Orbán Viktor svédekkel kötött megállapodásától zeng a nemzetközi sajtó: összefoglaló!

2024. február 24. 11:03

Magyarország és Svédország hadiipari megállapodásától, valamint Orbán Viktor magyar és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteki, budapesti találkozójától hangos a világsajtó.

2024. február 24. 11:03
KRISTERSSON, Ulf; ORBÁN Viktor

A világ vezető lapjait is élénken foglalkoztatta Orbán Viktor miniszterelnök és Ulf Kristersson svéd kormányfő budapesti találkozója. A beszámolók szerint a svéd miniszterelnök budapesti látogatása mindenkit meglepett, mivel Ulf Kristersson korábban azt nyilatkozta, csak azt követően látogat el a magyar fővárosba, miután Magyarország is jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását.

A világsajtó arról is beszámolt, hogy új hadiipari megállapodást írt alá a két kormányfő, amelynek keretében a meghosszabbították a magyar haderő tizennégy Gripen vadászgépének szerződéseit, valamint Magyarország újabb négy Gripennel növeli a légierejét. Több lap is utalt rá, hogy a két ország között az elmúlt években jelentősen nőtt a kereskedelem, és egyre meghatározóbbak a gazdasági kapcsolatok.  

Míg a legtöbb meghatározó nyugati hírportál érdemben nem tudott mit kezdeni a svéd-magyar találkozóval, és nem tudott fogást találni Magyarországon azon kívül, hogy utolsóként ratifikálja a NATO tagok közül hazánk Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez, a Politico mindent megtett, hogy ismét rossz színben tüntesse fel hazánkat. A lap szerint

a NATO-csatlakozás jóváhagyásához mindössze néhány sugárhajtású gép kellett és az, hogy a svéd miniszterelnök büszkeségét félretéve mégis elzarándokoljon Budapestre.

Arra is rámutattak, hogy Svédország korábban többször bírálta Magyarországot a jogállamisági aggályok és az LMBTQ+ közösségek diszkriminációja miatt.

Jakop Dalunde svéd zöldpárti EP-képviselőt is megkereste a brüsszeli lap, aki arra utalt, Orbán Viktort megsértették a jogállamisági kritikák és elsősorban emiatt kellett várnia Svédországnak arra, hogy csatlakozhasson a katonai szövetséghez. Emlékeztetett:

Az ellenzéki svéd Zöld Párt arra figyelmeztette Kristersson kormányát, hogy ne kössön Magyarországgal védelmi megállapodást a NATO tagságért cserébe.

A Politico Vadai Ágnes MSZP-s politikust is megkereste, aki gyerekesnek és irracionálisnak nevezte azokat a kifogásokat, amelyekkel a kormány késleltette a svéd NATO-csatlakozást. Tompos Márton, a Momentum politikusa pedig a magyar miniszterelnököt azzal vádolta, az egoizmusán múlott a Svédországgal kapcsolatos jóváhagyás.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 232 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommyboy74
2024. február 28. 10:11
Van amelyik politikus cselekszik, van amelyik pedig csak pofázik. Ki az a Jakop Dalunde, vagy Tompos Márton? Lepkefingnál nagyobb súlyuk van a politikában? Vadai Ágnes egy kicsit más. Kvalitása meg lenne, de egy társadalmi bázisát vesztett utódpártban politizálni, nem nyújt nagy perspektívát.
ekeke1
2024. február 24. 20:20
"de France Vidéki Prókátor írása 3 részben. Facebook." 2019-es önkormányzati választások: "az ördög ügyvédje" 2024-es önkormányzati választások: "vidéki prókátor". Kicsit több fantáziát czeglédi eftársak. U.I. Ja és a Mandiner ellen indított kittys támadásokat sem a Megafonnak "köszönhetjük.."
Lajoss
2024. február 24. 19:36
Ne röhögtessetek…🤭
de France
2024. február 24. 17:47
Vidéki Prókátor írása 3 részben. Facebook. Amire, akire jelenleg egy magyar büszke lehet. Én először vagyok büszke egy magyar személyiségre, régóta. Aki felrázza ezt a beteg társadalmat, tele beteg emberekkel. De felőlem folytathatjátok a Kitty futtató, primitiv és bárdolatlan Mandiner olvasását, tele rezsim szolga megnyilvánulásokkal. Talán ez való nektek. Végül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!