Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Forr a levegő Gyurcsányék körül – most a párt volt alelnöke ment neki a Demokratikus Koalíciónak

2024. június 21. 06:29

Nagy-Huszein Tibor szerint évek óta önnön bűvöletében él a párt vezetése, valamint a tagságának bigott része, és minden kevésbé súlyos bukást sikerként élnek meg azóta is.

2024. június 21. 06:29

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy lapunk korábban megírta, a júniusi európai parlamenti és a helyhatósági választások legnagyobb vesztese a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett MSZP-DK-Párbeszéd pártszövetség volt, hiszen a három párt közösen nem szerzett annyi szavazatot, mint amennyit öt évvel ezelőtt a Demokratikus Koalíció egyedül szerezni tudott. A lesújtó választási eredmény megszólaltatta a párton belüli kritikus hangokat. Először a DK egyik gyulai alapítója, Leel-Őssy Gábor szólalt meg az ügy kapcsán, aki a választási vereség reakciójaként lényegében nyugdíjba küldené a párt elnökét, Gyurcsány Ferencet.

Ezt sort folytatta most a Demokratikus Koalíció egykori alelnöke, Nagy-Huszein Tibor, aki a közösségi oldalán tett közzé egy írást, amelyben élesen kritizálta a párt jelenlegi irányvonalát. A volt alelnök József Attila sorait idézve, az „Érted haragszom, nem ellened” sorral kezdte az írását, amelyben felidézi 2018-as lemondása kapcsán, hogy a pártban

sem akkor, sem azóta senki sem vállalt felelősséget semmiért”

Az önreflexió hiánya

Ezt azzal támasztotta alá Nagy-Huszein Tibor, hogy „az örökös kampányfőnök, Molnár Csaba” egyetlen sikert sem tud felmutatni, „kudarcokat annál inkább”. Ezt követően pedig nyíltan kimondja, hogy 2018-tól „önnön bűvöletében élt a párt vezetése, tagságának bigott része, és minden kevésbé súlyos bukást sikerként élt meg azóta is”. Nagy-Huszein Tibor szerint, mivel a DK éveken át domináns pozíciót tudott szerezni az ellenzéki térfélen, „szervezeti és személyi ügyei már nem a párt belügye csupán”. 

„A DK tehát már régen, de legkésőbb 2022-ben útelágazáshoz ért:
– Vagy meglépi azokat a szervezeti, személyi, tartalmi változásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy legalább 3 millió szavazó számára elfogadható legyen,
– vagy akarata ellenére is beleragad abba a szerepbe, hogy ő tartja hatalomban Orbánt.”

– tette hozzá.

A párt azonban csírájában elfojtott minden önreflexiós kísérletet. A DK volt alelnöke írásában felidézi, hogy hiába írt az akkori kongresszus előtt nyílt levelet a tagságnak, amiben kifejtette, hogy mit kellene feltétlenül megtenni, és hiába gondolták még néhányan a kongresszuson rajta kívül, hogy érdemes lenne elmondani hasonló gondolatokat. 

„Gyurcsány Ferenc keményen kiosztott mindenkit, mondván, az elnökségnek van pártja és nem fordítva.”

Visszhangkamrába zárva

Nagy-Huszein Tibor ezt követően a pártból is kilépett. Elmondása szerin részben a tagság is felelős azért, hogy nem képes megújulni a párt, hiszen „bárkire, aki bírálja a párt vezetését, azonnal tucatszám támadnak rá elvakult tagok, és rögtön Orbán szekértolójának kiáltják ki”. Nagy-Huszein Tibor szerint DK-ban kiépített személyi kultusz most vissza fog ütni.

A TISZA fellépése utáni gyűlöletkampány hatására lemorzsolódott a bázis kevésbé vagy egyáltalán nem elvakult része, és maradt az az elvakult bázis, amely a jelek szerint szilárdnak látszó hátteret ad a változtatásokkal szemben, csekély értékű, de töretlen bizalmat mutat a lényegében megbukott vezetés felé. 

– mondta a DK volt alelnöke.

Szerinte súlyosbítja a helyzetet, hogy az elnökség jónéhány tagja nagyon durva hadjáratot folytat a TISZA ellen, ami tovább hergeli az amúgy is elvakult bázist, nehezítve vagy megakadályozva minden jó irányba teendő lépést. Elmondása szerint most nyer nagyon keserű bizonyítékot, hogy nem szabad egy pártot úgy vezetni, hogy a vezetést semmilyen testület nem kérheti számon, a vezetők egy szűk köre sérthetetlen, leválthatatlan, nem szabad olyan módon működtetni a párton belüli választási rendszert, hogy bizonyos vezetők még véletlenül sem válthatók le. 

Nagy-Huszein Tibor szerint nem szabad az elnökségnek ebbe a szűk körébe nem tartozó tagjainak az alárendelt szerepet elfogadni. „Gyurcsány Ferenc magának és az őt közelről körülvevő, őt minden körülmények között csak dicsőítő párvezetőnek és az így kialakított, minden kritikai hangot durván elutasító, a kritizálókat Orbán seggét nyalónak tituláló bázisnak köszönheti a mostani súlyos, és minden bizonnyal tovább súlyosbodó bukást, ami valószínűleg az ő személyes bukását is jelenti.” – tette hozzá.

Ez az ő személyes tragédiája. Ennél sokkal nagyobb az a kár, amit ez a politika az ország sorsát illetően okozott.

Vannak még a pártban is, és vannak a kilépettek, kiebrudaltak között is, akik készek lennének a párt alapvető megújításában részt vállalni, de azt hiszem, ez a vezetés, ezzel a tagsággal erre nem tart igényt, és nem is ad lehetőséget” – zárta ezzel az írását Nagy-Huszein Tibor.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. június 21. 12:23
NYIRJÁTOK CSAK EGYMÁST!!!!!!!!!!!!!!!!!!PUSZTULJATOK MIND!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nyoooc
2024. június 21. 11:32
Nagyon jó gondolatok. Gyanúm szerint egyszer csak a Fidesz is hasonló helyzetben találhatja magát és ugyanilyen gondolatok fognak megjelenni a Fideszről is. Nem tudom, mennyi idő múlva. Eltelhet addig 10-20 év is, meg az is lehet, hogy 5 éven belül lesz ez a helyzet. A gond csak az, hogy az ellenzéki oldalon Gyurcsányék gyűrtek maguk alá mindenkit, aki nem úgy akart "politizálni", ahogy ők, a jobboldalon meg a Fidesz teszi ugyanezt. Egyik oldalon sem látszik a pozitív változás. A Tisza egyelőre nem párt, csak egy népes rajongó tábor... Egyelőre Magyar Pétert sem nevezném politikusnak...
Mandiner444hu
2024. június 21. 11:20
A TISZA fellépése utáni gyűlöletkampány hatására lemorzsolódott a bázis kevésbé vagy egyáltalán nem elvakult része, és maradt az az elvakult bázis, amely a jelek szerint szilárdnak látszó hátteret ad a változtatásokkal szemben, csekély értékű, de töretlen bizalmat mutat a lényegében megbukott vezetés felé. – mondta a DK volt alelnöke.
zatoicsi
2024. június 21. 10:54
Ferin már az elvonó se segített.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!