esetleges jövőbeli NATO-misszióba, most egy korrekt megállapodás született

 – mondta Orbán Viktor.

Jens Stoltenberg arról beszélt, hogy Magyarország egy nagyrabecsült NATO-szövetséges volt az elmúlt 25 évben és hozzájárult a közös biztonságunkhoz. Az ukrajnai helyzetről azt mondta, hogy a NATO szövetségesek megállapodtak az ukrajnai kiképzés koordinálásában, és hosszútávú pénzügyi elkötelezettséget is vállalnak.

A főtitkár szerint megállapodtak abban, hogy Magyarország nem fogja blokkolni a közös döntéseket, de mivel hazánk nem kíván részt venni ezekben a NATO erőfeszítésekben, 

így magyar katonák nem vesznek részt semmilyen ukrajnai katonai tevékenységben, és nem használnak fel magyar pénzügyi eszközöket.

Hozzátette, hogy Washingtonban fogják véglegesíteni az erről szóló megállapodást.


 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 904 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerek-a-perec
2024. június 12. 23:54
A legkevesebb amit ma tehetünk az általunk ismert szabad világ megőrzése érdekében, hogy megadjuk Ukrajnának a háború megnyeréséhez szükséges fegyvereket. A legjobb módja annak, hogy megakadályozzuk a következő ruszkik elleni háborút, ha véget vetünk ennek. Segíthetünk Ukrajnának megnyerni ezt a háborút, vagy elkezdhetünk felkészülni a következőre. Segíthetünk Ukrajna újjáépítésében, vagy felkészülhetünk egy újabb tartós menekültválságra. Az ukránok nem kérnek jótékonyságot; hajlandóak harcolni és meghalni, és megtartani a vonalat. Csak azt kérik, amire szükségük van a túléléshez. Az ukránok egy elkeseredett honvéd háborút vívnak a ruszki aggressor ellen akik fegyverekkel betették a lábukat hazájuk földjére! Nemcsak a túlélést érdemlik meg, hanem a győzelmet is.
Veerita
2024. június 12. 22:20
Szerbia elnoke, Vucic szerint 3-4 honap van hatra a vilaghaboru kitoreseig. A videot nem lehet linkelni hozzaszolashoz sajnos.
alexandrosz-2
2024. június 12. 21:55
Békéről hasbaráznak folyamatosan, mindeközben honvédeket küldenek Csádba, miután Afganisztánban, Irakban, Koszovóban hullottak a magyarok az aljas zsidó gazdáik szolgálatában. A magukat békepártinak hazudó zsideszes gecik mindeközben 85+50+5 milliárd eurót szavaztak meg a hoholoknak a háborújukra, 13 szankcióscsomaggal, soktucat szankcióhosszabbítással, meg minden egyéb szarsàggal. A magukat békepártinak hazudó zsideszes gecik mindeközben eszement barom módján támogatják a zsidó apartheid terrorállam népirtásàt, hàborúját, melyben magyar állampolgársággal bőségesen ellátott szadista zsidó gyilkosok bandái gyilkolnak halomra gyermekeket, asszonyokat. A zsideszes patkányoknál nem arra kell figyelni, amit hazudoznak, hanem arra, amit csinálnak!
james2024
2024. június 12. 21:15
Tehát Magyarország nem küld fegyvert és katonát, de aláírásával támogat és így felelősséget is vállal minden olyan NATO projektért, amely Ukrajna anyagi és katonai megsegítésére irányulnak. A békeharc kimaxolva...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!