Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Lesz új választás Budapesten? Eddig kell döntenie a Kúriának Karácsony Gergely kérelméről

2024. június 18. 15:08

Megkérdeztük a Kúriát, mikorra várható döntés az új főpolgármester-választás kiírásáról. Egy biztos, amennyiben komolyan gondolja, hogy új szavazást akar, egyenesebb lenne Karácsonytól, ha lemondana, arról nem is beszélve, hogy az a gyorsabb és költséghatékonyabb út.

2024. június 18. 15:08

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

 

„A budapesti főpolgármester-választás eredménye ellen a Kúria a mai napon két bírósági felülvizsgálati kérelmet iktatott. Ezek elbírálási határideje az általános szabályoktól eltérően a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény (Ve.) 345.§ (4) bekezdése szerint alakul, 

az érkezést követő naptól számított nyolc nap” 

– közölte megkeresésünkre a Kúria sajtóosztálya.

Mint ismert, a 2024-es budapesti főpolgármester-választás rendkívül szoros eredményt hozott. Az éjszakai órákban a szavazatszámlálás végeztével kiderült, hogy a hivatalban lévő főpolgármester, Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal előzte meg Vitézy Dávidot.

Ezután Vitézy az érvénytelen szavazatok újraszámolását kérte, melynek eredményeképpen már csak 41 szavazatkülönbséggel nyerte meg a választást Karácsony Gergely.

Ahogy arról korábban a Mandiner is beszámolt

Karácsony Gergely hétfőn beadta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének érvénytelenítését és a szavazás teljes városban történő megismétlését kéri.

Ezt is ajánljuk a témában

Vitézy Karácsony lépésére reagálva rámutatott: amennyiben a Kúria az indítványának nem ad helyt, úgy az „újraválasztott főpolgármesterként a lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni.” 

Ebben az esetben is „a magam részéről állok elébe, bármelyik úton is éri el végül az új választás kiírását” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Vitézy ugyanakkor néhány olyan fotót is bemutatott, amelyek miatt ő maga is jogorvoslatot kért. Ahogy Facebook-posztjában írta, a IV. és a VII. kerületről van szó.

Ezekben a DK által vezetett kerületekben módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot, mivel a szavazólapokon történt, szinte láthatatlan vékonyságú kihúzások ellentétesek voltak a választási eljárásról szóló törvény a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel.

Ahhoz, hogy a Kúria elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését, az előterjesztőnek rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ezt is ajánljuk a témában

Az általános választójogi törvény kimondja, hogy ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki – mondta Lomnici.

A Kúria döntésével szemben Karácsonyék az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak panasszal, a taláros testület szintén szoros határidők mentén dönthet érdemben az ügyről. 

Lomnici azonban azt is hangsúlyozta, a bírói út igénybevétele akkor lenne hiteles és korrekt a főpolgármester részéről, ha más megoldás nem lenne a kezében, ezzel szemben Karácsony Gergely a lemondással gyorsabban és költséghatékonyabban tudna megismételt választásokat elérni.

Az alkotmányjogász szerint 

Karácsony Gergelynek a választás megismétlésével kapcsolatos ténykedése kizárólag a baloldali főpolgármester politikai céljait szolgálja,

ugyanis egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig a főpolgármester az Alkotmánybíróság esetleges elutasítását követően az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. június 27. 08:35
a FIDESZ az egész kampányát a magyar váIaszttók átverésére aIapozta. Az un-fair gerincteIen hataIommániás FIDESZ képteIen úriemberek módján vesziteni Ezt Iáttuk 2002-ben, 2006-ban, és Iátjuk több, idei váIasztáson is
Házam Hazája
2024. június 18. 22:44
Menekülőre fogná.
2024. június 18. 20:49 Szerkesztve
Érdekes. Doktor ifjabb Lomnici Zoltán miért nem mondta, hogy a “az előterjesztőnek rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia” ahhoz is, h a két kerületi választást megismételjék?
pollip
2024. június 18. 20:24
Lemondott már a Gelgely? Akkor lesz új választás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!