Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Hídpénzbotrány: Az A-Híd hallgat a másfél milliárd forintos visszaosztásról

2024. április 19. 08:01

Az Árgus-Security is elnémult Budai Gyula feljelentését követően.

2024. április 19. 08:01
Karácsony Gergely; hídpénzbotrány;

Munkatársunktól

 

Hallgat az A-Híd Zrt. és az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. is a Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő által tett feljelentés kapcsán. Pedig lenne miről beszélni, ugyanis mindkét cég az Apáthy-család érdekeltségébe tartozik, s egy informátor szerint az Árgusnál kötött ki az a 1,5 milliárd forint, amit az A-Híd utalt át a számlagyáras ügyvéd, Vig Mór vállalkozásának. A pénzmozgás már csak azért is fontos, mert az összegek végül a budapesti Városházán köthettek ki.

 

Kérdéseket küldött a Magyar Nemzet munkatársa az A-Híd Zrt.-nek és az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft.-nek, s arra kértük a két céget, reagáljanak a Budai Gyula országgyűlési képviselő által tett feljelentésben megfogalmazott állításokra. Cikkük megjelenéséig azonban az érintettek nem reagáltak.

Feljelentés

Nem véletlenül éppen ezt a két vállalkozást keresték az ügyben.

Először is fel kell idézni, hogy Budai Gyula azután fordult a Nemzeti Nyomozó Irodához, hogy levelet kapott egy hídpénzbotrányra rálátó forrástól. Ebben a nyilvánosság számára ismeretlen személy leírta: a számlagyáras ügyvéd, Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a fölvett készpénzzel, méghozzá a vállalkozás vezetőjével.

Vagyis az A-Híd Zrt. által a exügyvédnek átutalt másfélmilliárd forint itt cserélhetett gazdát.

Budai szerint a biztonsági cég kapcsolatban áll a felújítást végző A-Híd Zrt.-vel. A képviselő megjegyezte, hogy levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Összefonódás

A címadatok alapján a biztonsági cég nem lehet más, mint a Lövőház utca 7-9. szám alatt található Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. A biztonsági vállalkozás egyik tulajdonosa Apáthy Zoltán Endre, az ő édesapja pedig nem más, mint Apáthy Endre, akinek a családi érdekeltségébe tartozik az A-Híd Zrt. Magyarán:

amennyiben igazak a bennfentes levélíró állításai, a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza. Onnan pedig a levélíró szerint a budapesti Városházán landoltak.

Ezt is ajánljuk a témában

Hídpénzbotrány

Azt is érdemes felidézni, hogy a hídpénzbotrány főszereplője az a Vig Mór, aki Vig Dávid Amnesty-vezér testvére és akit tavaly novemberben vettek őrizetbe, majd tartóztattak le, miután belebukott egy sok száz milliós számlagyárba.

A NAV az ügyben több helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket.

Az eljárás keretében kiszálltak a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-hez is.

Ezt is ajánljuk a témában

Később kiderült, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt az exügyvéd Vig Mór cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára.

A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.

A gépezetbe ezt követően hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélet miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután vonhattak be egy másik ügyvédet, Hegedüs Dánielt az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszázmillió forintot felvett készpénzben.

Túlárazott beruházás

A tender megmagyarázhatatlan megdrágulása szintén korrupciógyanúra adhat okot: az A-Híd még Tarlós István főpolgármestersége idején, 2019 szeptemberében nyerte el a tendert, ám Karácsonyék a hatalomváltás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, ugyanakkor ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el a munkát.

A sokmilliárdos drágulás (bruttó 21,8 milliárd helyett 26,8 milliárd) mellett majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló projekthez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Karácsonyék védekezése megsemmisült

Múlt hét pénteken a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is közzétette a részjelentését és sokatmondó pénzmozgásokat tárt fel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. és Vig Mór cége között. A dokumentum porrá zúzza Karácsonyék védekezését: a főváros balliberális vezetése ugyanis eddig azzal érvelt, hogy a renoválás és a kétes pénzmozgások között nincs időbeli egybeesés.

Csakhogy a Kehi egyértelműen rámutatott, hogy a másfél milliárd forint egésze a közbeszerzési eljárás alatt, 1,3 milliárd forint pedig a kivitelezési szerződés megkötése után került az A-Hídtól a számlagyáras exügyvéd cégéhez. Minderről bővebben IDE kattintva olvashatnak. Azt pedig IDE kattintva tudják elérni, miként reagált az A-Híd a Kehi jelentésére.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. április 19. 16:15
A Gyula kommunista katonai ügyészként volt a csúcson… Most…..😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Gullwing
2024. április 19. 11:28
Mit mondjon, hogy igen azért lett a második pályázaton nagyobb az ár mert visszakellett osztani a ballicsiknek? Nem kell mondani, mindenki tudja aki nem egy bites.
lazio154-2
2024. április 19. 10:08
Az A Híd és a V Híd megoldotta, hogy egymással nem versenyeznek! Inkább mind a kettő nyertes. A V Híd hídak építésére specializálódott, az A Híd annak aszfaltozására, a rávezető út építésére, és közműveinek megépítésére. Mind a 2 híd szoros szövettségben dolgozik, mondhatni egymás keze alá!
manitowoc
2024. április 19. 09:56
Mandiner: "Hallgat az A-Híd Zrt. és az Árgus-Security Vagyonvédelmi Kft. is...Pedig lenne miről beszélni, ugyanis mindkét cég az Apáthy-család érdekeltségébe tartozik" Aham. A Mandiner (nevét titkoló) "munkatársa" viszont arról hallgat - HOGY az Apáthy Endréhez kötődő A-Híd Zrt. az ORBÁN-KORMÁNYOK ALATT IS KEDVEZMÉNYEZETT KIVITELEZŐ volt, amit a cég referenciái https://www.ahid.hu/category/referenciak/ meggyőzően bizonyítanak - HOGY Apáthy a FIDESZ-KÖZELI szolnoki vállalkozás, az Axon Vagyonkezelő felügyelőbizottsági, majd igazgatósági tagja volt - HOGY az A-HÍD Zrt. vezérigazgatója, Sal László pedig – azon kívül, hogy az Axon csoportba tartozó Axon Lízing igazgatóságában ült – 1999 és 2004 között a KÖZGÉP vezérigazgatója volt - HOGY az A-HÍD Zrt. számos projekten MÉSZÁROS Lőrinc CÉGEIVEL dolgozik együtt, sőt Mészáros építőipari csoportjához Apáthy épp hídépítő-potenciállal járult hozzá, átadta ugyanis a V-Híd Zrt-t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!